Egyház

2024.09.01. 15:00

Szeretnénk átadni az üdvösségre vezető tudást - Évnyitó szentmisét tartottak

Közel 3500 gyerek kezdi meg az iskolát a Veszprém vármegyei katolikus intézményekben.

Veol.hu

Az iskolakezdés alkalmából Tapolcán tartott évnyitó szentmisén Dr. Udvardy György veszprémi érsek a Szentlélek erejébe vetett hit fontosságáról prédikált. Az evangéliumban elhangzott tíz szűzről szóló példabeszédet a pedagógus hivatására vonatkoztatta, kiemelte, hogy a tanítói munka megtiszteltetés, amely testi, lelki és szellemi felkészülést igényel. Felhívta a figyelmet arra, hogy a lelki olaj – vagyis a jó cselekedetek és a személyes kapcsolat Istennel – elengedhetetlen a sikeres szolgálathoz.

Kitért arra is, hogy a világban nem csak a szakmai ismeretekben kell elmélyülni, hanem késznek kell lenni az új tapasztalatokat is befogadni. Ez a tudás, amit hordoz az egyház és amit szeretne átadni, az üdvösségre vezető tudás.

Dr. Udvardy György veszprémi érsek
Forrás:  Veszprémi Érsekség

Dékány Árpád Sixtus EKIF vezető beszédet mondott a szentmise záró áldása előtt, amelyben a pedagógusok és hitoktatók hivatását hangsúlyozta, kiemelve Jézus példáját, aki korban és bölcsességben növekedett, hűségesen szolgálva Isten akaratát. Ezt a küldetést állította az oktatók elé, hogy másokat is segítsenek Isten felé vezetni. 

A szentmise végén a tapolcai Nagyboldogasszony Katolikus Iskola Mária Gyermekkórusa adott rövid koncertet.

Forrás:  Veszprémi Érsekség

A Veszprémi Érsekség oldalán Udvardy György érsek homíliáját teljes terjedelmében a  olvashatják, ebből emeltünk ki néhány fontos gondolatot:

A misén az érsek arról beszélt, hogy  hogy a pedagógusok úgy vannak a hívatásukkal, mint a tíz szűz, akik lakodalomra készülnek és bensőséges kapcsolatban vannak az ünnepeltekkel, baráti meghívásnak részesei, olyan kiváltság, amely csak a barátság, csak a kapcsolat indokolhat.

Így vagyunk pedagógus hivatásunkkal, meghívásunkkal. Csak a barátság, a megtiszteltetés az, ami indokolja, hogy az egyházban pedagógusként tudjunk szolgálni. Óriási megtiszteltetés ez.

- fogalmazott. Kiemelte, hogy a tanítói munka megtiszteltetés, amely testi, lelki és szellemi felkészülést igényel. 

Felhívta a figyelmet arra, hogy a világban nem csak a szakmai ismeretekben kell elmélyülni, hanem késznek kell lenni az új tapasztalatokat is befogadni. Ez a tudás, amit hordoz az egyház és amit szeretne átadni, az üdvösségre vezető tudás.

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában