Hétvége

2015.09.18. 16:06

Alsóörs a vendég

Vendégírónk a héten: Albrecht Sándor helytörténész.

Napló

Kőbe, fába vésve, festményekbe, könyvekbe, fotófölvételekbe foglalva, csipkébe álmodva, táncban megformálva, zenében, versben, dalban elbeszélve mutatkozik be szombaton este hétkor falunk Veszprémben, az új kulturális fellegvárban, a Hangvillában. A hagyományőrzés és a helyszeretet vallomásával.

Alsóörs írásos említése 1272-ben tűnik föl először. Már jóval korábban eresztett itt gyökeret a magyarságtörténet. Helységünk létét, életét határozta meg a Balaton és környéke. Az erdőllés, a kő évszázados bányászata, faragása, a szőlőtermesztés mind mind gyarapította a térséget. Ugyanígy az ősi halászat, később a hajózás és az életritmusra ható vasút. Falunk társadalmából számon tarthatjuk a fürdőkultúra korai úttörőit is. Szervezetten gazdálkodtak földmíveseink. Tehetségével, igyekezetével az itteni ember is formálta a tájat. Védte otthonát, földjét, a közvagyont és a termést. Szolgálta a fejlődést is: kikötőhidat épített a hajózás hajnalán, telket adott a „fürdőkertnek”. Idejekorán megépítette az északi part első kőkilátóját. A helytállás és a szűkebb pátriához való hűség letéteményeseiként idézhetjük múltunk kétkezi munkásait, a birtokosokat, iparosokat, oskolamestereket, esküdteket, és a szellemi munka személyiségeit.

Európa sok színében helye van értékeivel XIII. századi templomunknak. Tájékunk építészeti kincsének, a későgótikus középkori udvarháznak, közismert nevén a Török-háznak. Magyar anyanyelvünk különleges ereklyéi a középkori családi leveleink. Temetőnkben 1848-as hőseink sírjait őrizzük. A millenniumi emlékezés jegyében szobrot emeltünk Szent István tiszteletére. A magyar lélek benső húrjain szól hozzánk Balaton-szerelmű költőnk, Endrődi Sándor. Lírája itt, a balatoni ég alatt teljesedett ki. Közelmúltban emelt szobra faluközpontunkat ékesíti. Gyökeres hagyományai vannak vendégszeretetünknek. Ezért is válhatott Alsóörs a Balaton egyik legkedveltebb nyaralóhelyévé. Strandunk a legnagyobbak között! Az északi parton a hazai és külhoni vendégsereg szerint a legelismertebb korszerű fürdő- és játszótér. Első az elsők között!Tudományos és helytörténeti könyvek, irodalmi helyi kiadású művek ölelik föl falunk gazdag múltját, rajzolnak képet legutóbbi évtizedeiről. Mindehhez társulnak az utóbbi évek látványos eredményei, s persze gondok is vannak... és tervek a jövőre.

Falunk, mondhatjuk, jeles települése a Balatoni Riviérának. Hungarikumait is örömmel számláljuk. A permi vörös homokkő e tájék évmilliós kincse. Kiváló építőanyag, málladékán nagyszerű borok teremnek. Hagyományápoló, nemzetközivé fejlődött évenkénti kőfaragó táborunk jóvoltából pedig Alsóörs ma már a művészien faragott kőszobrok faluja! Templomunknál is öregebb temetőnk a Somlyó oldalában. Elfénylett, felejthetetlen életek nyughelye. Az alsóörsi ember életében szeretettel szemléli a Balatont. Elhunyta után pedig fölköltözik ide, hogy holta után is leláthasson a vízre...

Tekintetünkre s lelkünkre ható az a tárgyakban és szellemiekben létező panteonunk, ami benne él a mindennapjainkban. Fábián József, Eötvös Károly, May János, Kossuth katonáinak márványtáblája művelődési házunk falán. Jókainak, Mihálkovicsnak mellszobra a parkban. Márványba örökítettük a Balaton-kultusz nagy missziósának, Iklódy-Szabó Jánosnak a nevét.

Nemesebbé tesz bennünket az ünnep, anyagi létünk fölé emel, ha a természeti, erkölcsi, emberi szépségekben is gyönyörködünk. Erre hajlít bennünket nyugdíjas Sirály Énekkarunk. Avatottan szólaltatják meg a balatoni, bakonyi nép dalkincsének legszebbjeit. Természetesen a világ legszebb hangszerén,az emberi hangon. Magas elismerések birtokosai. Helyi csipkeverő hölgyeink ugyancsak a népi mesterség szakmai magaslatain tevékenykednek. Csipkéik álomi varázslatok. Némelyik már talán nem is anyag, hanem törékeny légies szárnyalás. Sportéletünk is értékgazdag. Iskolai kézilabda-utánpótlásközpontunk válogatott szintű játékosokat is képez. Íjászaink országos hírűek. Jó otthona van itt az atlétikának, tevékenykednek labdarúgóink s fő szempont a játékban a fair play.

Még a légifolyosók magasából is látható a tájszépítő céllal épített hatalmas kőkagyló, avagy körszínház, a világ legfiatalabb amfiteátruma. Amit ma már esetenként megtölt a zene, a libbenő lenge tánc, a sport,a játék, a színházköltészet. Mintha valamit idelopna az ókori görög-római monumentális építészet stíluseszményéből. Amihez épülésünkre társul a jelenkori alkotó szellemiség...

E tények és gondolatok hullámhosszán tesszük tiszteletünket Veszprémben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!