Alakuló ülés

2 órája

Megalakult az ajkai képviselő-testület (képgaléria)

Megtartotta alakuló ülését Ajka Város Önkormányzata október 11-én.

Tisler Anna

Zámbó Gábor, a Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette a június 9-én megtartott önkormányzati választás eredményét. A városban a Fidesz–KDNP, a Közösen Ajkáért Egyesület, a Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom indított jelöltet, valamint két jelölt függetlenként indult. Harminchárom önkormányzati képviselőjelöltet és három polgármesterjelöltet vettek nyilvántartásba. A városban élő 22 507 választópolgár közül 12 137 élt a szavazati jogával, az érvényes szavazatok száma 11 936 volt. A polgármester 7537 szavazattal Schwartz Béla (Közösen Ajkáért Egyesület) lett. A tíz egyéni képviselői körzetből az egyes számúban Rieder András (Fidesz–KDNP) nyert, a többiben a Közösen Ajkáért Egyesület jelöltei, Dorner László, Johanidesz Sándor, Horváth József, Bujtor Balázs, Pad Ferenc, Ráczné Németh Csilla, Pethő Anita, Pék Attila és Karnics Miklós, kapták a legtöbb szavazatot. A kompenzációs listán Fülöp Zoltán Lajos, Baráth Gábor és Puskás Károly (Fidesz–KDNP), valamint Sándor Balázs (Kétfarkú Kutya Párt) szerzett mandátumot. Hárman, Pethő Anita, Karnics Miklós és Sándor Balázs első alkalommal tagjai a testületnek. A hármas számú választókörzet képviselője, Johanidesz Sándor október elsejével lemondott mandátumáról. Ott időközi választást ír ki a választási bizottság. Alpolgármesternek Dorner Lászlót és Horváth Józsefet választotta meg a képviselő-testület.

Fotó: Gyarmati László

A hatodik ciklusát kezdő polgármester a tervekről szólva elmondta, hogy jó úton járnak, az a cél, hogy Ajka egy modern város legyen, és az itt élő embereknek megfelelő munkahelyet, lakhatást, oktatást, egészségügyi ellátást és egyéb szolgáltatásokat tudjon biztosítani. Az élhető város szintet elérték, a következő időszakban azonban ennek ki kell teljesednie, ezt a programot zöld világnak nevezték el. A munkahelyek száma megfelelő, a 28 ezer lakosra 14 ezer munkahely jut, ami országos viszonylatban is jó arány, de a jövedelmezőség még nem minden vállalkozásnál biztosított. A lakhatás terén, különösen a fiatalok lakáshoz juttatásánál is van tennivaló. 

– A programnak az oktatás is fontos része, a Pannon Egyetem Ajka Kampusz létrehozásának a célja, hogy lehetőséget biztosítson a felsőfokú tanulmányok folytatására, az óvodában pedig bevezettük az angol nyelvi foglalkozást, ma ugyanis a nyelv ismerete fontos az előrehaladáshoz. A klímaváltozásra való felkészülést is komolyan kell venni, a nyári forróság a burkolt felületeken még elviselhetetlenebb, ezért a víz megtartására kell törekedni. Minden városrészben tavat hozunk létre, amely néhány fokkal hűti a környezetét. A digitalizáció terén is van tennivaló, hogy korszerűbb szolgáltatáshoz jussanak a lakosok – fogalmazta meg a polgármester.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában