Balaton Boat Show

2024.09.05. 07:00

Népszerűek az elektromos hajók: Kenesén bemutatják a hazai ékköveket is (videó, képgaléria)

A 29. Balaton Boat Show-n közel 70 kiállító, 90 parton és vízen lévő vitorlás és elektromos hajó várja a látogatókat a Kenese Marina-Portban szeptember 6–8. között, mondta Rápolthy Edit, a kiállítás igazgatója. Bemutatják a magyarországi Aqwia Kft. saját gyártású elektromos hajóit is.

Kovács Erika

– Egy ilyen kiállítást mindig a hajók látványa tesz különlegessé, amiket természetes környezetükben, a vízen és a kikötőben lehet megnézni, többet ki is lehet próbálni, fogalmazott Rápolthy Edit, majd megjegyezte, egyre több a különféle méretű elektromos hajó a Balatonon, mely környezetvédelmi szempontból is kedvező. Viszkei András, az Aqwia Kft. alapítója érdeklődésünkre elmondta, büszkék rá, hogy hazaiként már húsz éve foglalkoznak elektromos hajók tervezésével, fejlesztésével és gyártásával. A kiállításon a teljes portfóliót bemutatják, így a hétméteres hajótól kezdve egészen a 16,5 méteres, 52 lábas luxusjachtig.      

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A kiállítás igazgatója arról is beszélt, hogy élénkült a nagy méretű modellek iránti kereslet is. A mostani kiállításon a legnagyobb hajók 51 és 46 lábas vitorlások, valamint egy 50 lábas elektromos modell is lesz. 

Utalt rá, látványosan bővült a szabadidős céllal hajózó, vitorlásokat és elektromos hajókat kedvelők köre. A kiállításon 90 ilyen hajó lesz látható, de a verseny- és sportvitorlázás is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Akik sportolási céllal vitorláznak, azok a kisebb jollékat, illetve a közepes sportvitorlásokat keresik, és sokan vannak olyanok is, akik versenyezni, túravitorlázni is szeretnének egyszerre. Erre a célra alkalmasak leginkább a közepes méretű 25–35 láb körüli hajók, melyekből szintén több hazai és nemzetközi típust mutatnak be. Lehet látni sportvitorlást is, köztük magyar gyártást, és bemutatják a világ jelenleg egyik legnépszerűbb hajóját.

– A hajósok fontos találkozási helyszíne a rendezvény. Akár nagyobb vitorlással szabadidőnkben hajózunk, vagy kisebbekkel sportolunk, illetve motoros hajóval szeljük a habokat, a vízen való tartózkodás élménye összekapcsolja a látogatókat, amit erősít a vízparti, illetve kikötői környezet is, hangsúlyozta a kiállítás közösségépítő szerepéről Rápolthy Edit. 

A hajók mellett az autók sem maradhatnak el idén. A kiállítás exkluzív autós partnere, a Porsche Centrum Budapest révén autókülönlegességek is bemutatkoznak. Itt lesz például a nemrég frissült Cayenne, amivel könnyen el lehet vontatni egy hajót is. Bemutatják a hajózással kapcsolatos eszközöket, felszereléseket is, lesz a rendezvényhez illő érdekes beszélgetés. A legkisebbeket játszótér várja, a gasztronómiai kínálat is bőséges és változatos lesz, a hangulatról DJ gondoskodik, lehet strandolni és wellnessezni is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában