Tematikus látóút

2 órája

Táj-Kapocs a turizmusért

A Táj-Kapocs Alapítvány idén harmadik alkalommal szervezte meg tematikus látóútját. A Táj-Kapocs programja során Sümeg és térsége turisztikai értékei, példaértékű vállalkozásai, valamint helyi termékei kerültek a figyelem középpontjába.

Tóth B. Zsuzsa

A Táj-Kapocs Alapítvány rendezvényének célja volt, hogy a résztvevők megtapasztalhassák a térség turizmusának működését, közelebbről megismerjék az ott rejlő lehetőségeket.

A Táj-Kapocs program résztvevőinek csoportja 
A Táj-Kapocs program résztvevőinek csoportja 
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A Táj-Kapocs Alapítvány megismerteti a környék turizmusának működését 

A program első állomása a sümegi Hotel Kapitány Wellness és Konferencia előadóterme volt, ahol Oszkai Réka, a Táj-Kapocs Alapítvány elnöke köszöntötte a jelenlévőket, bemutatta a szervezet munkásságát, kiemelve a közösségépítést és a helyi értékek megőrzését célzó tevékenységeket. Végh László, Sümeg polgármestere előadásában a város turizmusának jelentőségéről és főbb attrakcióiról beszélt, melyek között kiemelt helyet foglal el a Ramassetter Látogatóközpont, a Kisfaludy Emlékház, a Sümegi Vár, valamint a Püspöki Palota. Külön hangsúlyozta, hogy a város, a vár, a Püspöki Palota és a történelmi templomok köré szerveződő turisztikai tengely kulcsfontosságú a látogatók számára.

Sümegi Kata előadásában a Püspöki Palota működését és kulturális szerepét emelte ki. Az épület nem csupán kiállításoknak ad otthont, de rendezvénytérként, kávézóként és ajándékboltként is működik, hozzájárulva a térség idegenforgalmának fejlődéséhez. Különösen büszkék a palota Mennyei ügyek című kiállítására, amely 2022-ben elnyerte Az év kiállítása díjat.

Böjte Éva, a HOT-ÉP Kft. ügyvezető igazgatója a Sümegi Vár turisztikai szemléletéről beszélt. A vár mára Magyarország egyik legnépszerűbb turisztikai látványosságává vált, ahol a látogatók autentikus középkori élményekben részesülhetnek. A vállalkozás kiemelten fontosnak tartja a helyi közösség támogatását, és elkötelezett a társadalmi felelősségvállalás mellett.

Kóstolókon is részt vettek

A program során a résztvevők megkóstolhatták a Várkapitány Mintagazdaság helyi termékeit, majd meglátogatták a Sümegtej üzemet, ahol Tóth Tamás és felesége, Marika mutatta be családi vállalkozásukat. Céljuk a kiváló minőségű, adalékanyag-mentes tejtermékek előállítása, melyek méltán viselik a Sümegtej nevet. A kézműves termékek készítésének folyamata a kis mennyiségű, gondos feldolgozásra épül, ami a minőség garanciája.

A tanulmányút Nemeshanyban folytatódott, ahol Csizmadia Zoltán mutatta be a Csizmadia Vízimalmot és az ahhoz kapcsolódó turisztikai fejlesztéseket. A látogatók megismerhették a malom történetét és a helyszín egyedi vidéki hangulatát, amely hozzájárul a helyi turizmus sikeréhez. A napot a nemeshanyi Pajtaszínházban zárták, ahol Kiss Attila és felesége, Betti kalauzolta végig a vendégeket.

A résztvevők végül szakmai párbeszéd keretében összegezték a nap tapasztalatait, és megvitatták a térség további fejlesztési lehetőségeit. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában