A közösség is erősödik

2 órája

Fejlesztés: játszótérépítés és energetikai beruházás Rigácson

Játszótér készült a település kis lakóinak és energetikai korszerűsítéseket hajtottak vége az orvosi rendelőnek is helyt adó faluház épületén. A fejlesztés révén megvalósult újdonságokat Kertész-Bakos Ferenc polgármester és Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselője adta át.

Keszey Ágnes

A játszótérre is ellátogattak az átadóünnepség résztvevői Fotó: Keszey Ágnes

A faluház energetikai korszerűsítése Rigácson című pályázati projekt célja a népszerű közösségi ház gazdaságosabb, fenntartható üzemeltetése volt. A fejlesztés keretében a kormány és az unió közös forrásából származó vissza nem térítendő 85 millió forintos támogatásból 570 négyzetméteres felületen, a teljes homlokzat és a padlásfödém hőszigetelése megtörtént, és beépítettek 23 darab energiatakarékos nyílászárót, napelemes rendszert építettek ki, és víz-levegő hőszivattyúval ellátott komplett hűtő-fűtő rendszert alakítottak ki. 

Az egyik fejlesztés révén a Polgármesteri Hivatalnak és az orvosi rendelőnek is helyt adó közösségi ház újult meg
Fotó: Keszey Ágnes
Az egyik fejlesztés révén a Polgármesteri Hivatalnak és az orvosi rendelőnek is helyt adó közösségi ház újult meg Fotó: Keszey Ágnes

Energiatakarékos és környezetkímélő

Mint minden energetikai beruházásnak, e fejlesztés elsődleges célja is a felhasznált energiamennyiség csökkentése, a megújuló energia arányának növelése és a károsanyag-kibocsátás csökkentése.  A becslések szerint a korszerűsítéssel évente kétmillió forinttal csökken az épület rezsije.

Az önkormányzat elkötelezett a környezeti fenntarthatóságban  és az energiafelhasználás csökkentésében, így tavaly télen ledes rendszerre cserélték a teljes közvilágítást, idén pedig a alakosság számára díjmentes konstrukcióban nekiláttak az összes rigácsi lakóház padlásfödém-szigeteléséhez  A településvezetés szándéka szerint a fejlesztés példa lehet a lakosoknak, hogy az önkormányzati korszerűsítéshez hasonlóan a drágább üzemeltetésű házak energiafelhasználását  felülvizsgálják.

Fontos a folyamatos fejlesztés 

Navracsics Tibor országgyűlési képviselő a csütörtök délutáni átadón elmondta: fontos támogatni azokat a településeket, melyeknek határozott fejlesztési elképzelései vannak – ilyen Rigács is.

Kertész-Bakos Ferenc polgármester ismertette a település eddigi fejlesztéseit és terveit, hozzátéve, hogy az épület belső terének felújítását saját forrásból fogják megvalósítani.

ertész-Bakos Ferenc és Navracsics Tibor adta át a korszerűsített épületet
Fotó: Keszey Ágnes
Kertész-Bakos Ferenc és Navracsics Tibor adta át a korszerűsített épületet Fotó: Keszey Ágnes

Elmondta azt is, hogy a megújult épületben hamarosan szociális mosodát is fognak üzemeltetni: három ipari mosógépet helyeznek el, s egy család hetente 15 kilónyi ruhát moshat majd ki.

A közösség erősítéséért 

Mint elhangzott, nem elsősorban a mosási lehetőség miatt valósul ez meg – bár az is fontos – hanem elsősorban közösségépítő jelleggel. Ugyanis abban az egy órában, amíg tisztulnak a ruhák, a helyiek tudnak egymással beszélgetni, egymáshoz közelebb kerülni. A közösség erősítésének másik helyszíne lehet a közelmúltban kialakított játszótér is, melyen nem csak a gyerekek érzik jól magukat, a szülők is találkozhatnak egymással A játszótér eszközeit a Magyar Falu program 6 millió forintos támogatásával szerezték be, a telepítést, a talajelőkészítő munkálatokat, valamint a ütéscsillapító felületeket önerőből finanszírozta.

Már játszótér is van Rigácson
Fotó: Keszey Ágnes
Már játszótér is van Rigácson Fotó: Keszey Ágnes

Kertész-Bakos Ferenc polgármester szándéka szerint a folyamatos fejlesztés, fejlődés célja az is, hogy Rigács élhető település legyen, ahol szívesen élnek az emberek, s vonzóvá váljon új lakók számára is. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában