Hétvége

2015.07.31. 13:42

A bántalmazó is ragaszkodik a gyerekhez

A családon belüli erőszak elkövetői a nő bántalmazásával az anya-gyermek kapcsolatot is rombolják, aminek a jó minősége elengedhetetlen a partnerbántalmazás tanújává vált gyerek jóllétéhez. Ezért a gyerekelhelyezésről, szülői felügyeleti jogról és kapcsolattartásról szóló döntésnek e kapcsolatot támogatnia kellene – állítja a Lehet-e jó apa a bántalmazó? című könyv.

Penk Tímea

Mi a bántalmazás? Milyen hatással van a gyerekekre a párkapcsolati erőszak? Hogyan látják a gyerekek a bántalmazót? Miért akarja a bántalmazó, hogy válás után nála helyezzék el a gyerekeket, vagy hogy többet láthassa őket? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresi a választ a partnerbántalmazásnak a szülő-gyermek kapcsolatra gyakorolt hatását vizsgáló kiadvány.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a gyereket traumatizálja az őket ért erőszak, de azt kevesen ismerték fel, hogy hasonló pszichológiai hatással bír a partnerek közötti bántalmazás is. Lundy Bancroft, Jay G. Silverman és Daniel Ritchie munkája kutatásokra hivatkozva, valamint több évtizedes közvetlen tapasztalataik alapján mutatják be, hogy a bántalmazó erőszakos és kontrolláló magatartása hogyan szövi át a család mindennapjait, az agresszív szülő hogyan fordítja a gyerekeket egymás ellen, illetve az anyával szembe. A válással sem szűnik meg a bántalmazás, hiszen a családjogi ügyekben eljáró döntéshozók gyakran a bántalmazók ügynökeivé válnak abban, hogy hosszas eljárásokkal és a gyereknevelés kapcsán kiprovokált konfliktusokkal zaklatják a nőt.

A Háttér Kiadó és NANE Egyesület közös kiadványa

A könyv elsősorban partnerbántalmazással foglalkozó szakembereknek, terapeutáknak, gyerekvédelmi dolgozóknak, jogászoknak, pedagógusoknak kíván egy új perspektívát adni a családon belüli erőszak felismerésére, illetve a gyermekekre gyakorolt hatásainak megismerésére, de igen hasznos ismerteket nyújt a bántalmazott anyáknak is. Felhívja a figyelmet arra, hogy a bántalmazó mennyire veszélyes a kicsikre, és egy olyan felmérő eszközt kínál, amelynek segítségével a gyámügyi és bírósági eljárásokban a gyermekek biztonságát szolgáló döntések születhetnek.

A kiskorút a gyermekvédelmi rendszer nem védi meg, mert nem tesz különbséget bántalmazó és áldozatok között, gyakran hiányos ismeretek alapján döntenek a kiskorúak sorsáról. A gyerek szenved attól, amit a bántalmazó tesz, szenved attól, hogy az anyjában csalódik, mert nem tudja megvédeni a bántalmazótól és a számára érhetetlen jogi döntésektől, és végül szenved attól, hogy csalódik az egész felnőtt társadalomban – fogalmazta meg a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen egyesület a könyv utószavában.

 

A témában megjelent cikkeink:

Állítsátok meg a férfierőszakot

Zsákutca a békítésben: ártalmas lehet a párkapcsolati erőszak esetén

A szülők egymás elleni harcának leginkább a gyermek látja kárát

Az eljárási zaklatás az agresszió egyik formájaként kezelhető

Családi fészekből pokol: Angélának sikerült megelőznie a tragédiát, a családirtást

Kiszolgáltatva és meghurcolva - Egy kétségbeesett anya panasza, aki szerint a társadalom és a törvények is elfogultak

A bántalmazó is ragaszkodik a gyerekhez

Erőszakkal megvádolva - Váláskor a férfiakat sokszor hamis bizonyítékkal bélyegezhetik meg

A témához kapcsolódó történeteket az [email protected] e-mail címre várjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!