Herend

2017.02.09. 19:59

Speciális zagyszivattyút kaptak a kutató-mentők

Herend – Minden fillér segítség, próbálunk olyan dolgokat kérni, amivel az adományozók bizalmát megőrizve, látják, tudják, hogy vagyunk és dolgozunk – mondta Hirschl János.

Molnár Sándor

A tavalyi évben a mentőcsapat kérésének megfelelően egy speciális zagyszivattyúra gyűjtöttek sikerrel adományokat, és a készüléket február 9-én, a herendi Művelődési Házban adták át.

Az „Országos Egyesület a Mosolyért Közhasznú Egyesület" 2016-ban is vállalta azt a feladatot, hogy a környékünkön élő, és segíteni szándékozó embereket keres fel, hogy adományaikkal támogassák a már igen sokrétű speciális felszerelésekkel rendelkező mentőcsapatunkat – tájékoztatott Hirschl János a Veszprém Megyei Kutató - Mentő Szolgálat Alapítvány elnöke.

Fekete Atilla, Szabó Judit, Nagy István az Országos Egyesület a Mosolyért Közhasznú Egyesület részéről, Hirschl János és Vinkelman Tamás az ünnepélyes átadáson

Az egyesület már harmadik alkalommal gyűjtött a kutató-mentő szolgálat részére. Kapták már hőkamerát, a tavalyi évben egy drónt, most pedig a speciális szivattyút, aminek rendkívül nagy hasznát veszik majd, többek között a napjainkban is aktuális belvizeknél, vízelöntéseknél. Korábban egy feszítővágót szerettek volna beszerezni, de később úgy döntöttek, hogy a zagyszivattyúval nagyobb az esélye annak, hogy a környéken élő adományozókon is segítsenek, ha esetleg bajba kerülnek. – A mi alapítványunkban 12-en vagyunk, ebből tízen hivatásos tűzoltók. Pontosan tudjuk, hogy villámesőzéseknél, árvizeknél gyakran még másnap is menni kell szivatni a vizeket. Ilyen esetekben nagyon nagy segítség lehet, ha van még egy egység, aki be tud avatkozni – vélekedik Hirschl János.

Az adományozott zagyszivattyú percenként ezer litert tud szívni, villanymotoros, így le lehet vinni a pincékbe és 50 milliméter szemcseméretig képes akár a saras, földes vizet is kiszivattyúzni.

Herenden emellett egy nyomkövető rendszer is átadásra került 345 ezer forint értékben, amely eltűnt személyek keresésekor, erdős területen nyújt nagy segítséget, mert ki tudják zárni vele azokat a területeket, amelyeket már biztosan átkutattak.

A megyében és országosan is tevékenykedő Veszprém Megyei Kutató - Mentő Szolgálat riasztási száma 06 70 70 -12 988 ha esetleg valaki speciális segítségre szorulna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!