Kora tavaszi virág októberben a Bakonyban

2 órája

Árva ibolyácska meddig bírod az őszt? Mutatunk egy fura, de cuki triót (videó)

Árva ibolyácska meddig bírod az őszt gesztenyeszomszéd és meglepetésvendég mellett? – aggódtunk, amikor az enyhe, de szeles októberi napon megláttuk az évszakok közt megkavarodó kis virágot. Persze nem zavarodott össze az ibolya, akárcsak a fekete kökörcsin, jól érzékelte a tavaszihoz hasonlító viszonyokat. 

Rimányi Zita

A legtöbben gombát kerestek a hétvégén a bakonyi erdőkben, mi vadgesztenyét szedtünk az olaszfalui Villax Ferdinánd-tagiskola szülői munkaközösségének jótékony gyűjtését segítve. Felsőpere közelében egy tüskés burkát még viselő, de már a földre lehullott, fényesen barna gesztenye mellett egy szál lila virágra figyeltünk fel. Először nem akartunk hinni a szemünknek: ez egy ibolya, ilyenkor virágzik? Közelebb mentünk, és láttuk, hogy tényleg egy ibolyát találtunk. S épp arra mászott egy katica, hogy a cukiságfaktort növelje.

Ibolya, vadgesztenye és meglepetésvendégként egy katica – Ilyen a bakonyi ősz idén
Ibolya, vadgesztenye és meglepetésvendégként egy katica – Ilyen a bakonyi ősz idén
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Feldobja az ember napját egy ilyen látvány, ez önmagában elég, hisz a Bakony örökszép, de azért megkérdeztünk egy bakonyi botanikust arról, hogy kerül októberben Olaszfaluba az ibolya. Kiderült, hogy ha hosszú, csapadékszegény időszak után beköszönt a nedvesebb idő és kellemes, tavaszias a hőmérséklet, akkor előfordulhat, hogy virágzik egy-egy tő. S most ilyen az ősz. 

A fekete kökörcsin szintén virágzik helyenként a Bakonyban, az szintén kora tavaszi növény. A hőmérsékleti viszonyok és a napsütéses órák száma hasonló a tavaszi virágzásukkor fennálló viszonyokhoz, ezért bújtak elő, örvendeztettek meg minket szirmaikkal – ez a magyarázat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában