Hétvége

2016.06.24. 15:05

A művészet kortalan - vallja Csabai Tibor grafikusművész

A mai számítógépes világban akár korszerűtlennek is tűnhet, hogy valamit a két kezünkkel készítünk, de sok embernek nagyon fontos az, hogy az ilyen tevékenység fennmaradjon. Ezt igazolja az Ajkai Grafikai Műhely léte és a művészeti iskolánk is – mondta Csabai Tibor, a Magyarpolányban élő művésztanár, grafikusművész.

Penk Tímea

Az ötvenes évei közepén járó művész Kőszegen nőtt fel. Családja a Felvidékről, a lengyel-szlovák határ térségéből származik.

- Egy késői szerelem szülöttje vagyok. Édesanyám negyven, édesapám ötvenegy éves volt, amikor születtem. Ez akkoriban nem volt olyan szokványos, mint manapság - mesélte a grafikusművész, aki kisgyermekkora óta járt képzőművészeti szakkörökbe, gyakorlatilag ugyanazt csinálta, mint amit most ő tanít a növendékeinek.

- Négy évig hegedültem is, mert a szüleim ezt fontosnak tartották. Én nem annyira - fűzte hozzá tréfásan a művész, aki szeretettel emlékszik vissza a tanáraira, akik ösztönözték a pályán. A grafikusművész mindössze tizenhárom esztendős volt, amikor elvesztette édesapját, és tizenkilenc, amikor édesanyját. A nővére hetvenhat évesen is aktív patchworköző és kiállító.

Csabai Tibor művésztanár, grafikusművész nyáron alkotótábort tart
Fotó: Penk Tímea

- A kőszegi gimnáziumba jártam, majd a pécsi tanárképző főiskolára jelentkeztem. Biológia-rajz szakra szerettem volna járni, de ez abban az évben nem indult, így földrajz-rajz szakpárra jelentkeztem. Az utolsó évet levelező tagozaton végeztem, mivel tanári állást kínáltak a kőszegi gimnáziumban - számolt be a művész, aki 1982 óta tanít. Büszke arra, hogy mindenféle korosztállyal foglalkozott. Mivel gimnazisták oktatásával kezdte a tanári pályáját, nagyon megszerette ezt a korosztályt. Nem volt könnyű átállnia az általános iskolások oktatására, de sikerült velük is eredményesen dolgozni.

- A kőszegi tanítványaim között voltak olyanok, akiknek a családjával barátság szövődött. Az ő ösztönzésükre költöztem Ajkára 1987-ben. Először a Vörösmarty iskolában tanítottam, majd a városi művelődési központban helyezkedtem el, ahol kiállításokat rendeztem, valamint a grafikai műhely vezetését vettem át - mondta Csabai Tibor. Harmincéves korában jelentkezett a képzőművészeti egyetemre, ahol posztgraduális képzésen művésztanár képesítést szerzett.

- Tíz évig a Bródy gimnáziumban is tanítottam óraadó tanárként, majd 1998 végén megkeresett az akkori magyarpolányi polgármester, Sebe István azzal, hogy a község iskolájának az igazgatója nyugdíjba vonul, a helyére keresnek egy fiatal, agilis személyt - számolt be a művésztanár. Hozzátette, hogy akkoriban az iskola felső tagozatának a fennmaradása veszélyben volt. Amikor elfogadta az intézményvezetői lehetőséget, azon gondolkodott, hogy egy új terület felállításával új életet lehetne lehelni az iskolába.

- Az ezredfordulón Magyarpolányban alapítottunk egy művészeti iskolát, így három területet ölelt fel az általam vezetett intézmény. Az általános és a művészeti iskolán kívül az óvoda is hozzánk tartozott, és már az első évben közel kilencven tanulója volt a művészeti képzésnek - mondta Csabai Tibor. Évről évre bővültek a lehetőségek, már megyei feladatokat láttak el közel harminc telephely létrehozásával, sőt, Székesfehérváron is oktattak. Nemcsak a képző- és iparművészet, hanem tánc, elsősorban néptánc, valamint színház és dráma tanszakon is beindult a képzés. 2007-ben kiválóra minősített művészetoktatási intézménnyé vált az iskola, és ezerkétszáz gyermeket oktattak a térségben.

- A harmadik igazgatói mandátumom járt le, amikor a Klik átvette az iskola fenntartást. Bár én voltam az egyedüli pályázó, nem nyertem el az intézményvezetői pozíciót. Jelenleg a művészeti iskola tanáraként tanítok, elsősorban felső tagozatos osztályokban. Rendszeresen szervezünk közösségi rendezvényeket, nyári alkotótáborokat - ismertette a grafikusművész, aki úgy látja, hogy felnőtt egy olyan szülői nemzedék, amely kezdi értékelni a művészeti képzést, és ebben támogatja gyermekét.

- A képcsinálással az egyetem elvégzése után kezdtem el célirányosan foglalkozni. A művészi sokszorosító grafikákra specializálódtam. Munkáimmal tagságot nyertem a Képzőművészeti Alapban, amit mai néven Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének neveznek. A profi művészeknek ez lehetőséget ad arra, hogy galériákra, művésztelepekre és külföldre is eljussanak - számolt be Tibor, aki Ausztriában, Németországban, Szlovákiában, Észtországban, Finnországban vett részt egyéni és csoportos kiállításokon.

- A finn művészeti iskolával cserediákprogramot is szerveztünk. Ez hatalmas élményt jelentett diákjainknak, mert mínusz harminchárom Celsius fokban hószobrászattal foglalkozhattak a sarkkörön túlismertette a művésztanár, aki jelenleg rajzokat, rézkarcokat készít. Egy sorozattal készül az őszi tárlatra.

Csabai Tibor felnőtt gyermekei reklámszakemberként, marketingesként és logisztikusként dolgoznak. Legkisebb gyermeke most érettségizett, és színitanodába készül felvételizni. A felesége tanítónő, és elvégezte a vizuális szakot, első és második osztályosokat oktat a művészeti iskolában, de egy éve ő is elkezdett foglalkozni a sokszorosító grafikával.

- A művészet kortalan. Sokszor hallok olyan történetet, hogy valaki szeretett fiatalkorában rajzolni, de úgy alakult az élete, hogy nem tudott vele foglalkozni. Aztán amikor nyugdíjas lett, újra kedvet kapott hozzá. A művészetet bármikor újra lehet kezdeni - hívta fel a figyelmet Tibor. Azt vallja, hogy tíz-tizenkét éves korig azt sem lehet megmondani, hogy tehetséges-e a gyermek. Lehetnek köztük ügyesek, és olyanok is, akik szépen le tudják rajzolni, amit látnak, a szépséget akarják megfogni, de a magasabb szintű művészet arról szól, hogy miként tudja átalakítani a látványt, hogyan tud valamit kifejezni a munkái által. A grafikusművész énekhangját is megmutatta a Polányi passióban, de azt csak egyszeri esetnek nevezte. Jelentős munkát fektetett azonban mások művészetének a bemutatására.

- Huszonöt éve nyitok meg kiállításokat. Ezeknek a szövegéből egy könyvet szeretnék kiadni, amelyet egy rendhagyó művészettörténeti munkának szánok - mondta Csabai Tibor. Kiemelte, hogy a művésztársai közötti kapcsolatban a barátság a lényeg: mindenki egyengeti a saját alkotópályáját, de nyáron összejönnek szerte az országból, hogy együtt legyenek, megosszák egymással az élményeiket, miközben alkotnak.

Az alkotás rejtett ereje

Könnyű annak, aki tehetséges – mondják gyakran, s bár általában a közhelyekben rejlő igazság vitathatatlan, egyáltalán nem biztos, hogy a kiemelkedő tehetség egy könnyű életet alapoz meg. Kivételek persze ezen a területen is akadnak, hiszen a leghíresebb képzőművészek között is megtaláljuk a legnagyobb amatőröket, akik sohasem tanulták, hogy miként kell alkotni. De ez még a fehér hollónál is ritkább. Hogy mit jelent a tehetség, azon hosszasan lehetne filozofálni, egy azonban biztos: befektetett munka nélkül nincs eredmény! Nemhogy könnyű, de igenis kemény életre számíthat az, aki művészettel akar foglalkozni – legalábbis kezdetben. Erőfeszítést, kitartást, türelmet követel meg ez a pálya is. Persze, minden pillanatban és minden mozdulatban ott rejlik az öröm és az alkotás boldogsága, a jó érzés, hogy létrehozott valamit. Valamit, amivel elégedett lehet. Kezdetben csak önmaga számára tölti el a jó érzés, az alkotás öröme. Ez akkor teljesedik ki az egész világra, amikor a művész már másokat is boldoggá tesz akár egy képzőművészeti alkotásával, akár zenéjével, táncával vagy bármilyen előadásával. Sokszor nem is sejtjük, hogy gyermekünk óvónője vagy egy hatósági ügyintéző mögött is komoly művészeti tevékenység rejtőzhet. Néhány évtizeddel korábban még sokszor különcnek nevezték azokat a gyermekeket, akikben buzgott az alkotás szenvedélye. Sokszor csak titokban tudták kiélni kreativitásukat. Nemcsak társaik elől rejtették tehetségüket, de az is előfordulhatott, hogy a saját családjuk sem tudta értékelni a kibontakozó kincset. Sokat változott a világ: ereje lett a művészetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!