Szabadidősport-közösség

2024.08.13. 20:00

Ötpróbás lány az olimpián

Az Ötpróba csoport Magyarország egyik legnagyobb szabadidősport-közössége. Az Ötpróba 2021 és 2024 közötti szakaszában a résztvevők száma a 40 ezret is meghaladta. A párizsi olimpiára a legjobban teljesítő ötpróbások közül 20 főt sorsoltak ki, akik ingyen kimehettek a versenyek helyszínére egy hétre. Vármegyénkből Kiss Béla volt a szerencsés Veszprémből, valamint Stolár Petra Ajkáról.

Tóth B. Zsuzsa

Élményeiről Petra beszélt lapunknak. Az ajkai lány kedvenc sportja a kerékpározás. Vallja, hogy idő és évszak függvényében igyekszik legalább napi egyszer tekerni. Nyáron napi kétszer kerékpározik 40-80 kilométeres távot. A koronavírus-járvány előtt konditerembe járt naponta, és szívesen túrázik a természetben. Petra 2021 augusztusa óta vesz részt az Ötpróbában. Sok minden motiválta, de legfőképpen az, hogy édesapja, aki testnevelő tanárként és edzőként is dolgozott 40 évig, már a 80-as években teljesítette az akkori mozgalom kihívásait. –1988-ban a szöuli olimpiára az egyik tanítványát kisorsolták és nagyon sokszor említette, milyen szerencsés volt, hogy elmehetett az olimpiára az egyik nyertesként. Gondoltam, én is belevágok az ötpróbába, és bíztam benne, hogy engem is kisorsolnak majd egyszer. És így is lett! – mondta Petra, aki bár sosem sportolt versenyszerűen, de életében mindig jelen volt a sport. Annak szeretetét a szüleinek köszönheti elsősorban. Nemcsak édesapja életét határozta meg a sport, hanem édesanyjáét is, aki tanító, és testnevelés műveltségterülettel, valamint segédedzői képesítésekkel szintén rendelkezik. Mivel szellemi munkát végez, így kikapcsolódásként fontos számára a mozgás. Motiválja a távok teljesítése és az egészséges életmód.

 

A sportoló első diplomáját német nyelv és irodalom szakos bölcsészként, valamint tanár szakon szerezte. Több évig tanított német nyelvet egy általános és középiskolában. Fejlesztőpedagógusi szakvizsgát szerzett és egy pedagógiai szakszolgálatnál helyezkedett el, mint fejlesztőpedagógus. Levelező tagozaton turizmus-vendéglátás szakon, idegenforgalmi közgazdász végzettséget szerzett. 2018-ban diplomás gyógypedagógus lett tanulásban akadályozott szakirányon. 2023 őszén pék-cukrász szakmunkás bizonyítványt szerzett. Jelenleg gyógypedagógusként dolgozik lakóhelyén a pedagógiai szakszolgálatnál. Szabadidejében gobelinképeket varr, péksüteményeket, tortákat, süteményeket készít, továbbá nyelvvizsgára és érettségire készít fel általános és középiskolás diákokat. Szívesen tölti szabadideje egy részét öccse öt gyermekével, akikkel különböző programokat szerveznek, és sok közös élményt élnek át.

 

Petra kedvenc Ötpróba-eseményei a MAPEI Tour de Zalakaros, és a Bicskén vízen, két keréken. A hegyi kerékpározást azért próbálta ki, hogy meglegyen a melegítőhöz és az olimpiai sorsjegyhez szükséges öt sportága. Nem bánta meg, mivel végül Fortunának is köszönhetően ő is utazhatott Párizsba. Nagyon szeretett volna szurkolni a magyar versenyzőknek. Mivel még nem volt Franciaországban, így kíváncsian várta Párizs nevezetességeinek látványát is.

Öt eseményt tekinthetett meg a helyszínen. Büszkén ünnepelhette ötpróbás társaival együtt a Grand Palais-ben Muhari Eszter párbajtőrvívó sikerét és éremátadóját. Szurkolhatott a Magyarország–Hollandia női vízilabda-mérkőzésen. Több magyar versenyzőnek tapsolhatott a cselgáncsversenyeken, és jelen lehetett a strandröplabda-mérkőzéseken, amelynek helyszíne az Eiffel-torony lábnál felépített, több mint 12 000 főt befogadó stadion volt. Láthatta Milák Kristóf és több magyar úszó versenyét a 17 000 férőhelyes Párizs La Defense Arenában. A versenyeken láthatott több hírességet testőrök kíséretében, megpillanthatta az amerikai first lady-t és a francia köztársasági elnököt, Emmanuel Macront is.

 

A sporteseményeken kívül jutott idő Párizs nevezetességeinek megtekintésére. Megcsodálhatta a Montmartre-t, ellátogatott a Luxembourg-kertbe, látta a Panthéont, a Louvre, a Notre-Dame és a Moulin Rouge épületét, a Diadalívet, az Eiffel-tornyot.

Sétált a Szajna partján, a Champs-Élysées-én, és közelről látta az olimpiai lángot a Jardin des Tuileries-ben. Azt mondja, mindez felejthetetlenül nagy élményt jelentett számára, az ötpróbázóknak minden jóban részük volt. Nemcsak az olimpiai események, hanem a repülőúttól a szállásig minden tökéletes volt. Mindenkinek javasolja, hogy vágjon bele az ötpróbába. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!