Hétvége

2015.10.09. 16:34

Angliában máshogy kezelik az erőszakot

Magyarországon sokáig a szőnyeg alá söpörték a családon belüli erőszakkal kapcsolatos problémákat, ami világszerte elég gyakori. Megoldás azonban csak akkor várható, ha kiderül az erőszak, amely lehet akár testi, akár lelki természetű.

Penk Tímea

Az ajkai származású Tompa Krisztina szociális munkás arról számolt be lapunknak, hogy Angliában hogyan kezelik ezeket a problémákat.

- London egyik előkelő részén dolgozom egy kórházban csoportvezető-helyettesként. Egy viszonylag kicsi szervezetben, négy-öt szociális munkással és egy adminisztratív dolgozóval látjuk el az eseteket. A kollégáim általában tíz családot gondoznak, én kevesebbet, mert szupervíziós feladatokat is végzek - számolt be Tompa Krisztina. A negyvenes évei elején járó asszony a Bárczi főiskolán szerezte diplomáját, amit Angliában is elismertek.

- A családon belüli problémák sokkal hatékonyabban kezelhetők, ha ugyanaz a szerv végzi el a szükséges teendőket a kezdetektől a megoldásig hangsúlyozta Krisztina, majd hozzáfűzte, hogy míg Magyarországon a hatósági eljárást a gyámhivatalok, illetve a járási hivatalok gyámügyi osztályai végzik, és külön egységként működnek a családsegítő és gyermekjóléti szolgálatok, addig Angliában mindkét feladatot egyetlen hatóság látja el, és így hatékonyabb a munkavégzés.

- A gyámügyi és a gyermekjóléti feladatok keveréke az, amit mi csinálunk. Környezettanulmányt készítünk, döntünk a védelembe vételről, szükség esetén a gyermek családból történő kiemelésről. Ha annyira súlyos a helyzet, a rendőrség sürgősségi határozata alapján három napra elvitethetjük a gyermeket, ez elég idő arra, hogy a bíróság elé terjesszük az ügyet számolt be a szakember. Alkohol, drog, testi és nemi erőszak a leggyakoribb probléma, amit kezelniük kell. A szociális munkás arról is beszámolt, hogy a felmérések szerint a sértettek csak a sokadik bántalmazás után fordulnak a rendőrséghez segítségért.

- A bántalmazót és a bántalmazottat külön terápiára küldjük, és a gyerekkel is foglalkozunk, hogy fel tudja dolgozni a helyzetet. Esetenként változik, hogy mikor következik be javulás. Sokszor csak az jelent megoldást, hogy a bíróság elítéli a bántalmazót vagy távoltartást rendel el, ezt Angliában komolyabban veszik mondta Krisztina. Ha a gyereket nem lehet visszahelyezni a családba, akkor örökbe adják vagy nevelőszülőkhöz viszik. Krisztina úgy látja, hogy nemzetiségtől, vagyoni helyzettől és iskolai végzettségtől függetlenül bárhol előfordulhat családon belüli erőszak.

- A szülőknek fogalmuk sincs arról, hogy mit él át ilyenkor a kiskorú. A bántalmazó a gyermeket is beeteti , ez különösen a szexuális abúzusra jellemző. Az elkövető azt mondja a gyereknek, hogy mindez az ő titkuk, és megfenyegeti, hogy ha elmondja a történteket, akkor még nagyobb baj lesz belőle. Egy hazugsághálót alakít ki a bántalmazó, aki meglehetősen magabiztos számolt be a csoportvezető-helyettes. Angliában elég ritkák a hamis bejelentések. Azokat is meg kell vizsgálni, de ilyenkor elég hamar kiderül, hogy nincs tényleges veszélyeztetettség.

- Akkor sikeres egy folyamat, ha a szülő bele tudja helyezni magát a gyerek cipőjébe. A legtöbb szülő jót akar, de nem mindenki tudja, hogy ezt hogyan kell csinálni. Néha fogalmuk sincs arról, hogy mire van szüksége a fiuknak, lányuknak fogalmazta meg a szakember. Elmesélte, hogy a gyerek sokszor csendben marad, hogy a szülők közötti feszültséget tompítsa, ezt a bántalmazó fel tudja használni a bántalmazott ellen. A szülők csak akkor jönnek rá, hogy mit élnek át a gondozásba vett gyermekek, amikor a rajzaikat látják.

- Angliában váláskor kirendelnek egy szociális munkást, aki a gyermek szükségletei érdekében javaslatokat tesz. Ezeket figyelembe veszi a bíró, aki arról is dönthet, hogy a gyerek a bántalmazó szülővel csak felügyelet mellett találkozhat mondta Krisztina. Sok a nemzetközi érdekeltségű ügy, például különböző államokban élő szülők és gyermekek között kell szabályozni a láthatást.

A családon belüli erőszakkal kapcsolatos történeteket az [email protected] e-mail-címre várjuk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!