Kézilabda

2024.09.16. 14:00

A nemzeti csapat vezére volt a veszprémi Fazekas Virág

Oroszlánrészt vállalt a veszprémi Fazekas Virág abban, hogy korosztályos válogatottunk nemrég harmadik lett a Kínában rendezett ifjúsági kézilabda vb-n, ahol gólkirály lett és bekerült az All Stars csapatba.

Király Ferenc

Nemzeti gárdánk vezére volt, noha akadt jobb idénye az előzőnél: sérülésekkel bajlódott, míg tavasszal a visszavonulás is megfordult a fejében. Végül túllépett a nehézségeken: a minap elutazott a dániai Aabenraa városába, ahol az akadémiai elfoglaltsága mellett az iskolapadban is bizonyítana.

Fazekas Virág korábban sérülésekkel bajlódott, nehéz időszak áll mögötte, de a kínai világbajnokság neki is remekül sikerült 
Fotó: családi

Az Éles KISE-ben nevelkedett, az általános iskolás koráig a királynék városában iparkodott hölgy éppen egy éve „követelt” helyet a Naplóban, mikor a podgoricai U17-es Európa-bajnokságon 49 találattal második lett a mesterlövészek között és az ötödikként zárt együttesünk legjobbjaként beválasztották a torna álomcsapatába. A riválisok kapusait rettegésben tartó sportoló tavaly ősszel a harmadik évét kezdte el a Nemzeti Kézilabda Akadémián, és jóllehet bemutatkozott a klub NB I-es közösségében is, a mérleg mindkét serpenyőjébe kerültek dolgok. 

– A kontinensviadal után csonthártyagyulladás kínzott, majd egy edzésen sajkacsonttörést szenvedtem, pedig a felkészülést az első osztálytól végül elbúcsúzott felnőtteknél kezdtem el – árulta el Virág. – Később, az év eleji felépülésemet követően olyan patinás egyesületek ellen léptem pályára, mint az FTC-Rail Cargo Hungaria, vagy a Debreceni VSC Schaeffler. Az élvonalban összesen tízszer léptem pályára, de közben a sikereket elért korosztályos csapatoknál is számítottak rám. Ám hiába ment jól a játék, mind kellemetlenebbül éreztem magam Balatonbogláron, ezért tavasszal mind gyakrabban fogalmazódott meg bennem, hogy felhagyok az élsporttal és a tanulmányaimat előtérbe helyezve inkább csak „eljátszogatok a közelünkben. Részletekről, arról, hogy mi okozta a rossz hangulatomat, nem mesélnék, de mikor ez kiderült, többen is mondták, hogy ez meg se forduljon a fejemben.

Helyet kapott a válogatottban

A történések persze nem befolyásolták azt, hogy Virág helyet kapjon a 17-18 éves lányok válogatottjában, mely a kínai világbajnokság csoportkörében – kronológiai sorrendben – az argentinokat (31-18), a kazahokat (45-9) és a norvégokat (30-26) múlta felül. Főhősünk ezen találkozókon 23 találatot jegyzett, majd a középdöntő első körében a házigazdák ellen (26-22) egy tucatszor, míg a másodikban a dánokkal szemben (27-25) egyszer volt eredményes. A negyeddöntőben kilencszer köszönt be a szerbeknek (29-24), így a mieink makulátlan mérleggel jutottak be a legjobb négy közé. Az elődöntőben, a spanyolok ellen küszködtek támadásban – a találkozón öt gólt lőtt Virág is –, de még így is volt némi esélyük a fináléba kerülésre (16-19). Szerencsére másnap felálltak a rendezvényen elszenvedett első, s mint utóbb kiderült utolsó vereségükből és nagy csatában, a veszprémi amazon négy találatával legyőzték a 2023-as Eb-első franciákat (25-24). Az eseményen hét győzelemmel és egy vereséggel zárt magyarok összességében kitettek magukért. 

– Az elődöntő után csalódottak voltunk, de végül megszereztük a bronzérmet, felejthetetlen derbin nyertünk a gallok ellen, így jó szájízzel térhettünk haza. Nehéz volt a harmadik helyig vezető út, büszke is vagyok a társaimra, ez igazi csapatmunka volt tőlünk, remekül összecsiszolódtunk. Összességében élveztem a vb-t, pedig fárasztó volt Kelet-Ázsiában, tíz nap alatt nyolc párharcot vívtunk, ráadásul roppant meleg és magas páratartalom mellett, miközben az étkezésünk nem volt éppen változatos. Azért sikerült alkalmazkodnunk az új helyzetekhez, egy más kultúrához. Egy életre szóló élménnyel lettem gazdagabb, óriási öröm, amit együtt éltünk meg, az egyéni díjak pedig azt jelentik, hogy a nehezebb évadom dacára jó úton haladok a céljaim felé – mondta a válogatott vezére.

Fotó: családi

Szüksége volt a váltásra

Virág értésünkre adta, hogy sokat köszönhet a NEKÁ-nak, rengeteget fejlődött a tóparti központban, ám saját érdekében szüksége volt a váltásra. Mikor ennek a gondolata felmerült, fél tucat NB I-es klub kereste meg, de azzal egyik kérő sem számolt, hogy a lány régóta szeretett volna külföldön játszani, kipróbálni magát egy másik országban és ott tapasztalatokat szerezni. Kezére játszott, hogy nevelőedzőjének, Szedlák Nikolettnek volt kapcsolata a dán Sönderjyske utánpótlásköréhez, a Rodekro-Aabenraahoz. 

– Szükségem volt a váltásra, az új impulzusokra. Márciusban már voltam az új állomáshelyemen, találkoztam a csapattal, de jártam az iskolánkban és a szálláshelyünkön is. Bár láttak rólam korábbi felvételeket, volt néhány közös edzésünk, majd mindenki azt szerette volna, hogy csatlakozzak hozzájuk. Én is ezen az állásponton voltam, tetszett, amit kint láttam, de bevallom, nehezen hoztam meg a döntést, mert volt bennem némi félsz: ez mégis csak nagy váltás az életemben. Hiányozni fog a családom és a barátaim is. Végül igent mondtam, egy évre írtam alá, mivel nyitott vagyok az újra. Most az elutazás előtt is izgatott vagyok, pedig a dánok a kint tartózkodásom alatt többször is jelezték: náluk az a legfontosabb, hogy élvezzem, amit csinálok. Először az U19-es csapattal dolgozom majd, Aabenraaban lakom majd egy akadémián, de ha jól teljesítek, az élvonalbeli műhelyükben is helyet követelhetek magamnak. Sokat kell még dolgoznom, hogy magasabb szinten is megálljam a helyem, hogy ott is számítsanak rám, de most a mára koncentrálok, próbálok napról-napra fejlődni. Szeretnék minél többet játszani és a csapataimnak hasznos és stabil tagja lenni – jegyezte meg a karrierje során 282 mérkőzésen 1092 gólt jegyzett jobbátlövő.

Virág Észak-Európában a sportolás mellett a tanulmányainak sem fordít hátat, és hogy a dán nyelv ne jelenthessen neki akadályt, egy ideje már tanulja azt – hogy az angol mellett minél gyorsabban illeszkedhessen be. Miután az iskolapadban is eminens, idehaza 4,9-es átlagot produkált, jó eséllyel valósíthatja meg azon tervét, hogy egyszer gyógytornászként vegyen részt a sportolók rehabilitációjában. Ám a magyar kézilabdázásnak is nagy értéke lehet. A korosztályos világversenyeken már bizonyította ezt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!