Szeptember utolsó hétvégéjén

2024.09.26. 16:30

Mihály-napi búcsúra várják az érdeklődőket

Veszprém önkormányzata szeptember 28-án és 29-én a veszprémi bazilika védőszentje, Szent Mihály tiszteletére rendezendő Mihály-napi búcsúra várja az érdeklődő sokadalmat.

Juhász-Léhi István

Pénteken este 7 órakor az Óváros téren jubileumi hangversenyt ad a Szent Mihály Főszékesegyház Kórusa. Másnap 10 órától a Csillagszemű juhászt, a Csurgó zenekar mesekoncertjét hallhatják az érdeklődők, ugyancsak az Óváros téren.

A Bíró–Giczey-házban Work in Progress (WIP) 10, 13 és 15 órától, míg 11 órától szubjektív tárlatvezetés Porga Gyula polgármesterrel. A túrák a Szentháromság-szobrot, az érseki palotát és a Szent Imre-templomot érintik majd. A Szent Mihály Főszékesegyház altemplománál szombaton 10–18 óráig, vasárnap 10–17 óráig vehetnek részt a látogatók WIP-tárlatvezetésen, míg 14, 16 és 18 órától borkóstoló lesz a Veszprémi Érseki Pincészettel. 

A várnegyed 10–18 óráig kreatív családi és gyermekprogramokkal, alkotóudvarral, aszfaltrajzolással és utazókaviccsal vár, míg a felnőttek filmvetítéseken, projektbemutatókon és előadásokon vehetnek részt. Érdemes lesz a Bódi Mária Magdolna-kiállításra is ellátogatni, mint a kvíz- és pecsétgyűjtő játékon vagy a Mindszenty 80 rejtvényen részt venni. De nincs vége! Gofrizz a pappal, szerzetessel! program és Egy cipőben – érzékenyítő játékok kicsiknek és nagyoknak is hívogat.

A Dubniczay-palotában 10–16 óráig Van képed hozzá? címmel a Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltár fotógyűjtése lesz látható. A Szent Mihály Főszékesegyház programja a következő: 11.15: Orgonahangok a lélekhez – Dankos Attila orgonaművész koncertje; 15: Szentségimádás, 16: Veled! – Római nemzetközi ministránstalálkozó, élménybeszámolók; 18: Szentmise, főcelebráns: dr. Udvardy György veszprémi érsek, majd a Szent Gellért-díjak átadása. 20: Gitáros dicsőítés. 18.30-tól Barokk zenés kert a Bíró–Giczey-ház kertjében. 

A vasárnap is nagyszerű eseményekkel vár. Az Óváros téren 15.45-kor adják át A Bakony–Balaton Örökös Pásztora címet, amit a Gerence Hagyományőrző Néptáncegyüttes és barátainak ünnepi műsora követ. 10 órakor az Óváros téri Szent Mihály-szobortól indul a városi plébániák közös gyalogos zarándoklata az ünnepi szentmisére.

A Laczkó Dezső Múzeum – Bakonyi Házban 13.30-kor kerül sor A vadon legeltetése című könyv bemutatójára, a vendégeket köszönti Péterváry-Szanyi Brigitta igazgató, a kiállítást megnyitja Dr. Varga Anna etnobiológus. 

A Szentháromság téren 10.30-kor kezdődik a Szent Mihály-napi ünnepi szentmise. Főcelebráns Felföldi László pécsi megyéspüspök. 11.45-től az ajkai Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola műsorát láthatják a hívek. A Szent Mihály-főszékesegyházban 14 órától csendes szentségimádás, majd este 7-től a Zonta Club jótékonysági orgonahangversenye lesz hallható, közreműködik Friedler Magdolna orgonaművész.

A Dubniczay-palota vasárnap 14.30-tól hív, elsőként Hogyan élne ma Bódi Mária Magdolna? címmel Tornya Erika RSCJ előadására, 16.30-tól pedig A Szent Mihály-üvegablak története címmel hallhatjuk Wölfinger Barnabás iparművész előadását. A Bíró–Giczey-házból indul 15 órakor Udvardy György érsek szubjektív tárlatvezetése.

Eközben az Agóra Veszprém Kulturális Központban örmény nemzetiségi nap kezdődik 17 órakor. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában