Hétvége

2015.05.02. 11:13

200 millió forintnyi adomány a német barátoktól

Zirc - Az elmúlt másfél évtized alatt mint egy 200 millió forintot (700 ezer eurót) érő adomány érkezett városba a németországi Traunsteinből. Elsősorban a helyi és a környékbeli tűzoltóság, illetve az Erzsébet kórház volt a kedvezményezett. Idén újabb szállítmányok várhatók, például a bakonyoszlopi önkéntesek kapnak egy tűzoltóautót.

Mátételki András

Ez a történet 16 évre nyúlik vissza, amikor Hédl József, a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke szakmai tanfolyamon vett részt munkavédelmi szakemberként Traunsteinben. Mivel azokban az években a zirci önkéntes tűzoltóság elnöki tisztét töltötte be, szabadidejében felkereste német kollégáját a bázison. A többszöri találkozásból barátság szövődött, majd a csapatok tagjai kölcsönösen meghívták egymást. Az egyre szorosabb köteléknek rövidesen kézzel fogható eredménye lett.

- Amikor az ottani parancsnok, Engelbert Deininger bemutatta nekem a gazdagon felszerelt laktanyájukat, tréfásan megjegyeztem, hogy mi sokkal hatékonyabban oltjuk a tüzet, amikor ég a tarló a határban. Ráengedjük a vizet a tömlőkre, elzárjuk a végén a sugárcsövet, magyaráztam, innentől már semmi dolgunk: ugyanis annyira lyukasak a tömlők, hogy szanaszét spriccel belőlük a víz Na, erre mindjárt felajánlotta, hogy vigyük el az öreg, de még jó állapotban lévő tömlőiket, amelyeket amúgy elégettek volna. Mindemellett elkezdték a gyűjtést, majd a következő év tavaszán már három teherautónyi felszerelés indult útnak, ám a határon feltartoztatták a szállítmányt. Hegyeshalomnál a parancsnokot kellett megkeresnem, hogy az autók zöld utat kapjanak. A felszerelések között többek között 90 (!) légzőkészülék volt, amelyeknek egy részét tovább ajándékoztuk.

Hédl József segítségével mélyültek el a baráti kapcsolatok, melyeknek kézzel fogható eredményei lettek az elmúlt másfél évtizedben

– A Zirci Önkéntes Tűzoltó Egyesületet 2005-re már oly mértékben felszereltük német adományokkal, közöttük egy kiváló állapotban levő, műszaki mentésre bevethető gépjárművel, hogy felvetődött egy köztestületi tűzoltóság létrehozásának gondolata. Az év végén 12 főállású tűzoltóval megalakult a köztestületi tűzoltóság, ami nem csak Zirc, hanem a kistérség biztonságát is szolgálja mind a mai napig. Az elmúlt évben – mondhatnánk azt is, hogy a legjobb állapotban levő – tűzoltó autót Zirc város képviselő-testületének jóváhagyásával eladták 1,2 millió forintért úgy, hogy erről bennünket, a német önkormányzatot, nem tájékoztattak, nem kérték ki a véleményünket. Enyhén szólva is rosszul esett.Hédl József elmesélte, hogy tavalyelőtt összehozta német barátait a sváb falu, Bakonyoszlop önkénteseivel, akik a jövőben még nagyobb szerepet kívánnak vállalni a környék biztonságáért.

Mivel a jelenleg is használatban levő 30 (!) éves IFA nem éppen a gyorsaságáról híres, egy modernebb tűzoltóautó adományozásában egyezett meg a német barátaival. Erre áldását adta Traunstein város akkori főpolgármestere, Manfred Kösterke és a képviselő-testület.

A község most egy 16 éves IVECO Magirus tűzoltógépkocsira vár, amelyet július 4-én kapnak meg. A négyszázhetven lelkes faluban már tavaly elkezdték az új szertár (garázs) építését a tűzpiros jövevénynek, csakhogy a pénzük már kifogyóban. Megjegyezendő, hogy 2013-ban a község polgármestere, Wolf Ferenc és a tűzoltóparancsnok, Czingiszer Tibor már Németországban „kipróbálta” a Magirust.

A barátkozásra jellemző: az elmúlt években különböző technikai felszerelést kaptak az oszlopiak.

Tavalyelőtt érkezett Németországból egy kilencszemélyes, tizenöt éves, de csupán negyvenhétezer kilométert futott mikrobusz. Elsősorban a település napi életében veszik hasznát.Ha előbb már a veszélyhelyzetekről esett szó, meg kell jegyezni, hogy Hédl József sokat dolgozik azért is, hogy a katasztrófavédelmen belül alakult Kelet-Bakonyi Mentőcsoport – egyik alapítója a bakonyoszlopi tűzoltó egyesület – különböző felszereléseket kapjon ez év első felében német ismerőseiktől.

A zirci terepjárósok és a polgárőrök is ezt a csapatot erősítik. Már tudják, nem csak használt, hanem új alpinista eszközök is érkeznek. Ez utóbbiak beszerzésére gyűjtésbe kezdtek odakint, ugyanis több 100 ezer forintnyi adományról van szó. Szükség is van a profi felszerelésre, mert nem múlik el úgy év, hogy egy-két turistát ne kellene felhozni a cseszneki hegyoldalból vagy éppen a bakonynánai római fürdő sziklái közül.Összességében a Zirci Német Önkormányzat, élén Hédl Józseffel és a traunsteini Albert Kutzer volt tűzoltóparancsnokkal közösen közel 100 millió forint értékben közvetítettek értékeket a város és a környékbeli tűzoltó egységeknek az elmúlt másfél évtized alatt.Ugyanekkora érték érkezett – csak éppen fele annyi idő alatt – a zirci Erzsébet kórháznak.

- Tűzoltós kapcsolatom révén megismerkedtem a traunsteini kórház igazgatójával, Günter Buthke-val is, akinek nagyon sokat köszönhetünk. Érdekes, ő másodállásban újságíró a helyi lapnál, így aztán első kézből tudósított a Zircre érkező szállítmányokról. Olyan is volt, hogy elkísérte a csapatot. Megjegyzem, nem csak az ő kórházából, hanem a régióhoz tartozó másik 3-4 egészségügyi intézményből is érkeztek szállítmányok az elmúlt nyolc év alatt. A százmilliós értékben többek között benne van az a korszerű 140 ágy matraccal, amelyek emelhetők, dönthetők, de említhetem a 60 tévét, a teherautónyi, három évre elegendő lepedőket, vagy éppen az ápolókruháját, a több tucat járókeretet, mankót, kerekes széket. A műszerekről nem is beszélve: kaptunk ultrahangos fizioterápiás készülékeket, ugyanakkor az altatógépeket tovább küldtük Veszprémnek és Szombathelynek, mivel nálunk erre nem volt szükség. Tavasszal megint kaphatunk hét speciális ágyat, amelyek már nem kellenek a kórháznak, így a német önkormányzatunk szeretné majd kiadni ingyenesen olyanoknak, akiket otthonukban családtagjaik ápolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!