Hétvége

2015.06.26. 11:59

Ahol a játékok megszületnek - Családi manufaktúrában készülnek a kedves mese-, állat- és kabalafigurák

Gyerekkorunk vidám, színes világába röpítenek vissza a Szekeres családi manufaktúrában megszülető gyermekjátékok. A szentkirályszabadjai kézművesműhelyt egy veszprémi panellakásból indították el.

Mátételki András

- Annak idején nagymamám zsákvászon kispárnákból készített macikat, amelyek nagyon tetszettek. Mindig közel állt hozzám a képzőművészet, ugyanis a herendi általános iskolában rajzszakkörbe jártam, majd csuhé babákat készítettem, amelyekkel a Lovassy gimnázium színeiben részt vettem a Helikon kulturális országos seregszemlén – emlékezik vissza fiatalabb éveire Szekeresné Kövécs Éva, aki 25 évvel ezelőtt anyakönyvezetőként dolgozott Veszprémben.

Amikor gyeden otthon volt a kislányával, jó pár zsákvászonból készült állatos párnát varrt, amelyeket barátnője jóvoltából a vevők gyorsan elkapkodták a Balaton-parton. Ez adta az ötletet, hogy a hobbit át kellene váltani vállalkozássá, amit otthon is lehet végezni.

Idén májusban volt 25 éve, hogy Éva vállalkozó lett, hogy aztán férjével, Tamással együtt olyan tréfás, fából, textilből készült figurákat dobjanak piacra, amelyekkel – túlzás nélkül – meghódították a világot. Kezdetben ők sem sejtették, hogy egyszer majd 18 alkalmazottat foglalkoztatnak.

A nagy álom egy veszprémi, 51 négyzetméteres lakásból nőtte ki magát. A háromtagú családot gyorsan „kitúrták” otthonukból a mese- és kabalafigurák, ezért újabb és újabb garázsokat vettek raktárnak. Egy családi házat kizárólag műhelynek vásároltak, ahol kezdetben tízen dolgoztak.

Másfél évtizeddel ezelőtt találtak rá Szentkirályszabadján az 1700-as években épült, a második világháborúban is moziként használt épületre, amely utoljára egy csokoládé nagykereskedő raktára volt. Komolyabb átalakítás után teljes fordulatszámra kapcsolt a családi vállalkozás.

Éva asszony íróasztala mögött üvegvitrinben sorakoznak az elmúlt két évtized mosolyra fakasztó állatkái és emberkéi. Ez idő alatt több mint 80-féle termék hagyta el a műhelyt. Átlagosan háromezer készült egy-egy típusú ajándéktárgyból.

Éva asszony kezében méhecske, szarvas, békalány pihen. Ezekből a nagyméretű figurákból évente csak pár száz darabot késztenek reklámból (Fotó: Mátételki András)

- A megrendelőink rajzai, fotói alapján tervezi meg a férjem az állatkákat, emberkéket, amelyeknek a teste fából készül – nyolc faesztergályos cég dolgozik a kezünk alá. A figurák ruháit a kollégáim szabják ki, majd felöltöztetik őket. A textíliák Csehországból és Tajvanról, valamint európai textilkereskedőktől érkeznek. Régebben a vásznainkat a kispesti és a pápai textilgyárból vásároltuk, amelyek sajnos ma már nincsenek, pedig csodálatos mintakinccsel rendelkeztek. A Szalag- és Zsinórgyár is bezárta kapuit, termékei ma is felvennék a versenyt a nyugati tulajdonban lévő távol-keleti szalaggyártó cégekkel. A kiegészítőket, mint például a fonott, tengeri fűből készült kalapokat Vietnámból rendeljük meg. Az osztrák és a német partnereink a legmegbízhatóbbak, az utóbbiak viszik tovább a termékeinket Amerikába és Japánba is. Komoly minőségi és egészségbiztonsági követelményeknek kell megfelelnünk. Hogy mennyire jók ezek a termékeink, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a honkongi játék világkiállításon hét kínai cégről derült ki, hogy másolják a mieinket, igaz, rossz minőségben. A hamisítók a spanyol piacunkra voltak a legveszélyesebbek, ezért nemzetközi iparjogvédelmi lépéséket tettünk, noha már 2001-ben az összes alkotásunkat ipari formavédelem alá helyeztük.A háziasszony sorra veszi le a polcokról a mini „családtagokat”, az USA-ba szállított két motorost, a Harley-Davidson ruhába bújtatott lányt és fiút, a Lengyelországba készült síelő pingvint, aki rendkívül népszerű a Czarny Gron turistaparadicsomban. A svájciaknak készült Heidi és Péter, akik egy második világháborús, romantikus történet főszerepelői voltak. Szürke fejű csacsik egészen Horvátországig „baktattak”, ott ugyanis nemzeti állatnak számítanak.

Hasonló okból rendeltek tőlük a franciák gólyákat, amelyek a csőrükben piciny kosarat tartanak, békagyerekkel. Romániába is több száz népviseletbe öltözött magyar lány és székely legény utazott, természetesen „Drakula” is elkísérte őket.

Sok más országba is szállítottak Szekeresék ajándéktárgyakat hasonló igények alapján.

Az érdeklődők néha filmek is megihletnek: a Gravitáció világsikere után terveztek űrhajóst a tengerentúlra. Vannak egyedi, szokatlan felkérések is: egy német festékgyártó cég tőlük rendelte meg például a kabala figuráit, akiknek a haja, mondanunk sem kell, többféle színben pompázik, elvégre munka közben bármi megtörténhet. A polcokon épp úgy helyet kapott két Pinokkio és egy indián ruhába öltözött. ( Hogy vajon kik ők, találgasson a kedves olvasó!)

- Nyolcan Veszprémből, egy kollégánk Városlődről jár ki naponta, tízen szentkirályszabadjaiak. A többség törzstagnak számít, ugyanis mi úgy élünk, dolgozunk együtt, mint egy nagy család. A munkaidő kezdetét közös megegyezéssel döntöttük el. A születés- és a névnapokat is együtt ünnepeltük némi eszem-iszommal, legalábbis ez év elejéig. Akkor viszont úgy döntöttem a férjemmel, hogy ezt az időt átváltjuk napi 20 perces testedzésre. Vettünk négy kondigépet, amelyeket bárki napközben igénybe vehet a sokórás ülő foglalkozást megszakítva. Először meglepődtek a kollégák, de ma már természetes része az életüknek munkaidő alatti mozgás. Otthon ugyanis nincs idejük erre a gyerekek és a háztartás mellett – folytatja a beszélgetést Éva.

Itt érdemes megjegyezni: ötvenéves férje amatőrként diadalmaskodik a hegyi futóversenyeken. Kis Péter emlékére rendezett 57 kilométeres mátrai terepversenyt tavaly megnyerte, csak úgy, mint egy másik futóversenyt, szintén a Mátrában. Ő az, aki naponta futva vagy kerékpárral teszi meg az utat Veszprém és Szentkirályszabadja között, télen is.

Felesége végezetül elmondta, túl azon, hogy szeretik a munkájukat, öröm viszontlátni kis kedvenceiket a vásárokon, vagy éppen egy filmben.

Az Oláh Ibolyáról készült Casting című játékfilmben például egy régi zsákvászon figurájuk tűnt fel az énekesnő polcán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!