Negyvenedik évforduló

2024.09.09. 07:00

Iskolájuk emlékfájánál találkoztak

Általános Iskolai ballagásuk 40. évfordulóját ünnepelték azok a veszprémi diákok, akik 1984-ben az akkori II. Számú Általános Iskola és jogutóda, a Cholnoky Jenő Általános Iskola padjait koptatták 1976–1984 között. A találkozón a két végzős évfolyam diákjai vettek részt.

Jákói Bernadett

– Ennek a generációnak ma már nem áll az a kis, családias jellegű forfa iskolaépülete, amiben 1972–1982 között generációk nőttek fel a kor kitűnő és tiszteletre méltó tanári karával, akik később újabb generációkat neveltek és tanítottak nyugdíjba vonulásukig – hangzott el a köszöntőbeszédben.

A 2012-ben ültetett emlékfát az osztálytalálkozók alkalmával jelképesen meglocsolják és felszalagozzák az iskola egykori diákjai
Fotó: Jákói Bernadett

A negyvenéves találkozó első állomásán, a Budapest út melletti parkban 2012-ben elültetett emlékfát szalagozták fel egy kis helytörténeti ismertetőt követően. A résztvevők megemlékeztek az iskola épületéről, az évtizeden át folyó tartalmas oktatásról, a tanárokról, iskolai dolgozókról.

A forfaépület tíz éven át ideiglenes funkciót látott el az 1960-as évek végétől zajló városrendezési koncepció során 1974-ben véglegesen lebontott egykori zsidó iskola épületéből kiköltöztetett osztályokat befogadó II. Számú Általános Iskola néven. Az 1948–1972 között állami általános iskolaként működő Bajcsy-Zsilinszky utcai épület bontása után 1972-től a mai Kossuth-iskola területén ideiglenesen létesített iskola 1982-ig látta el az oktatási feladatokat a Budapest út 11/A alatt, többségében a Cserhát, az Almádi út és a kádárti körzetből érkezett diákok részére. A Cholnoky-lakótelepen 1982-re elkészült új, modern iskolaépület 1988-ban vette fel a Cholnoky Jenő nevet, 1984-ben másodikként ballagott el az osztály a még a 2-es iskolából.

Az emlékfát 2012-ben, a 2-es iskola 1982-es megszűnésének harmincéves évfordulójára ültették el a veszprémi önkormányzat támogatásával. Az akkor elültetett növendék fát betegsége miatt le kellett cserélni, a város támogatásával új facsemete került a helyére, ami jelenleg is ott áll a parkban, táblával megjelölve. 

Az iskola diákjai az osztálytalálkozóik alkalmával az emlékfánál kezdik a programjaikat, jelképesen megöntözik és felszalagozzák azt. A program a Cholnoky Jenő Általános iskolában, majd a Kádárta vendéglőben ünnepi ebéddel folytatódott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában