Délutánra még elkészülhet

8 órája

Mini almás piték: a nagyi titkos receptje alapján, kicsit újragondolva

Az almás pite az a klasszikus sütemény, aminek egészen egyszerűen nem lehet ellenállni. Egyetlen falat is elég belőle, és azonnal eszünkbe jut a nagyi tiszta, kényelmes konyhája, finom, megszokott illatával, és persze a meleg kakaó, meg a nagy, világmegváltó beszélgetések is.

Veol.hu

Mini almás pite: az egyik legfinomabb őszi sütemény Fotó: Vidék Íze

Szóval, ha egy kicsit szeretnél visszarepülni az időben, akkor készítsd el a Vidék íze magazin remek receptjét, az almás pite mini változatát. Ez kívülről egy kicsit más, mint a nagyi megszokott almás pitéje, az íze azonban verhetetlen, ugyanolyan ellenállhatatlan.

Mini almás pite: az egyik legfinomabb őszi sütemény
Fotó: Vidék Íze
Mini almás pite: az egyik legfinomabb őszi sütemény Fotó: Vidék Íze 

Íme a Vidék íze magazin receptje a mini almás pitéhez!

Előkészítés: 1,5 óra 

Hűtés: 1 óra 

Sütés: 25 perc 

Hozzávalók (12 darabhoz): 

A tésztához: 

  • 250 g finomliszt 
  • 150 g hideg vaj 
  • 90 g porcukor 
  • 2 tojássárgája 
  • 1 csipet só 
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja 
  • 1 evőkanál jéghideg víz 

A töltelékhez: 

  • 1 kg alma 
  • 1 kiskanál gyömbér lereszelve 
  • 4 szegfűszeg 
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj 
  • 1 csomag vaníliás cukor 
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja 
  • 2 evőkanál citromlé 
  • 240 g cukor 

Az összeállításhoz és a tetejére: 

  • 1 tojás 
  • barna cukor 

Elkészítés: 

  1. A lisztet és a vajat gyorsan összemorzsoljuk a két tenyerünk között. Vigyázni kell, hogy tényleg gyorsak legyünk, és ne olvadjon meg a vaj a kezünk melegétől, mert akkor a tészta nem omlós, hanem nyúlós lesz.
  2. A keverékhez hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgáját, szórunk rá egy csipet sót, és a citrom reszelt héját, majd folytatjuk az összedolgozást. Ha túl száraznak érezzük a tésztát, akkor adunk hozzá egy kevés jéghideg vizet. 
  3. Csak addig dolgozunk a tésztával, míg össze nem áll, nem szabad tovább gyúrni.
  4. A kész tésztát átlátszó fóliába csomagoljuk, és legalább fél, de inkább egy órára betesszük a hűtőszekrénybe.
  5. A töltelékhez meghámozzuk az almát, negyedeljük, kiszedjük a magházat, a gyümölcshúst egycentis kockákra vágjuk és egy nagy serpenyőbe tesszük. 
  6. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a szegfűszeget, az őrölt fahéjat, a vaníliás cukrot, ráreszeljük a citromhéjat, facsarunk hozzá egy keveset a levéből, beletesszük a cukrot, és pár perc alatt roppanósra pároljuk. Ezután kidobjuk belőle a szegfűszeget és lehűtjük. 
  7. Lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, és kivágunk belőle 12 darab, 10 centiméter és 12 darab, 9 centiméter átmérőjű kört. A nagyobb körlapokat egy centi széles csíkokra vágjuk. A kisebb korongokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, mindegyikre teszünk egy-egy evőkanál almatölteléket.
  8. Felverjük a tojást és lekenjük vele a korongok szélét. A csíkokkal berácsozzuk a kis piték tetejét úgy, hogy kicsit túlnyúljanak a tésztadarabok az alapon, majd villával körben jól összenyomjuk (meg is vizezhetjük a villát). 
  9. A formázás során deformálódhatnak a körök, ezért a végén érdemes egy nagy szaggatóval körbevágni. 
  10. A pitécskék tetejét lekenjük a felvert tojással, megszórjuk barna cukorral, és 190 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. 

Forrás: mindmegette.hu

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában