Hétvége

2017.03.10. 18:55

Rúzsa Magdi: Minden így jó, ahogy történt

Amikor szülészeti és nőgyógyászati nővérként világra segíthetett egy cigány kisfiút szerb karácsony este, az ottani bába azt mondta neki, nagyon szerencsés lesz az élete, teljesülnek az álmai.

Varga Róbert

Rúzsa Magdolnának, a népszerű énekesnőnek ez a történet is eszébe jutott most a Fonogram-díj átvétele után. Erről, az elmúlt tíz esztendőben megtett útjáról és a jégtörő dalának, a Gábrielnek az erejéről is beszélgettünk a veszprémi koncertje előtt.

Rúzsa Magdolna Érj hozzám című lemeze nyerte meg az idei Fonogram-díjátadón az év hazai modern pop-rock albuma, hangfelvétele kategória elismerését. Az énekesnő számára mérföldkövet és munkájuk örömteli visszaigazolását jelentette ez a díj. Közben, néha nem várt pillanatokban jutnak eszébe életének fontos mozzanatai Az út, amelyet megtett eddig. Az is, hogy bő tíz esztendeje nyerte meg a Megasztárt.

Minden így jó, ahogy történt - hangsúlyozza Rúzsa Magdolna
Fotó: archív

A televízós tehetségkutató válogatáson mezítláb állva énekelte az AC/DC együttestől az Út a pokol felé című dalát, miközben ő mindig is az égre figyelt. Mert ki akart törni egy kis faluból, és hitte, hogy neki ez sikerülhet. Akkor is erről ábrándozott, amikor gyerekkorában maszatos arccal, mezítláb cseresznye-virágot nézett a poros kishegyesi utcán, és nem gondolta, hogy később egy hatalmas aréna színpadán állhat.

Mosolyogva erősítette meg: az sem legenda, hogy amikor 18 esztendősen szerb karácsony este világra segített egy cigány kisfiút, akkor a mellette álló bába azt mondta, nagyon szerencsés lesz az élete, álmai teljesülnek. Ezek is jelek maradnak számára, és mostanában gyakran eszébe is jutnak.

Rúzsa Magdi a 2006-os tehetségkutató döntő megnye-rése után lejött a színpadról, hátrapillantott, és elhatározta, ha már eljutott idáig, övé lesz ez a világ. Ő azóta is adni szeretne az embereknek, és találkozni a zene által a közönséggel. Alkotni valami maradandót.

- A Megasztár óta eltelt tíz évben folyamatosan kialakult az a három pillérre épülő zenei világom, amelyben jól megférnek a pop-rock számok, a népzene és a sanzonok. Mindegyik stílus belőlem egy darab. Ott él a dalokban a lírai, érzelmes énem, a gyökerekhez való ragaszkodásom, a hagyományok megélése, a nyári tombolós nagy koncertek hangulata és meghittebb színházi estek vallomásai. Most azért örültem nagyon a Fonogram-díjnak, mert lassan tizenegy éve vehettem át utoljára a zenei szakmának ezt a fontos, rangos elismerését. Akkor voltam az év felfedezettje, indulhattam az Eurovíziós Dalfesztiválon, kilencedik lettem és dalszerzői különdíjat is kaptam ott. Mérföldkő volt ez az esemény. A mostani díj pedig szintén az. Annak az eltelt útnak a legszebb ajándéka, amikor az ember egy olyan saját lemezre kap elismerést, amelyben ott a lelke, a szíve, mindaz, ami a dalok titka. Mert egyek vagyunk mi azokkal, az összes jó és rossz napunkkal, küzdelmeinkkel, örömeinkkel együtt. Nagyon jólesett, hogy ezt így értékelték - mondta az elismerésről Rúzsa Magdolna.

A kedvelt énekesnő hozzátette: ebben az elismerésben nagy szerepet játszik az a csapat, amellyel együtt dolgozik már jó ideje. Kiemelte Madarász Gábort és Szakos Krisztiánt, akik sokat dolgoznak vele együtt azért, hogy olyan hangzásvilággal, motívumokkal készüljenek el a számai, amelyek megtalálják az utat az emberekhez. Beszélt arról is, hogy rengeteg munka, alkotói energia eredményezheti azt, hogy a rádiók és a közönség együtt várják az új szerzeményeket és lelnek rá egy-egy dalra.

Rúzsa Magdi úgy érzi, az nem rossz, ha eközben az emberrel sodróan történnek a dolgok, mint vele is, de ő azért igyekszik irányítani a sorsát. Szeret előre gondolkodni, tervezni. Nem választott könnyű utat a zenében sem, nem haknizik cédével falunapokon, zenekarral koncertezik, előtérbe helyezve saját dalait, gondolatait. A lelkét osztja meg a közönséggel. Közben megtanulta becsülni mindazt, amit kapott az élettől, de nem bánt meg eddig semmit sem. Magdaléna Rúzsa című színházi előadásában énekli is Edith Piaf ezt a címet viselő legendás számát.

- Ugyanígy csinálnék mindent végig, nem bántam meg én sem semmit. Soha nem akartam az időt megkerülni, átugrani. Húszesztendősen nem szerettem volna ötven lenni és huszonöt évesen sem harminc. A személyiségfejlődésem szakaszai is hozzám tartoznak, a tanulási folyamatokkal együtt. Minden így jó, ahogy történt - hangsúlyozta Rúzsa Magdolna, aki egy dalt mindig, minden koncertjén elénekel, mert számára nagyon fontos. Mégpedig a Gábriel című számot. Ez volt az a dala, amely megtörte a jeget körülötte, irányba helyezte pályáját, és elmondá- sa szerint olyan erővel repíti és vigyázza őrangyalként az-óta is, hogy ő mindezt lelkéből így tudja neki megköszönni.

Rúzsa Magdolna 1985. november 28-án született Verbászon. Iskoláit a vajdasági Kishegyesen és Szabadkán végezte. A Megasztár televíziós tehetségkutató műsort 2006-ban nyerte meg. Pályafutása azóta töretlen, számtalan elismerést (köztük Fonogram-díj, Artisjus-díj, Petőfi Zenei Díj, Budapestért-díj, Viva Comet-díj) is begyűjtött énekesnőként, dalszerzőként. Részt vett az Euro-víziós Dalfesztiválon is, majd később A Dal című műsor egyik zsűritagja volt. Kilenc stúdió-, illet-ve koncertalbuma jelent meg eddig, mindegyik arany- és platinalemez lett. Akad, amelyik kétszer és háromszor is kiérdemelte ezt. A Gábriel című száma eredetileg egy horvát dal, Geszti Péter szövegével, Novák Péter és Torma Ferenc hangszerelésével vált slágerré. A népszerű énekesnő 2009-ben kapta meg a magyar állampolgárságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!