Az Európa Kulturális Fővárosa projekt tapasztalatai

2024.09.11. 18:00

Ragyogj tovább, Veszprém-Balaton!

Mindig is a kultúra és az oktatás volt az, ami Veszprémet előrébb vitte, ezért különösen fontos volt a városnak a tavalyi Európa Kulturális Fővárosa cím – jelentette ki Porga Gyula polgármester az EKF-év tapasztalatairól rendezett nemzetközi konferencia első napján az ActiCityben.

Juhász-Léhi István

Mint ismert, az előző évben Veszprém és a Bakony-Balaton régió viselte az Európa Kulturális Fővárosa címet. Az EKF-év tapasztalatairól és a régió előtt álló lehetőségekről kétnapos nemzetközi konferenciát tartanak hazai és külföldi szakemberek részvételével. A rendezvényen megosztják tapasztalataikat a jelenlévőkkel a Veszprém-Balaton 2023 EKF program szervezői és partnerei, továbbá EKF-címmel büszkélkedő más városokból is érkeznek szakértők. 

Porga Gyula Veszprém polgármestere
Fotó: Nagy Lajos/Napló

A rendezvényt Porga Gyula nyitotta meg szerdán az ActiCityben. Veszprém polgármestere visszatekintésében úgy fogalmazott, az Európai Unió egyik legsikeresebb projektjéhez, az Európa Kulturális Fővárosa programhoz a veszprémiek első alkalommal nem tudtak csatlakozni, de szurkoltak Pécs sikeréért.

– Mindig is a kultúra és az oktatás volt az, ami ezt a várost előrébb vitte, ezért fontos volt nekünk, hogy a következő EKF-alkalmat ne szalasszuk el – mondta Porga Gyula. Hozzátette, erre a programra úgy kell tekinteni, mint egy ösztöndíjra, hiszen egy olyan programban vett részt Veszprém, ahol mindennap tanult valamit.

– Ez az ösztöndíj azt adta, hogy újragondoljuk magunkat, hogy gondolkodjunk közösen a város és a térség jövőjéről. Lejárt az ösztöndíj, tanultunk, tapasztaltunk, most viszont jön egy hasonlóan nagyon fontos időszak – mutatott rá Porga Gyula.

A polgármester szerint most azzal kell foglalkozniuk, hogy miként lehet előrelépni és tovább erősíteni a közösséget, ugyanis minden feltétel adott ahhoz, hogy olyan életminőséget tudjanak Veszprémben és környékén létrehozni, ami a hasonló méretű nyugat-európai városokban tapasztalható. 

Porga Gyula három dolgot emelt ki az EKF fontos tapasztalataként. Az egyik, hogy Veszprém bebizonyította: a kultúra városépítő eszköz. 

– Lehet közösségépítéssel, kultúrával és művészeti eszközökkel várost építeni. A másik fontos tapasztalat, hogy nem egyedül kell megoldani mindezt. Ki kell nyitni a kapukat, és a lehető legszélesebb partnerséget kell kialakítani. 117 bátor önkormányzat volt, akik egy vízióra, egy ötletre igent mondtak évekkel ezelőtt. A harmadik tanulság pedig az, hogy mindent csak nemzetközi mércével érdemes végezni – fogalmazott a városvezető.

Hozzátette, amikor mércét szabunk, amikor minőséget kell megállapítani, akkor nemzetközi léptékkel kell gondolkodni. Beszélt arról is, hogy amit Veszprém tanult ennek kapcsán az elmúlt években, azt nem szabad veszni hagyni, abból építkezni kell.

Az előadások, kerekasztal-beszélgetés résztvevői között mások mellett Markovits Aliz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója és Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter tart előadást, de jelen lesz Hoppál Péter, a Magyar-Török Kulturális Évad előkészítéséért és lebonyolításáért felelős kormánybiztos, valamint Petri Bernadett, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közvetlen uniós források felhasználásának koordinációjáért felelős miniszteri biztosa is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában