Gyorsan, könnyen, finomat

2 órája

Kakukkfű tanár úr hamis pacalt tálal házi galuskával a Veol Bisztróban (videó, recept)

Gyorsan, könnyen, finomat – a Veol Bisztró ebben nyújt videós segítséget. Ezúttal Somogyi Tamás mesterszakács, Kakukkfű tanár úr a hamis pacal elkészítését mutatja be, amihez házi galuskát szaggatott. Egyszerű, laktató őszi étel. Ha a kolbászt kihagyjuk belőle, vega pacal lehet.

Rimányi Zita

A bakonyi kolbászos burgonyagombóc-leves után hamis pacalt tálal Kakukkfű tanár úr. A Veol Bisztró korábbi receptje már népszerű lett, több olvasónk kipróbálás után kommentben köszönte meg Somogyi Tamásnak, aki a Pápai Szakképzési Centrum Reguly Antal Szakképző Iskolájának és Kollégiumának vendéglátás-oktatója Zircen. Most a hamis pacalt azoknak a háziasszonyoknak ajánlja, akiknek a munkából hazaérve hamar kell valamit tálalniuk a családnak. Ez az étel pedig annyi idő alatt elkészül, amíg a galuska vize felforr, 15-20 perc alatt. Gyorsan, könnyen, finomat – a főzés ilyen is lehet.

Kakukkfű tanár úr, azaz Somogyi Tamás a Veol Bisztróban hamis pacalt tálal házi galuskával
Kakukkfű tanár úr, azaz Somogyi Tamás a Veol Bisztróban hamis pacalt tálal házi galuskával 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Kakukkfű tanár úr szerint a gomba és a kakukkfű nyerő páros

Kakukkfű tanár úr laptoptáskában hordja a késeit, amiket főzés előtt mindig megélez. Ezúttal is ezzel kezdte, majd a szalonnát csíkokra vágta és pici olajon a saját zsírján lepirította. A szalonna héja is a fazékba kerül, nincs pazarlás. Majd jön a hagyma feldarabolása. Míg pirul a szalonnával együtt, feldarabolhatjuk a többi zöldséget. Azok is a fazékba kerülnek. Kis keverés időnként, ez fontos, és főleg az, hogy vizet szakaszosan adjunk az alapanyagokhoz, így megfelelően párolódnak, szépen egyszerre puhulnak. Egy kis pirulás, egy kis folyadék – ezt kell ismételgetni. Aztán jöhet a fűszerezés, a só, a bors, a kakukkfű. Kakukkfű tanár úrnál fontos összetevő még saját ételízesítője, házi fűszerkeveréke. Ennek elkészítését hamarosan a Veol Bisztró egy külön videós cikkében mutatjuk be. 

A gombát úgy kell felcsíkozni, mint a pacalt, az is a fazékba kerül. Kakukkfű tanár úr a kései laskát Bakonybél közelében frissen szedte. A kakukkfüvet a Som-hegyen a kisfia, majd leszárazták, kiszárították. 

A hamis pacal és a házi galuska összetevői
A hamis pacal és a házi galuska összetevői 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Negyedóra alatt elkészül a hamis pacal. Ha a laskagomba idősebb, akkor tarthat kicsit tovább a főzés. A párolás fedő nélkül történhet. A zöldségek kicsit roppanósak maradhatnak, olyanok, mint amire azt mondják, resch. A petrezselyemzöld pedig felaprítva a végén kerül hozzájuk, és tálaláskor dísznek a nagyobb darabjai.

A kései laskagombát csíkokra szelhetjük, mint a pacalt szokás
A kései laskagombát csíkokra szelhetjük, mint a pacalt szokás 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

A házi galuskának nincsen párja

A galuskához vizet teszünk fel melegedni és a tészta összetevőit csak akkor keverjük össze, amikor az már forr. Nem szabad nagyon kidolgozni, ez nem piskótatészta! Nem azt akarjuk, hogy nyúlós legyen, pattogósat szeretnénk. A lisztet, a tojásokat és a sót kanállal keverhetjük össze és a vizet szakaszosan adjuk hozzá a tésztához. 

A galuska tésztáját nem kell hosszan keverni, ez nem piskóta
A galuska tésztáját nem kell hosszan keverni, ez nem piskóta
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Nagykanállal érdemes a forró vízbe beleszaggatni a galuskát, akkor rusztikus kinézetű lesz, látszik majd rajta, hogy kézzel készült. S akkora darabkákat formázhatunk, amiket kellemes elfogyasztani, mert nem túl kicsik. Amint feljönnek a galuskák a víz tetejére, kész is a köret. 

A kóstolásnál kiderült, hogy a házi galuskának nincsen párja, a hamis pacalban pedig jól érezhető az összes összetevő íze, mennyei, sokáig érezni azt a szájban. Az illatélmény pedig leírhatatlan.

Hozzávalók:

kései laska, paprika, paradicsom, új- vagy zsenge hagyma, szalonna, petrezselyemzöld, kakukkfű, só, bors, liszt, tojás

A galuska és a hamis pacal egyszerre elkészülhet, két lábasban egymás mellett
A galuska és a hamis pacal egyszerre elkészülhet, két lábasban egymás mellett 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

A pacal a végletek étele

A pacal eredetileg nem gombából, hanem marhagyomorból, bocipociból készül. Van, aki rajong érte, más meg nem enné. A hamis pacal utóbbi esetben lehet alternatíva, és ha kihagyjuk belőle a szalonnát, akkor húsmentes étel, vegetáriánusoknak is ajánlható. Akik szeretik a zöldségek szimfóniáját, a záró tétel összhangzatának ízrobbanását, azoknak kihagyhatatlan.

Veol Bisztrót nyitottunk

A bakonyiak erdőjárók a receptrengetegben is eligazodnak. Hónapról hónapra, hétről hétre segítenek a régi ízeket a mai asztalokra tálalni. A Naplóval és internetes oldalával, a veol.hu-val együtt. Minden, ami helyi és ehető. Csak finoman. Jól kifőztük, felpörgetjük, rövid videókon bemutatjuk. Ha csatlakozna kedvenc receptjével sorozatunkhoz, aminek elkészítését is szívesen bemutatja, vagy javaslata van a Veol Bisztróval kapcsolatosan, akkor kérjük, hogy írjon a [email protected] e-mail-címre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában