Érzékenyítő előadás

2 órája

Paralimpikon az iskolában

Boronkay Péter többszörös világ- és Európa-bajnok sportoló tartott előadást a Weöres Sándor Általános Iskolában. A paralimpikon az Aktív iskola program keretében látogatott a pápai intézménybe.

Haraszti Gábor

– Az iskolákban is fontos az érzékenyítés és a szemléletformálás – fogalmazott Boronkay Péter parasportoló azon az előadáson, melyet a Weöres-iskola tanulóinak szerveztek. A paralimpikon bár fél karral született, elmondása szerint ennél jobb dolog nem is történhetett volna vele.

Boronkay Péter paralimpikon tartott előadást a Weöres Sándor Általános Iskolában
Boronkay Péter paralimpikon a karrierjéről és az elfogadásról is beszélt
Fotó: Haraszti Gábor

Nincs rossz kérdés, vallja a paralimpikon

Az Aktív iskola program a Magyar Diáksport Szövetség által indított mozgásösztönző program általános és középiskolák részére. A szövetség célja, hogy a csatlakozó intézményekben a gyerekek rendszeres mozgását támogató környezet formálódjon. A Weöres Sándor Általános Iskola tavaly csatlakozott a programhoz, melyben az iskoláknak különböző mozgásra ösztönző feltételeknek kell megfelelniük. A megvalósított programokért pontokat gyűjtenek, amelyeket mozgásösztönző eszközökre, programlehetőségekre, szolgáltatásokra válthatnak be és ezek alapján különféle minősítéseket is szerezhetnek. Ennek volt egyik jutalma a paralimpikon látogatása.

A diákok is feltehették kérdéseiket a paralimpikonnak
Fotó: Haraszti Gábor

Szerencsésnek tartom magam, hogy fél karral születtem

A diákokat Mógor Adrienn igazgató, az Aktív iskola koordinátori csapattagja köszöntötte, majd Boronkay Péter interaktív foglalkozáson mutatta be a triatlon sportágat és saját életútját.

– Szerencsésnek tartom magam, hogy fél karral születtem, ugyanis én ennek köszönhetek mindent – mondta a meghívott előadó. – Úgy gondolom, a hátrányomból sikerül előnyt kovácsolnom, hiszen a sportnak köszönhetően életre szóló élményeket szereztem, beutaztam a világot, nagyon sok barátra tettem szert. Lassan nyolc éve járom az országot és még ma is igyekszem motiválni a gyerekeket a mozgásra, az egészséges életmódra, az egészséges táplálkozásra, megmutatni nekik azt, hogy hogyan tudnak megküzdeni a nehézségeikkel, hogyan tudnak a hátrányukból előnyt kovácsolni. Mindezt természetesen humorral fűszerezve – mondta el a Boronkay Péter.

Merjetek kérdezni!

A paralimpikon aktív sportolói pályafutása után sem szakadt el a sporttól, a 2024-es párizsi paralimpián szövetségi kapitányként vett részt. Emellett sokat találkozik diákokkal, akiknek azt tanácsolja, merjenek kérdezni.

– Rendszeresen találkozom hasonló előadások során tanulókkal, akik leggyakrabban azután érdeklődnek, hogy hogy vezetek autót, hogyan kötöm meg a cipőfűzőmet, mennyire okoz nehézséget felöltözni. Az egyik legfontosabb dolognak a „szellemi akadálymentesítést” tartom, ami alatt azt értem, hogy merjünk kérdezni, belegondolni a másik helyzetébe, empatikusabban gondolkozni – emelte ki a paralimpikon. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában