Jegyzet

2024.09.12. 06:00

Jó reggelt, Veszprém vármegye!

Kovács Erika

Szép gyermekkori emlék, amikor anyukám télen lement a pincébe, és a homokból elővette az ősszel a kertből betakarított zöldségeket, amik kitűnő ízt adtak a húslevesnek. Igazi csemege volt a szőlő, amit apukám fürtökben, rafiára fűzött fel ősszel, majd egy téli ebédnél rövid ideig gőz fölé tartva, hideg vízbe mártva büszkén tett az asztalra. Ők, tanulva elődeiktől, természetes körülmények között őrizték meg a kert ajándékait. Örömmel látom, ismét divatja van a régi praktikáknak. Ismét reneszánszát éli a zöldségfélék száraz pincében, homokban történő tartósítása, a vöröshagyma kosárba téve, kamrában felakasztva, a fokhagyma füzérbe fonva. Egész télen eláll a tök, főként a vastag héjú. E praktikákkal egészséget őrzünk meg télre, amikor a testünknek és lelkünknek a legnagyobb szüksége van rá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában