Életet az Éveknek

2 órája

Városismeret és gyaloglás

Több mint négyszázan vettek részt a Világ Gyalogló Hónap nevű rendezvényen. Az Életet az Éveknek Ajkai Nyugdíjas Klubok Egyesülete kilencedik alkalommal hirdette meg a városismeret programot október 8-án.

Tisler Anna

A nyugdíjasklubok tagsága mellett minden évben oktatási intézmények is csatlakoznak, az idén az Ajka Városi Óvoda Patakparti és Hétszínvirág intézményegységéből 125 óvodás, valamint a Fekete István–Vörösmarty Mihály Általános Iskola alsó tagozatosai közül hetvenöten vettek részt nevelőikkel együtt. A gyaloglókat Vallerné Horváth Andrea elnök köszöntötte, majd Szalai Károly tartott indulás előtt egy rövid bemelegítést. A négy kilométeres könnyű, városi sétát az ajkai polgárőrség tagjai biztosították. A programban részt vett Gyuris Mónika, az Ajkai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója is. A menet a Nagy László Városi Művelődési Központ József Attila utcai épületéből indult. Az első állomás a városismeret sétán az Ilona-malom volt, a város egyik jellegzetes épülete és parkja, ahol többek között Ládi János tart tájfutó oktatást. Rácz Gyula, a Babucsa Dűlői Baráti Kör elnöke az Ilona-malomról szólva elmondta, hogy a terület 2015 óta parkerdei jellegű, városon belüli pihenőövezet. A város ezt közösségi tér céljára átadta működtetésre a baráti körnek. 

Városismeret és gyaloglás volt a program
Városismeret és gyaloglás volt a program 
Fotó: Gyarmati Láaszló/Napló

A gyaloglók innen az egykori téglagyár épületéhez mentek, ahol meghallgatták Stolár Mihály helytörténeti kutató visszaemlékezését. Az egykor országosan is jelentős téglagyárat ma már a városban is kevesen ismerik. Ma egy gazdasági társaság működik az épületben. Az itt gyártott téglákon a megrendelő monogramja vagy neve szerepelt. 

Fotó: Gyarmati Láaszló/Napló

A csapat onnan a vasút utcáján visszasétált a kiindulási pontra. A kellemes, napos őszi időben jólesett mindenkinek a csaknem kétórás séta, az együttlét. Ajkán minden évben hasonló nagy érdeklődés mellett szervezik meg a programot. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában