Vedd át az irányítást

3 órája

Séta a mellrák ellen – A szűrővizsgálatok életet menthetnek

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Szombaton délelőtt a Fagyöngy Egyesület 13. alkalommal szervezte meg a Csolnoky Ferenc Kórházzal, a Petőfi Színházzal és a Padányi-gimnáziummal közösen a „Séta a nők egészségéért, a mellrák ellen” című figyelemfelhívó programot.

Őrsi Ágnes

Séta a nők egészségéért, összefogás a mellrák ellen.

Fotó: Nagy Lajos / Napló

Rózsaszín pólók, rózsaszín lufik, rózsaszín-fehér szórólapok a legfontosabb tudnivalókról, no és rózsaszín volt a felirat a táblákon, melyeket fiatalok fogtak a Csolnoky Ferenc Kórház bejáratánál. Rajtuk az üzenet: „Adj egy esélyt magadnak! Adj egy esélyt mindenkinek a mellrák ellen!; Vedd át az irányítást, járj szűrésre!”

Sokan részt vettek a mellrák elleni, a nők egészségéért szervezett figyelemfelhívó sétán
Sokan részt vettek a mellrák elleni, a nők egészségéért szervezett figyelemfelhívó sétán
Fotó: Nagy Lajos

Ha időben kiszűrik, gyógyítható a mellrák

Egyesületi tagok, diákok, rákbetegségben érintett hölgyek és családtagjaik, valamint sokan, akik fontosnak tartják egészségük megőrzését, együtt hallgatták a „Séta a nők egészségéért, a mellrák ellen” című rendezvény megnyitóját. Részt vett az eseményen Lángné Janni Gitka, a Fagyöngy Egyesület alapítóelnöke, Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Czinkotai Frigyes, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója, Halász Katalin főorvos, a kórház ápolási igazgatója, továbbá a Petőfi Színház vezetői.

Porga Gyula köszöntőjében hangsúlyozta, attól jó egy város, ha a benne élő ember azt érezheti, nincs egyedül. Hozzátette: a mellrák elleni sétáknak éppen az az üzenete, hogy van egy olyan közösség, amely tud segíteni. Czinkotai Frigyes arról beszélt, hogy mindannyiunkat egy szörnyű kór köt össze, amelyről nem lehet tudni, mikor és kire csap le. A kórház tud segíteni, de csak akkor, ha mindenki megteszi a magáét, tehát például rendszeresen részt vesz szűrővizsgálatokon.

Halász Katalin radiológus főorvos az emlőszűrés aktualitásait ismertette. Kiemelte: a mammográfia 75-80 százalékos biztonsággal meg tudja állapítani a bajt, ami azonnal kezelve teljesen gyógyítható. A kétévente küldött behívó a szűrésre a 45-65 év közötti hölgyeknek szól, de mivel a betegség egyre fiatalabb korban jelentkezik, érdemes a vizsgálatra beutalót kérni a háziorvostól azoknak is, akik még nem érték el a vizsgálati korosztályt. Halász Katalin hozzátette, Magyarországon minden tizedik nő emlődaganatos. A korai diagnózis életet ment, az egészség a legnagyobb kincsünk, ezért mindenképpen éljünk a szűrővizsgálat lehetőségével!

Rózsaszínű fénnyel világították meg a városházát és a völgyhidat

A figyelemfelhívó gondolatok után indult el a menet a belvárosba, ahol a Hip-Hop Tánciskola adott műsort. A séta a Színházkertben ért véget, ahol Kellerné Egresi Zsuzsanna, a Petőfi Színház igazgatóhelyettese arra buzdította a jelenlévőket, hogy gondjaikat, a betegségtudatot képzeljék a lufikba, és jelképesen engedjék a magasba azokat a lufikkal együtt.

Este a színház társulata a mellrák elleni küzdelem jegyében mutatta be a Csoportterápia című előadást, ami alatt rózsaszínű fénnyel világították meg a városházát, a Tűztornyot és a Szent István völgyhidat.

A séta résztvevői között jelen volt a Rákbetegek Országos Szervezetének képviselője, Apró Zoltánné is, aki elmondta, hogy szombaton délután a szervezet tihanyi Levendula Klubja Tihanyban szervez sétát a mellrák ellen, a klubjuktól indulva a hajóállomás kis hídjáig, közben pedig a hajóállomást rózsaszínnel világítják majd meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában