Hétvége

2016.08.26. 13:30

A magas kultúra művelője - Sárváriné Rieder Zsuzsanna szakmai igényességről, minőségről, feladatokról

A közművelődési szakember felelőssége, hogy a kulturális kínálat java jusson el a befogadó közösséghez, mondta Sárváriné Rieder Zsuzsanna, aki huszonegy évig vezette Várpalota közművelődési intézményrendszerét. Az ünnep alkalmából Bessenyei György-díjat kapott.

Balla Emőke

Sárváriné Rieder Zsuzsanna harminc éve, 1987. január 1-jétől kötelezte el magát a közművelődési pályán. Az elmúlt három évtized során közművelődési szakemberként, intézményvezetőként, irodalmi, művészeti, helytörténeti, közművelődési civil szervezetek tagjaként kimagasló munkát végzett. A várpalotai önkormányzat által alapított Kulturális és Humán Szolgáltató Intézet igazgatójaként, majd az intézmény átalakítását követően (Szindbád Kulturális és Szolgáltató Nonprofit Kht.) ügyvezetőjeként dolgozott 1987 és 2008 között. Vezetőként nagy szakértelemmel irányította a város közművelődési intézményhálózatát. Feladata volt a város és városkörnyék közművelődési, művészeti, humánszolgáltatási tevékenységének ellátása, ezen belül a felnőtt és ifjúsági közművelődés, a hagyományőrzés - különösen a bányászhagyományok és helytörténet ápolása -, a civil szerveződések felkarolása, a sajtó, kommunikáció és információszolgálat működtetése, szervezése. 2008 óta a székesfehérvári önkormányzatnál a kulturális igazgatás területén dolgozott vezető főtanácsosként, jelenleg közművelődési szakértőként. Közművelődési tevékenységében kiemelkedő a helytörténeti, régészeti és képzőművészeti kiállítások, valamint az azokhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások szervezése terén végzett munkája. A várpalotai Thury-vár állandó régészeti kiállításainak, időszaki képzőművészeti kiállításainak kurátoraként 2012 óta rendszeresen tevékenykedik. A történelmi múlt bemutatásával szakmailag hozzájárult nemzeti identitástudatunk és nemzeti önbecsülésünk erősítéséhez, segítette a helytörténeti ismeretek, a lokálpatriotizmus és a helyi kötődés elmélyítését. A könyvtervezői, szerkesztői és irodalmi rendezvények szervezői munkája is említésre méltó. Szakmai képzése, továbbképzése, fejlődése belső igényéből fakad.

Sárváriné Rieder Zsuzsanna arra törekszik, hogy a kulturális kínálat java jusson el a közönséghez. A Thury-várban július 1-jén nyílt meg a Klasszikus európai modernizmus: Picasso, Dalí, Chagall, Matisse, Miro, Braque, Leger és a többiek című tárlat
Fotó: Nagy Lajos

Mint mondta, a közművelődési szakma legmagasabb szakmai elismerésére, a Bessenyei György-díjra való felterjesztés váratlanul érte. Az állami kitüntetést művelődésszervezőknek adják, mindössze ötöt évente, miközben negyven-ötven felterjesztés érkezik. Amellett, hogy állami kitüntetés, egyben a szakma elismerése is.

- Büszkeséggel és elégedettséggel tölt el, hogy Jókai Anna Kossuth-nagydíjas író és Németh János Kossuth-díjas szobrászművész volt a felterjesztő, illetve Madarász Lajos, a Nagy Gyula Művészeti Alapítvány elnöke. A Nagy Gyula festőművész hagyatékának gondozására létrehozott alapítvány kuratóriumi tagja vagyok, az ott tevékenykedők jól ismerik szakmai pályafutásomat. Nagy Gyula festőművész Várpalotán született, a róla elnevezett városi galériát huszonegy éve vezettem.

2007-ben, huszonegy év intézményvezetői munka után az akkori városvezetés úgy döntött, új vezetővel kívánja Várpalota kulturális életét szervezni és irányítani. Művelődésszervezőként Sárváriné Rieder Zsuzsanna itt a magas kultúrát szervezte, a székesfehérvári önkormányzatnál a kulturális igazgatás oldaláról ismerhette meg a szakmát. Ahogy mesélte, tárt karokkal fogadták ott őt, szakmai kapcsolatai révén ismerős helyre került. Székesfehérvár közművelődési, közgyűjteményi, illetve művészeti intézményeinek kulturális igazgatási ügyeit intézi. 2007-től külsős szerzőként a Napló kulturális rovatába is írt.

2012-ben, Talabér Márta polgármester vezetése alatt visszakerülhetett Várpalotára, azóta székesfehérvári munkája mellett itt is dolgozik, sikeres pályázatokat ír, képzőművészeti kiállításokat szervez.

- Munkám során mindig a magas kultúra művelését tartottam fontosnak. Olyan népszerű programokat szerveztem, mint a várudvari nyár (egész nyáron át tartó zenei, színházi előadásokkal), a kiállításokra mindig jeles művészeket hívtam meg. Irodalmi csevegő néven indítottam egy sorozatot, amelynek a legkiválóbb írók, költők voltak a vendégei. Őket egyrészt személyesen ismertem a hévízi Csokonai Vitéz Mihály Irodalmi és Művészeti Társaságon keresztül, másokkal felvettem a kapcsolatot, bejelentkeztem hozzájuk. A várpalotai önkormányzat felkérésére több képzőművészeti albumot szerkesztettem. Úgy érzem, a felterjesztésben az irodalom és a képzőművészet terén végzett munkám értékelése is benne van.

Sárváriné Rieder Zsuzsannát sokan ismerik a városban, aktív közéleti ember. Munkájához mindig a minőség társul. Arra törekszik, hogy a kultúra ne csak a vájtfülűekhez juthasson el, mégis igyekszik annak az igényesség és a minőség irányába mutató szegmenséből választani.

- A közművelődési szakember összekötő kapocs a kultúra és a fogyasztó között. Az ő felelőssége, hogy rajta keresztül valóban a kulturális kínálat java jusson el a befogadó közösséghez. Pályafutásom során mindig szem előtt tartottam, hogy a kultúrában jelentős szerepe van a történelmi folyamatosságot biztosító és megújító hagyományoknak, új tevékenységi formák, programok bevezetésének, amelyek segítségével a közművelődési szakember nemcsak a fenntartó és a szakma, hanem mindenekelőtt a közösségek elvárásainak felelhet meg az értékek közvetítésével és az élményteremtéssel. Ez oda-vissza működik: én közvetítek, de, hogy jól közvetítek-e, azt a közösség, illetve a szakma jelzi vissza felém. A szakma visszajelzése, hogy a Bessenyei-díjat megkaphattam. Azt tükrözi, hogy amit harminc éven át végeztem, elismerésre méltó.

A mostani nagy kiállítások közül kettő kötődik kurátorként az ő nevéhez. A Thury-várban július 1-jén nyílt meg a Klasszikus európai modernizmus: Picasso, Dalí, Chagall, Matisse, Miro, Braque, Leger és a többiek (Csikós Nagy Zsuzsanna New York-i gyűjteményéből) című tárlat. A New York-i galériatulajdonossal több mint három éve tart a szakmai kapcsolat, a Dalí-, Picasso- és Chagall-tárlat után a jelenlegi már a negyedik bemutató. A nyári turistaszezonban figyelemre méltó műveket válogatnak Csikós Nagy Zsuzsanna gyűjteményéből. A várpalotai önkormányzat és a galériatulajdonos újabb megállapodást kötött, 2019-ig folytatódik a kapcsolat. Számára ez egy kultúrmisszió is, hogy a tengerentúlról Magyarországra hozza és itt mutassa be gyűjteményének műveit.

Sárváriné Rieder Zsuzsanna jelenleg Matzon Frigyes szobrászművész emlékkiállítását készíti elő, a megnyitó a XXXI. Várpalotai napok keretében augusztus 31-én, szerdán 17 órakor lesz a Thury-vár várkápolnájában. Most fejezte be, szerkesztette a Matzon Frigyes életművéről szóló könyvet, amelynek a művész fia, Matzon Ákos festőművész a szerzője.

A közművelődési szakember a jövőre megjelenő, Nagy Gyula munkásságát bemutató művészeti albumon dolgozik, valamint a Thury-vár állandó régészeti kiállításának folyamatos bővítésén, a középkori konyha és gasztronómia állandó kiállítás koncepcióján, megvalósításán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!