Hulladékelhelyezés ingyenesen

2024.09.15. 13:59

Megrohanták a bakonyiak nyitáskor a zirci hulladékudvart, és lelkesedésük négy hónapja nem csökkent (videó)

Csaknem 150 tonna hulladékot adtak le a Magas-Bakonyban élők a zirci hulladékudvarban a megnyitása óta eltelt négy hónapban. Főként olyasmit, ami az évek alatt felhalmozódott háztartásaikban, és lomtalanításkor sem tudtak tőle megszabadulni, például autógumiktól, festékektől, motorolajtól, elektronikai eszközöktől.

Rimányi Zita

Május 6-án nyílt meg a hulladékudvar a bakonyi kisvárosban, ahogy erről már írtunk. Sokan várták, örültek neki, ez abból is látszik, hogy a nyitás hónapjában hatszáz ügyfél összesen 37 176 kilogrammnyi hulladékot szállított be ide. Elsősorban zirciek és környékbeliek, de magyarországi lakcímkártyával vagy tartózkodási engedéllyel bárki igénybe veheti szolgáltatásait.

A bakonyi kisvárosban megnyílt hulladékudvart elsősorban zirciek és környékbeliek veszik igénybe, de magyarországi lakcímkártyával vagy tartózkodási engedéllyel ezt bárki megteheti
A bakonyi kisvárosban megnyílt hulladékudvart elsősorban zirciek és környékbeliek veszik igénybe, de magyarországi lakcímkártyával vagy tartózkodási engedéllyel ezt bárki megteheti
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Májusban 5 ezer kilogramm gumiabroncsot és lomot, 9 ezer kilogramm építési-bontási hulladékot, 5 ezer kiló zöldhulladékot és 4 ezer kiló elektronikai hulladékot adtak le itt, főként zirciek és környékbeliek. A májusi, átlagosan napi negyvenes ügyfélszám júniusban 28-ra csökkent, a hulladék összmennyisége és összetétele viszont nem változott.

Júliusban az ügyfélszám és a hulladékmennyiség is minimálisan emelkedett, naponta átlagosan 30-35 ügyfelet fogadtak a telepen, és kevesebb gumiabroncsot, építési törmeléket, mint korábban. Augusztusban a beszállított összmennyiségben volt némi visszaesés, ám például lomot hatvan százalékkal többet vittek ide, mint júliusban: 7359 kilogrammot.

A zirci hulladékudvarban eddig leadott, összesen 14 392 kilogrammnyi gumiabroncs havi bontásban: 

  • május: 5366 kilogramm
  • június: 3582 kilogramm
  • július: 3499 kilogramm
  • augusztus: 1946 kilogramm
    A nyár utolsó hónapjában hatvan százalékkal kevesebbet vittek ide, mint a tavasz utolsó havában. Korábban ennek a hulladéknak az előírásszerű elhelyezésére a környéken nem volt lehetőség.

A zirci hulladékudvarban eddig, négy hónap alatt leadott mennyiség fajtánkénti bontásban:

  • építési-bontási hulladék: 39 746 kilogramm
  • lomhulladék: 21 272 kilogramm
  • veszélyes hulladékok: mintegy 5800 kilogramm
    A veszélyes hulladékok közé tartoznak például a festékek, a csomagolásaik, a motorolaj, a fagyálló és az akkumulátorok. Összmennyiségük csak mintegy hat tonna, de ezeknek az anyagoknak jelentős a környezetre gyakorolt negatív hatásuk, és ami leadtak az emberek, azt most már biztos, hogy szabályosan fogják megsemmisíteni vagy újrahasznosítani. 
Az elmúlt négy hónap tendenciája alapján éves szinten 430 tonna hulladék leadására számítanak a zirci hulladékudvar működtetői
Az elmúlt négy hónap tendenciája alapján éves szinten 430 tonna hulladék leadására számítanak a zirci hulladékudvar működtetői 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

A zirci hulladékudvarban eddig leadott mennyiség havonkénti bontásban:

  • május: 37,2 tonna
  • június: 37,2 tonna
  • július: 39,4 tonna
  • augusztus: 30,3 tonna

Az elmúlt négy hónap tendenciája alapján éves szinten 430 tonna hulladék leadása várható itt, és a szolgáltató reméli, hogy ez a szám emelkedhet a jövőben – akkor kevesebb kerül illegális lerakókba vagy a természetbe.

A legjobb persze az lenne, ha kevesebb szemetet termelnénk. Nem vinnénk haza felesleges holmit, egymás közt csereberélnénk, ami feleslegessé vált.

A szolgáltatónak az a tapasztalata, hogy jellemzően rendeltetésszerűen veszik igénybe a környékbeliek a zirci hulladékudvart.

Azt kéri, hogy eleve szétválogatva vigyük a telepre a hulladékot, és mindenki vegye figyelembe a napi és az éves limitet, a házirendet.  

A zirci hulladékudvar a bakonyi város Kardosrét felőli részén található, az iparterületen, közel a vasúti átjáróhoz. A 82-es főútról, a mellette haladó kerékpárútról látható. Az Észak-balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás pályázati támogatással megvalósított beruházása révén jött létre. A zirci önkormányzat a területet biztosította hozzá ingyenesen. Az üzemeltetést az Észak-balatoni Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (Ébh) végzi. Itt 35 féle hulladéktípust lehet ingyenesen, szétválogatva leadni. Az átadható hulladékokról, néhány fajtánál a mennyiségi és a napi korlátozásokról is tájékozódhatunk oldalukon.

A zirci hulladékudvar nyitvatartása: 

  • hétfő: 8–18 óra (ebédidő: 12–12.30)
  • szerda: 8–16 óra (ebédidő: 12–12.30)
  • péntek: 8–16 óra (ebédidő: 12–12.30)
  • szombat: 8–12 óra
    A hulladékudvarba az utolsó beszállítás zárás előtt 15 perccel történhet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában