Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!

4 órája

Az 1956-os forradalomra emlékeztek Pápán

Nemzeti identitásunk legfontosabb építőkövére emlékeztek Pápán. Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről a Jókai Mór Művelődési Központban emlékeztek meg, ahol Grőber Attila polgármester kiemelte, Pápán is tudták, csak bátor nemzet lehet szabad.

Haraszti Gábor

A 68. évforduló tiszteletére szervezett emlékünnepség koszorúzással kezdődött Kiss Zoltán honvéd alezredes Deák Ferenc utcai, majd Katona István, a forradalmi tanács elnökének Márton István utcai emléktáblájánál. Ezt követően a színházteremben Grőber Attila polgármester többek között az 1956-os forradalom és szabadságharc pápai eseményeit idézte fel. 

Az 1956-os forradalom hőseire emlékeztek Pápán
Grőber Attila polgármester az 1956-os forradalom pápai hőseiről is megemlékezett
Fotó: Haraszti Gábor

A városvezető azt mondta, hatvannyolc évvel ezelőtt a magyarság a legjobb és legszebb arcát mutatta fel a világnak. A magyar szó a bátorság, a szabadságszeretet, a nemzeti összefogás, a hazaszeretet, a hősiesség szinonimájává vált.
– Fontos végre kimondani, hogy nemcsak az országszerte ismert hősöket kell ünnepelnünk, hanem a méltatlanul elfeledetteket is. Azokat is, akik itt Pápán, a mi városunkban voltak elég bátrak, hogy csatlakozzanak a forradalmi eseményekhez és szervezetekhez. Pápán a forradalom legfontosabb mozzanata nem a harc, hanem a sokrétű önszerveződés volt. A forradalom pártok nélkül zajlott le, a város irányítását pártokhoz nem tartozó személyek vették át. Egymás után alakultak a munkástanácsok a Pápai Textilgyárban, az Elekthermaxban, de megalakult a forradalmi katonai tanács és a Pápai Városi Forradalmi Tanács is – fűzte hozzá a polgármester.

Az ünnepségen a Pegazus Színház társulata adott színvonalas emlékműsort
Fotó: Haraszti Gábor


Egy város mozdult meg az 1956-os forradalom hírére

A középiskolások már október 25-én nemzeti színű kokárdákat viseltek, a Petőfi-gimnázium tanulói több tanteremben leszedték a szovjet mintájú címert, a Türr-gimnáziumban elsőként tűzték ki a lyukas zászlót, a textilgyár homlokzatáról pedig leverték a vörös csillagot. Ismerjük-e az események szereplőit, ismerjük-e forradalmi követeléseiket és szervezkedésüket, értékeljük-e bátorságukat – tette fel a kérdéseket a polgármester. – Ismerjük-e Láng Antal és Kaposi Kálmán nevét, akik leverték a vörös csillagot? Ismerjük-e Rápolthy László vagy Polgár József nevét, akik a munkástanácsok elnökei voltak? Ismerjük-e azt az emberfeletti munkát, amit Katona István a Pápai Városi Forradalmi Tanács élén végzett? Ismerjük-e Moór Ferenc ezredes hadosztályparancsnok nevét, aki magára vállalta a nemzetőrség megszervezését, és munkájának köszönhetően nem került sor fegyveres összecsapásokra? Mindezt egy olyan városban tették, ahol a szovjet hadsereg alakulatai állomásoztak – emlékeztetett Grőber Attila.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő (balról a harmadik) is néma főhajtással emlékezett
Fotó: Haraszti Gábor

A beszédet követően Őszi rapszódia – 1956 címmel a Pegazus Színház társulatának verses-zenés összeállítása elevenítette fel a történelmi eseménysorozatot. A megemlékezés a Magyar pieta szobornál koszorúzással és főhajtással ért véget, ahol Kovács Zoltán országgyűlési képviselő is jelen volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában