Gyász

2 órája

Kozma atya: a szeretet mindent legyőz

A gyerekeket tanítsuk arra, hogy a szeretet mindent le tud győzni – mondta Kozma Imre atya Veszprémben. Kozma atya, katolikus pap, irgalmasrendi szerzetes, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója csütörtökön reggel elhunyt. Sok szellemi és kézzel fogható értéket hagyott Veszprém vármegyére is.

Forgács Bernadett

„A Kárpát-medence ma is Európa szíve, azé az Európáé, ami mára olyan önző lett, hogy önvédelemből sem hajlandó áldozatot vállalni, ezért lett olyan gyenge, hogy elfoglalhatónak látják az iszlám tömegek. Európa az utolsó, lerombolni való cél, hiszen ez a földrész az egyetlen, amely Krisztus-hitre épült, másutt mindenütt teljes a talajtalanság, a kegyelem nélküliség. Éppen ezért legyünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk, és szedjük össze magunkat, tanítsuk a fiatalokat arra, hogy a szeretet mindent le tud győzni" – hangoztatta egy alkalommal a veszprémi Padányi katolikus iskolában Kozma atya.

Kozma atya
Kozma atya szentelte fel 2022-ben a kibővített Befogadás Házát
Fotó: Nagy Lajos/Napló-archív

Veszprémben a Máltai Szeretetszolgálat több mint tíz éve működik együtt az önkormányzattal, idézte fel Porga Gyula 2022-ben, amikor a kibővített Befogadás Házát adták át és szentelte fel maga Kozma Imre atya. A hajléktalanokat segítő, városi tulajdonú Befogadás Háza épületében található az éjjeli menedékhely és a hajléktalanok átmeneti szállója, amelyet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az önkormányzattal közösen működtet.

Kozma Imre akkor azt mondta: szolgálatuk legfontosabb feladatai közé a gondozottak melletti jelenlét, az érintettek kísérése és az emberek életének felépítése tartozik. Leszögezte, a szeretetszolgálat munkatársainak segítségnyújtásával mindenki gazdagodik: aki segít, jobbá válik, míg akinek segítenek, annak az élete újraépül, biztonságot kap, és megtapasztalja azt, hogy vannak olyanok, akikre számíthat. 

Kozma atya: megépítették a szeretet gátjait, amik erősebbek a kőgátaknál

A máltaiak segítéségével kezdődhetett el a Házgyári út 1. épület rehabilitációs programja – az épületet a helyiek csak pokoli torony néven emlegették az ottani rossz szociális körülmények miatt. A szeretetszolgálat ma is szociális programmal és lakásügynökséggel segíti az ott élőket.

A máltaiak részt vettek a vörösiszap-katasztrófa kármentésében is, segítették a rászorulókat: sok tízmillió forintot gyűjtöttek össze a károsultaknak, az égési sérülteket pedig Bioptron lámpával kezelték. Száz családot juttattak albérlethez és fizették ezek költségeit. Céljuk az volt, hogy senki ne érezze magát úgy, magára maradt. Kozma atya akkor ezt mondta erről munkájukról: „Megépítettük a szeretet gátjait, amik erősebbek, mint a kőből építettek. 

Abban az évben, advent első vasárnapján Kozma atya 73 millió forintot hozott Devecserbe a vörösiszap-károsult családoknak. Hétszázezer gyermek gyűjtötte össze a pénzt. Kozma Imre az átadón a máltai zászló keresztjét a napkeleti bölcseket vezérlő csillaghoz hasonlította. – Ahogy az a csillag vezette őket, úgy érkezett hozzátok a hétszázezer gyermek ajándéka – mondta akkor az atya.

A veol.hu és a Napló olvasóinak küldött húsvéti üzenetében Kozma atya azt hangsúlyozta: a jézusi egyenlőségelv szerint jogos szabadságunkat egyedül a másik ember szabadsága és méltósága korlátozhatja. „Védjük meg magunkat. Természetesen nem a gyalázkodó, sértő megnyilatkozások büntethetőségére gondolok, hanem arra, hogy teremtsünk olyan helyzetet, amelyben mások méltóságának meggyalázását a bennünk rejlő természetes önkorlátozás akadályozza meg" – írta, majd azzal folytatta: önzetlenségünk révén napjainkban is feltámad Krisztus, és a világ felismerheti a feltámadás örömét. 

Hogy milyen lelki vezető, milyen ember is volt ő, a következő mondatok fejezik ki nagyszerűen: „Amikor mások terhét magunkra vesszük, a sajátunk lesz könnyebb; amikor beteget gyógyítunk, a saját szívünk sebe gyógyul; amikor szomorút vigasztalunk, a lelkünk talál nyugalmat; amikor mások szenvedését enyhítjük, saját töviseink hegye csorbul; amikor adunk, mi gazdagodunk és átéljük a feltámadottak örömét."

Kozma Imre 85 éves volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában