17 órája
Most könnyű sok gigagombát szedni, ezért három könnyű módszert javaslunk tartósításhoz (képgaléria)
A gigavargánya most nem egyedi a Bakonyban, sokat lehet találni és az esernyőnek is beillő, óriási őzlábgomba szintén nem ritka, így a gombaszedés során gyakran több kerül a kosarakba, mint amit egy napon belül el tudnak fogyasztani a gombakedvelők. Érdemes a gombatartósítás trükkjeit, szabályait ismerni. Mutatjuk a legősibb és a legelterjedtebb módszert, és egy különlegesen praktikusat.
Érdemes mostanában erdei vadgombát keresni a Bakonyban. Az elmúlt hetekben bakonyi gombatúra során került a kosarakba gombaszedés révén hatalmas őzlábgomba, gigavargánya, óriáspöfeteg is, nem kevés. Mostanában ezekből már kevesebbet lehet találni, viszont nagyon sokan szednek laskagombát, rizikét, galambgombákat, tinórukat, pereszkéket. Ezek szezonja mostanában kezdődött el. Ugyanakkor, ha a vadgomba a téma, akkor tudnunk kell, hogy sok a mérgező is, ezeknek is kedvezett az eddigi őszi időjárás, nem csak az ehető fajoknak. Most könnyű sok finom gombát szedni, ezért három remek tippet adunk a tartósításhoz Győri Krisztina gombaszakellenőr tanácsai alapján. A gombatartósítás nem bonyolult, a vargánya, az őzlábgomba és az óriáspöfeteg esetében is több módszer közül választhatunk. Hármat ajánlunk, a legősibbet, a legelterjedtebbet és egy különlegesen praktikusat. Mindegyik trükkjét elárulta a gombaszakellenőr.
A vadgomba fogyasztásának szabályai
- Vadon szedett gombát csak akkor szabad elfogyasztani, ha azt gombaszakellenőr átvizsgálta.
- A vadgombát egy napon belül fel kell dolgozni és meg kell enni, ha a tartósítást választjuk, azt is egy napon belül el kell kezdeni.
- Amíg nem használjuk fel a friss vadgombát, addig hideg helyen, jól szellőző körülmények között, egy rétegben kiterítve érdemes tárolni.
Gombatartósítás – A szárítás a legősibb
A szárítás a legősibb gombatartósítási eljárás. A vargányát ehhez érdemes vékonyra szeletelni, tálcára, rácsra kitenni és úgy szárítani. A szabadban ehhez napsütéses idő szükséges. Mostanában ez aszalóban, sütőben oldható meg. Akkor kész, ha már törik, zörög. A szárított vargánya karakteres íze miatt fűszerként használható, az ínyencek csipszként fogyaszthatják.
Gombatartósítás – A dinsztelés a legelterjedtebb
A legelterjedtebb gombatartósítási módszer a dinsztelés, amikor feldarabolva zsiradékon, hagymán pároljuk, puhítjuk, majd lefagyasztjuk a gombát. Az általános szabály szerint fél éven belül így is fel kell használni. S lehet hagyma nélkül is dinsztelni a gombát, ugyanis például az így eltett vargányát a pörköltbe úgyis csak az utolsó tíz percben kell belerakni.
Hogyan tartósítsuk a gombát hűtőben?
Az őzlábgomba és az óriáspöfeteg esetében jó megoldás lehet, ha bepanírozva tesszük a mélyhűtőbe. Először tálcán, egymás mellé rakva a gomba kalapjait, a gombaszeleteket, hogy egy óra alatt keményre fagyjanak, utána tehetjük azokat zacskókba, dobozokba. Ilyenkor az a trükk, hogy felhasználáskor egyből a forró zsiradékba kell kerülniük a panírozott gombaszeleteknek.
A nagyobb őzlábgomba kalapját elfelezve panírozhatjuk be, az óriáspöfeteget két-három centiméteresre szeletelhetjük panírozás előtt, mert ennek a gombának is magas a víztartalma.
Gombák a Bakonyból
Fotók: Rimányi ZitaTovábbi gombatartósítási módszerek
- sózás
- savanyítás
- gombakivonat, szirup készítése
- gombapor készítése
- előfőzött gomba marinálólével való felengedése
- befőtt készítése