Mediterrán rovar vendégségben

2 órája

Újra életre kelt a bakonyi rém, szárnyra kapott története a múzeumban folytatódik

A Bakonyban megjelent szép, nagy, zöld, ijesztő mintázatú óriáshernyó lesz az új meztelencsiga? Még nem biztos, hogy annyira elterjed, hogy nagy kárt tehessen, de már rendszeres látogató nálunk és a zirci természettudományi múzeumba nyáron bekerült példánya a napokban már ki is kelt, különleges lepke lett belőle. Olvasónknál a négy bebábozódott mediterrán rovar szintén a célegyenesbe fordult: hamarosan szárnyra kaphat.

Rimányi Zita

Kikelt az oleanderszender! – adta hírül oldalán a Bakonyi Természettudományi Múzeum a napokban. Arról a példányról van szó, amit már olvasóink ismerhetnek, mert épp ott voltunk, amikor bekerült a kutatókhoz. Bakonyi rém – Dunsztosüvegben vitték be az óriáshernyót a természettudományi múzeumba címmel írtunk arról az esetről először, amikor megrémisztette egy zirci kert gazdáit egy igazán ijesztő kinézetű, morcos tekintetű, tekintélyes méretű óriáshernyó, amit a leanderükön fedeztek fel, azt csócsálta.

Zöld óriáshernyóból zöld mintás lepke. Metamorfózis. Bebábozódás és átalakulás után kikelt a Bakonyi Természettudományi Múzeumban az oleanderszender
Zöld óriáshernyóból zöld mintás lepke. Metamorfózis. Bebábozódás és átalakulás után kikelt a Bakonyi Természettudományi Múzeumban az oleanderszender 
Forrás: BTM

Mióta megjelentek cikkeink a bakonyi rémről, pontosabban a bakonyiakat megrémisztő óriáshernyóról, folyamatosan újabb és újabb olvasóink jelzik, hogy Veszprém vármegye számos részében találtak levelet falatozó oleanderszendert. Az már biztos, hogy a Bakonyban rendszeres látogató. Vendégfaj marad nálunk vagy olyan károsítást végezhet, mint a meztelencsiga? Erről a rovarász azt mondta, hogy a klímaváltozás hatására valószínűleg mind gyakrabban találkozunk majd vele. A nálunk augusztus-szeptemberre kifejlődött példányok dél felé indulnak, a báb telelne át, de ehhez nálunk hideg a tél. Ha a teleink tovább enyhülnek, akkor talán majd áttelelhet a lepke bábja nálunk is – fogalmazott magyarázatában Kutasi Csaba entomológus. Az idén hozzá került példány a múzeumban segítheti a további vizsgálódásokat és az ismeretterjesztést, a mediterrán rovar bemutatását a közönségnek.

A lepkészek ritka szépségnek tartják az oleanderszendert, amit hazánkban először torokrojti alkonyásznak neveztek, mivel a leandert korábban torokrojtnak hívták. Gyönyörködjenek velünk együtt annak a példánynak a kinézetében, ami most szárnyra kapott a zirci kutatóknál. Ugyancsak a bakonyi kisvárosban élő olvasónknál szintén a célegyenesbe fordult több is, a teljes kifejlődés előtt állnak. Az első mellé, amit a saját leanderéről begyűjtött és egy ötliteres dunsztosüvegbe tett a bebábozódás idejére, még hármat befogadott. Több környékbeli kertbe pedig mostanában már lepke formájában érkezett vendégségbe a korábbi zöld óriáshernyó.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában