2024.09.12. 06:00
Jó reggelt, Veszprém vármegye!
Szép gyermekkori emlék, amikor anyukám télen lement a pincébe, és a homokból elővette az ősszel a kertből betakarított zöldségeket, amik kitűnő ízt adtak a húslevesnek. Igazi csemege volt a szőlő, amit apukám fürtökben, rafiára fűzött fel ősszel, majd egy téli ebédnél rövid ideig gőz fölé tartva, hideg vízbe mártva büszkén tett az asztalra. Ők, tanulva elődeiktől, természetes körülmények között őrizték meg a kert ajándékait. Örömmel látom, ismét divatja van a régi praktikáknak. Ismét reneszánszát éli a zöldségfélék száraz pincében, homokban történő tartósítása, a vöröshagyma kosárba téve, kamrában felakasztva, a fokhagyma füzérbe fonva. Egész télen eláll a tök, főként a vastag héjú. E praktikákkal egészséget őrzünk meg télre, amikor a testünknek és lelkünknek a legnagyobb szüksége van rá.