Curling

2 órája

Új sportág mutatkozott be a veszprémi jégcsarnokban (fotókkal)

Nyílt napot tartottak nemrég a veszprémi jégcsarnokban, ahol többen is megismerkedtek a téli ötkarikás játékok programjában szereplő sportággal. Miről szól a curling?

Horváth Gábor

A Magyar Curling Szövetség nyílt napjának adott helyet a veszprémi jégcsarnok, ezzel egy, a bakonyi vármegyeszékhelyen még új sportág mutatkozott be a létesítményben.

Új, Veszprémben még nem űzött sportág, a curling mutatkozott be a város jégcsarnokában
Új, Veszprémben még nem űzött sportág, a curling mutatkozott be a város jégcsarnokában
Fotó: Fülöp Ildikó / Forrás:  Napló

Curling: olimpiai sport

A több száz éves múltra visszatekintő curling 1924-ben mutatkozott be a téli olimpián. A folytatásban hosszú szünet következett, hiszen legközelebb csak 1998-ban, Naganóban curlingeztek ötkarikás játékokon, azóta viszont folyamatosan a program része a jeges sport.

A Wikipédia így foglalja össze a curling lényegét: „A játékot két csapat játssza, mindkét csapat nyolc-nyolc követ csúsztathat a jégpályán egy kijelölt kör alakú mezőbe. Az a csapat nyer, amelynek kövei a játékrészek végén a legközelebb esnek a kijelölt kör középpontjához.” 

A Magyar Curling Szövetség veszprémi nyílt napján az érdeklődők megismerkedhettek a sportág szabályaival, a játék alapjaival, majd természetesen ki is próbálhatták a curlinget.

Gyorsan kiderült, hogy nem annyira egyszerű a játék, hiába ismerjük a szabályokat, kell egy kis idő és némi gyakorlás, mire (alapszinten) űzni is tudjuk a sportágat. Meg kell szokni például azt, hogy a curlingesek cipőjének a talpa egyszerre tartalmaz csúszást segítő és csúszást gátló részeket, ezekkel pedig ügyesen kell bánni. Sokan ezt máris be tudták mutatni, a jéghez szokott sportemberek hamarabb belejönnek a curlingbe is.

Aki kilátogatott a nyílt napra a veszprémi jégcsarnokba, az egy jó hangulatú, érdekes programon vett részt. Elképzelhető, hogy lesz még folytatás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában