Tartalmas program

3 órája

Bakonyi kerékpártúra: felfedezés két keréken

A Bakonyerdő Zrt. és a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) Dicsértessék a Bakony! – Farkasösvény elnevezésű programja keretében kerékpárokra pattanva fedezte fel a Farkasgyepű és Bakonybél közötti erdőket. A kerékpártúra során a bringások ellátogattak a Pisztrángos-tóhoz is, ahol bakonyi betyárokkal is találkoztak.

Haraszti Gábor

A csodaszép, napsütéses őszi napon közel hatvanfős csapat tekert végig az Év Erdei Kerékpárútjának választott 16 kilométeres szakaszon. A versenyt kísérő voksolást egy nagyon aktív, a Bakonyt szívügyének tekintő csapat irányította sikeresen, erdészet, civilek és egyesületek közreműködésével. A kerékpártúra során erről is megemlékeztek, hiszen a szoros versenyben mindössze pár szavazat előnnyel sikerült elnyerni a címet, mely a Bakony számára egy nagyon nagy elismerés.

Kerékpártúra az Év Erdei Kerékpárútján
A kerékpártúra résztvevői Farkasgyepűről indultak
Fotó: Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület

A kerékpártúra elején az útvonal mentén elhelyezett kis táblát a lelkes résztvevők a Bakonyerdő munkatársaival közösen avatták fel – számolt be az egyesület a közösségi oldalán. A résztvevőknek a 45 kilométeres körtúrán 500 méter szintemelkedéssel a Bakony végtelen erdőségeiben jó minőségű utakon élménykerékpározásban lehetett része sok szép látnivalóval. A Pisztrángos-tónál a híres bakonyi betyárok ugrottak elő a sűrűből, akik mivel csak gyalog és lóháton közlekednek, megismertették őket az e-bike előnyeivel. Az ostorbemutatót követően békében utukra engedték a lelkes csapatot, akik Németbánya felé vették az irányt.

Bakonyi betyárokkal is találkoztak a bringások
Fotó: Pápai Médiacentrum/Huszár Hajnal

A kerékpártúra mesés erdőségekben zajlott

A bájos kis faluban felkeresték a Magyar-forrást, és megkondult a harang az erdő kápolnájánál. Fekete István gondolataival töltekezve gurultak tovább Bakonybél felé. Útközben a napkövek energiájával ismerkedtek és a mészégető panorámás tisztásáról gyönyörködtek a Som-hegy látványában. Innen nagy gurulás következett Bakonybélbe, ahol sportos ebédet követően a Szentkúthoz kanyarodott a társaság. A bájos hely nem véletlenül szerepel a vármegye kiemelt látnivalói között. A sok gurulást innentől emelkedők követték mesés erdőségekben. A jó hangulatú túra résztvevői élményekkel telve tértek vissza Farkasgyepűre.

A túra 45 kilométeres volt
Fotó: Pápai Médiacentrum/Huszár Hajnal

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában