2024.10.20. 12:56
Mini almás piték: a nagyi titkos receptje alapján, kicsit újragondolva
Az almás pite az a klasszikus sütemény, aminek egészen egyszerűen nem lehet ellenállni. Egyetlen falat is elég belőle, és azonnal eszünkbe jut a nagyi tiszta, kényelmes konyhája, finom, megszokott illatával, és persze a meleg kakaó, meg a nagy, világmegváltó beszélgetések is.
Mini almás pite: az egyik legfinomabb őszi sütemény Fotó: Vidék Íze
Szóval, ha egy kicsit szeretnél visszarepülni az időben, akkor készítsd el a Vidék íze magazin remek receptjét, az almás pite mini változatát. Ez kívülről egy kicsit más, mint a nagyi megszokott almás pitéje, az íze azonban verhetetlen, ugyanolyan ellenállhatatlan.
Íme a Vidék íze magazin receptje a mini almás pitéhez!
Előkészítés: 1,5 óra
Hűtés: 1 óra
Sütés: 25 perc
Hozzávalók (12 darabhoz):
A tésztához:
- 250 g finomliszt
- 150 g hideg vaj
- 90 g porcukor
- 2 tojássárgája
- 1 csipet só
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 evőkanál jéghideg víz
A töltelékhez:
- 1 kg alma
- 1 kiskanál gyömbér lereszelve
- 4 szegfűszeg
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 2 evőkanál citromlé
- 240 g cukor
Az összeállításhoz és a tetejére:
- 1 tojás
- barna cukor
Elkészítés:
- A lisztet és a vajat gyorsan összemorzsoljuk a két tenyerünk között. Vigyázni kell, hogy tényleg gyorsak legyünk, és ne olvadjon meg a vaj a kezünk melegétől, mert akkor a tészta nem omlós, hanem nyúlós lesz.
- A keverékhez hozzáadjuk a porcukrot és a tojássárgáját, szórunk rá egy csipet sót, és a citrom reszelt héját, majd folytatjuk az összedolgozást. Ha túl száraznak érezzük a tésztát, akkor adunk hozzá egy kevés jéghideg vizet.
- Csak addig dolgozunk a tésztával, míg össze nem áll, nem szabad tovább gyúrni.
- A kész tésztát átlátszó fóliába csomagoljuk, és legalább fél, de inkább egy órára betesszük a hűtőszekrénybe.
- A töltelékhez meghámozzuk az almát, negyedeljük, kiszedjük a magházat, a gyümölcshúst egycentis kockákra vágjuk és egy nagy serpenyőbe tesszük.
- Hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a szegfűszeget, az őrölt fahéjat, a vaníliás cukrot, ráreszeljük a citromhéjat, facsarunk hozzá egy keveset a levéből, beletesszük a cukrot, és pár perc alatt roppanósra pároljuk. Ezután kidobjuk belőle a szegfűszeget és lehűtjük.
- Lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, és kivágunk belőle 12 darab, 10 centiméter és 12 darab, 9 centiméter átmérőjű kört. A nagyobb körlapokat egy centi széles csíkokra vágjuk. A kisebb korongokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, mindegyikre teszünk egy-egy evőkanál almatölteléket.
- Felverjük a tojást és lekenjük vele a korongok szélét. A csíkokkal berácsozzuk a kis piték tetejét úgy, hogy kicsit túlnyúljanak a tésztadarabok az alapon, majd villával körben jól összenyomjuk (meg is vizezhetjük a villát).
- A formázás során deformálódhatnak a körök, ezért a végén érdemes egy nagy szaggatóval körbevágni.
- A pitécskék tetejét lekenjük a felvert tojással, megszórjuk barna cukorral, és 190 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.
Forrás: mindmegette.hu