Aktív diákok

2 órája

Állatvédelem: a Dózsa ökoiskolaként tartott témahetet (képgaléria)

A Veszprémi Dózsa György Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola pénteken rendezte meg az állatvédelmi témahetet lezáró díjátadó ünnepségét. A Dózsa ökoiskolaként és állatbarát intézményként, valamint a Jane Goodall Intézet Roots and Shots csoportjainak tagjaként örömmel és nagy lelkesedéssel csatlakozott idén is az állatvédelemhez, a témahéthez.

Juhász-Léhi István

Az iskola teljes közössége részt vett a programokon, illetve a meghirdetett jótékonysági akciókban. A cél az volt, hogy ezekben a hetekben a Dózsa-iskola közösségének minden tagja megszólítva érezze magát. Gondolatokat ébresszenek, és a diákokat is aktívan bevonják az állatvédelmi programokba, az állatvédelembe.

állatvédelem
Állatvédelem: a Veszprémi Dózsa György Általános Iskola pénteken rendezte a témahetet lezáró díjátadó ünnepségét
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Ovádi Péter, a Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, országgyűlési képviselő az ünnepségen elmondta, a dózsások is azon 315 ezer gyerek között vannak, akik országosan részt vettek az állatvédelmi témahét eseményeiben.

Fókuszban az állatvédelem

Ez több mint 2000 oktatási intézményt jelent. Arra kérte a tanulókat, hogy amit tanultak, azt adják át a szüleiknek is, mert nagyon fontos, hogy mindenki tudjon az állatvédelemről. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Veszprémben sok állatmenhely működik, ahol önkéntes feladatokat lehet ellátni. 

A Dózsa-iskolában egyébként hosszú évekre visszamenőleg hagyománya van a környezettudatos nevelésnek, az állatvédelemnek. Az intézményben arra törekednek, hogy környezetére figyelő és az állatokat szerető gyermekeket neveljenek, aminek újabb mérföldköve az a tény is, hogy az E.ON Hungária Csoport második alkalommal írta ki a Föld bajnokai pályázatot, ahol a Dózsa szép sikert ért el. Olyan oktatási intézmények nyújtották be pályázatukat, melyek valamilyen innovatív, környezettudatos programot valósítanak meg. Több mint 400 pályamunka közül 15 intézményt díjazott a zsűri és az általános iskola kategóriában a nyertesek között van a Dózsa-iskola is az úgynevezett levélgyűrűzés projektjével. 

A díjat az iskola nevében Bán Mihály tanár vette át, aki a TIA program egyik elindítója és a nyertes ötletnek is a megálmodója. A Dózsa-iskola nyertes ötlete a levélgyűrűzés, a madárgyűrűzés mintájára érdekes, játékos és élvezetes módon hívja fel a gyerekek figyelmét a körülöttünk lévő környezet fontosságára. 

Kiderült, a pályázati sikeren is felbuzdulva a TIA ökoközösség célja, hogy kiterjessze ebben az évben a projektet több osztályra is, illetve megismertessék a programot a családok és a társintézmények között is. 

Idén a madárvédelem volt a témahét középpontjában

Ugyanakkor a nyertes pályázat adta az ötletet, hogy idén a madaraknak, illetve a madárvédelemnek szenteljék az állatvédelmi témahetet az iskolában. Az idei évben is számos programmal készültek, szakmai bemutatókat szerveztek. Érkezett a Dózsába erdész egy macskabagollyal, aki a tartósan sérült madarak mentéséről és tartásáról számolt be. Idén is ellátogatott az iskolába két papírokkal hitelesített terápiás kutya, kutyakozmetikus mesélt a szakmájáról, de volt kisállat-bemutató, pónisimogatás, rajzpályázat, digitális pályázatok, ezer daru hajtogatása nevű kihívás. Az idei év új ötlete volt, hogy kiselőadással készültek a nagyok a kicsiknek. 

Megelevenedett a biológiaterem is, szakos tanárok meséltek a kiállított madarakról. Minderről egy háromperces kisfilmet is bemutattak a jelenlévőknek, majd következett az oklevelek és a jutalmak átadása.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában