• cikk kép
  Izgalmas társasjáték a természetben, avagy húsz kilométernyi Balaton-felvidék szépsége, öröme és nehézsége

  Sosem gondoltam, hogy ekkora örömet tud okozni egy cserjén libegő műanyag szalag, egy balatoni látkép, egy-egy eldugott pince, vagy ismerős templomtorony. Társasjáték a természetben, avagy bohókás, ám kemény bújócska felnőtteknek. Túráztunk, de nem akárhogy...

 • cikk kép
  Egy meddő vita margójára

  Amíg a Földön ember él, addig nem kerül pont a halálbüntetéssel kapcsolatos viták végére.

 • cikk kép
  Hetente csak egy estére

  Emlékszem azokra a csendes hétfő estékre. A tévé sötét volt, az adásszünet mégsem verte ki a biztosítékot egyik családban sem. Sőt, én már vártam, hogy az esti mesét a rádióból hallgathassam.

 • cikk kép
  Önkéntes polgári társulások

  A civil társadalom közkeletű felfogása szerint az önkéntes polgári társulások közé tartoznak a kezdeményezések mindazon formái, amelyekben a polgárok önként vesznek részt, érdekeik és értékeik megjelenítése, védelme érdekében, és amely kezdeményezések az államtól elkülönülve, autonóm módon működnek, írja Hammer Ferenc egyetemi docens egy tanulmányában.

 • cikk kép
  Staféta Németh Nórával

  Orsós Ervin azt kérdezi Németh Nórától, az ajkai Kiwi állateledel bolt vezetőjétől, hogy ők miképpen segítenek a rászorultakon.

 • cikk kép
  Szobor Kondor atyának

  Majd' húsz éve, hogy írhattam a Padányi katolikus iskola tanulóinak portugáliai útjáról. A gyerekek Fatimába utaztak.

 • cikk kép
  Példája ma is biztatás - Mindszenty a huszadik század hiteles tanúságtevője

  Veszprém/Esztergom - – „Igazi pásztor volt, olyan, akiről az evangélium azt mondja: Nem béres, nem fut el, amikor jön a farkas, kész az életét is kockáztatni övéiért” –- Székely János püspök jellemezte így Mindszenty József bíborost pár éve egy veszprémi emlékkonferencián.

 • cikk kép
  Vendégsarok - Győrfi H. Marianna televíziós szerkesztő

  Apró pere, boglárka, bojtika. A franciák húsvétkának hívják, a német libavirág elnevezés pedig arra utal, hogy gyakran nyílik libalegelőkön. Angol neve, „a nappal szeme” azt jelenti, hogy sugárvirágai estére becsukódnak.

 • cikk kép

  Balla Emőke jegyzete

  Időhiányban

  Nincs idő. Semmire sincs. Állandóan csak a rohanás, megállni nem lehet.

 • cikk kép
  Országos jótékonysági mozgalom indult rászoruló családok nyaraltatásáért

  A nyári szünet kilenc hetében saját otthonában nyaraltat rászoruló családokat Erdélyi Margit és Major Attila. Amikor ezt közzétették, nem is sejtették, hogy egy országos mozgalmat indítanak el, amelyhez máris követőket találtak. Elsőként a tőlük négy kilométerre élő Kozma Gábor, később mások is csatlakoztak.

 • cikk kép
  Áldott állapot volt a kezdet kezdetén - Papp Sándor a rendszerváltásról, politikáról

  Nem vagyok igazán politikus alkat. A politikába keveredett értelmiségi vagyok, mondta Papp Sándor egyetemi tanár, akivel a rendszerváltás huszonötödik évfordulója alkalmából beszélgettünk.

 • cikk kép
  Játszótéri cukrosbácsik - Kiskorában tanítsuk meg a gyereket arra, hogy soha ne álljon szóba idegennel!

  Édes kiskutyával ment oda az idegen a gyermekhez a játszótéren. Ajánlotta, otthon is vannak neki hasonló állatok, amit a gyerek elhitt és percek múltán kézen fogva sétált el a férfival. A kisfiút hetek óta nem találják.

 • cikk kép
  200 millió forintnyi adomány a német barátoktól

  Zirc - Az elmúlt másfél évtized alatt mint egy 200 millió forintot (700 ezer eurót) érő adomány érkezett városba a németországi Traunsteinből. Elsősorban a helyi és a környékbeli tűzoltóság, illetve az Erzsébet kórház volt a kedvezményezett. Idén újabb szállítmányok várhatók, például a bakonyoszlopi önkéntesek kapnak egy tűzoltóautót.

 • cikk kép
  Autizmus: mintha egy filmet néznének

  Veszprém – Bár az autizmusról legtöbbünknek Dustin Hoffmann és az Esőember jutna eszébe, az állapot ennél sokkal bonyolultabb és szerteágazóbb, nem véletlen, hogy ma már egyre gyakrabban használják az autispektrum kifejezést az állapot leírására. A lakosság akár egy százalékát is érintő állapotról egy súlyosan autista fiú szüleivel beszélgettünk.

 • cikk kép
  Staféta Orsós Ervinnel

  Tóth Zoltán azt kérdezi Orsós Ervintől, a devecseri Fláre Beás együttes egyik alapítójától, vezetőjétől, hogy mennyire őrzik a cigányság ősi zenéjét.