Hétvége

2017.07.14. 18:25

A fiatalok és az idősek is arattak Káptalantótin

KÁPTALANTÓTI - Első ízben rendezték meg a régimódi arató versenyt a faluban, hogy a fiatalok is lássák, miként zajlott a betakarítás egykor.

Tóth B. Zsuzsa

Az aratás felelevenítése Csom Károlyné polgármester ötlete volt, a focipálya melletti búzatáblából így a kombájnos hagyott egy kis darabot a nosztalgiázni vágyóknak.

A nyitott színnél még minikiállítást is rendeztek a régi aratásokat megörökítő fényképekből, az idősebb lakosok örömmel emlékeztek arra, amikor gyermekkorukban szüleiknek segítve dolgoztak a falu határában Akinek nem volt szőlője, annak az aratásnál vették hasznát már tizenegynéhány évesen is.

Most némelyikük népviseletbe öltözve érkezett, a kánikulában is összejöttek annyian, hogy két csoportot alkothattak. A nézők ugyan többen voltak, de ez nem zavarta a lelkes aratókat, akik magyarbődi népdalcsokorral vonultak a búzatáblába. Közben elmondták, hogy ilyenkor összefogott a nagy család, a baráti kör, egymásnak segítve arattak mindennap, amikor éppen nem esett az eső.

Takács Margit néni Városlődről érkezett, úgy kaszált, mint a férfiak

Ebédre valami kiadósat főztek a háziasszonyok, például bablevest és tökös mákos rétest, hogy mindenki bírja a munkát. Hiszen kemény fizikai munka volt ez, a búza súlya, a görnyedt testtartás miatt és a hőség sem könnyítette a dolgukat. Mégis fiatalok, gyerekek, idősek dolgoztak, kaszáltak, kévét kötöttek, hordták a pelyvát.

A mindennapi kenyérért sokat kellett dolgozniuk. A mostani aratóünnepre még balatonszepezdi, bakonyjákói, városlődi családtagok, ismerősök is érkeztek, és a fiatalok, a hölgyek is megpróbálkoztak a kaszálással. Amint azt Csom Károlyné elmondta, ez a nap arról szólt, hogy felelevenítsék a régmúltat, a gyökereiket.

Nem kell szégyellni, hogy paraszti családból származnak jó néhányan, hiszen ők állították elő a mindennapi kenyeret a városiaknak is abban az időben. Őseik életét mutathatták be egy kicsit, hiszen a faluban 1967-ben volt utoljára kézi aratás. Ő maga is akkor szedett markot legutóbb, 16 évesen. Az aratás aratópálinka fogyasztásával kezdődött, hogy ne izzadjanak a dolgozók. Aztán jó hangulatban folyt a munka, majd együtt ünnepelt mindenki estig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!