Vár a Cuha-völgy

3 órája

Túrázás a Bakonyban parkolási gond nélkül – Kinek jó a Bakony napijegy? (videó)

Megszűnt a vágányzár! Irány a Bakony: Veszprém és Zirc között már nem kell pótlóbuszokra szállni, ráadásul találtunk egy utazási kedvezményt a környékre, ugyanis hétvégente Bakony napijeggyel olcsóbb a vonatozás, a buszozás. Vár a Cuha-völgy és megoldható a túrázás a Bakonyban parkolási gond nélkül.

Rimányi Zita

A Bakony napijegy egy teljes napon át korlátlan utazást biztosít a Győr és Veszprém közötti vasútvonalon, és akár vonat, akár busz közlekedik arra, mindkettőre jó. A túrázás a Bakonyban így olcsóbb lehet, a parkolás pedig nem gond, a menetrend az, amit előzetesen meg kell nézni. Hazánk egyik legfestőibb hegyvidéki vasútvonala számos műemlékalagúttal és -viadukttal töri át a Bakony bérceit – a látvány önmagában is megér egy utazást. Emellett a térség számos autóbuszvonalán is használható a Bakony napijegy, így még nagyobb terület barangolható be, de leginkább a Cuha-völgy ösvényeit ajánljuk Zirc és Porva-Csesznek, illetve Vinye között.

Túrázás a Bakonyban – Kedvező árú, vonatra és buszokra is jó napijegyet találhatunk a közlekedési társaságok ajánlatai közt, olyat, ami épp a Bakonyban nyújt előnyöket
Túrázás a Bakonyban – Kedvező árú, vonatra és buszokra is jó napijegyet találhatunk a közlekedési társaságok ajánlatai közt, olyat, ami épp a Bakonyban nyújt előnyöket
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Túrázás a Bakonyban – Mire jó a Bakony napijegy?

A Bakony napijegy a MÁV tájékoztatása szerint egy adott naptári napon érvényes turisztikai jegy, amely a Győrt Veszprémmel összekötő vasútvonalon és a Zirc térségében közlekedő autóbuszokon korlátlan utazási lehetőséget biztosít. Most érdemes ajánlani, mert a napokban megszűnt a vágányzár Zirc és Veszprém között, már a vonal teljes hosszában közlekednek a vasúti járatok.

Mennyibe kerül a Bakony napijegy? A normál ár 1199 forint. Hol érvényes a Bakony napijegy? A Győr–Veszprém vasútvonal teljes hosszán, valamint a térképen jelölt, jellemzően Zircről induló autóbuszokon. Mikor érvényes a Bakony napijegy? Szezonon kívül, 2024. szeptember 23-tól 2025. május közepéig hétvégén és ünnepnapokon vásárolható meg. Iskolai szünetekben bármely napra megvásárolható.

Hol vásárolható meg a Bakony napijegy? A Bakony napijegyet a MÁV-START csatornáin lehet megvásárolni: a vasúti pénztárakban, a menetjegyirodákban, a jegykiadó automatákból és a MÁV applikációjában. A jegykiadó automatákban a „Helyi termék”, az applikációban pedig a „Napijegyek és helyi jegyek” menüpontból érhető el. A Bakony napijegyet a Volánbusz nem értékesíti sem pénztárban, sem autóbuszokon.

A Bakony napijegy érvényességi területe
A Bakony napijegy érvényességi területe
Forrás: MÁV

Túrázóknak és vonatrajongóknak

A Bakony napijegy ajánlható a Cuha-völgybe tartó kirándulóknak. Az autót a természetvédelmi területtől távol, Győrben vagy Veszprémben lehet hagyni, vagy elő sem kell venni, nem kell parkolóhelyre vadászni, ráadásul már az utazás is az élmény része lesz.

Jó lehet a napijegy a Bakony központi régióit felfedezni vágyóknak. A napijeggyel bebarangolhatók a hegység magasabb régiói, természeti szépségei és épített öröksége a Kőris-hegytől a fenyőfői ősfenyvesen és a Római-fürdőn át egészen a cseszneki várig. Útközben két távolabbi látnivaló közti távolság leküzdése érdekében szabadon vonatra vagy buszra lehet szállni anélkül, hogy ehhez külön jegyre lenne szükség. A világörökségi helyszín, a pannonhalmi apátság és környezete is bebarangolható, az utazás Pannonhalma vasútállomáson tetszőlegesen megszakítható a napijeggyel.

Remek lehetőség a Bakony napijegy a vasúti utazások romantikája iránt rajongóknak. Az 1896-ban átadott vasútvonalon utazva Győrt elhagyva baloldalt percekig csodálhatjuk a pannonhalmi bencés apátság épületegyüttesét, majd betérünk a Bakony meredek bércei közé, és hosszan követjük a Cuha-patak völgyét, három alagúton és több patak hídján is áthaladva. Zircet az arborétum és a ciszterci apátság mellett éri el a vonat. Eplény után frissen restaurált műemlék völgyhidakon és szűk ívek sokaságán át ereszkedünk le Veszprémbe. A túl sok turistának se örülnek a bakonyiak, de Porva-Csesznekre, az állomás retró büféjébe biztosan mehetnek többen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában