Eszközátadó Csabrendeken

8 órája

Ilyen egy tető nélküli tanterem (videó)

Csabrendeken az iskola mentorkertjében egymillió forint értékben adtak át az Országos Iskolakert-fejlesztési Program keretében beszerzett iskolakerti eszközöket.

Tóth B. Zsuzsa

Keszthelyi Nikoletta helyettes államtitkár a gyerekeknek adta át az eszközök egy részét

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az Iskolakerti Alapozó Alprogramban részt vevő Csabrendeki Általános Iskola iskolakerti eszköz-átadó ünnepségén Keszthelyi Nikoletta, az Energiaügyi Minisztérium Környezetügyért és Körforgásos Gazdaságért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára elmondta, hogy két évvel ezelőtt a település óvodakertjének átadóünnepségén vett részt legutóbb Csabrendeken.

Keszthelyi Nikoletta helyettes államtitkár méltatta az iskola mentor szerepét 
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

- Az országban egyedülálló az itteni iskolakert, örülök, hogy már mentorkertté vált. Az Iskolakertekért Alapítvány 2019 óta létező iskolakert-pályázatának idei évi programja az ötödik ütem. Eddig több mint nyolcvanezer diákot sikerült elérnie az alapítványnak a minisztérium támogatásával. Az országban 337 iskola- és óvodakert létezik, az ország egész területét lefedve. A pályázati támogatásra csaknem ötszörös volt az igény, tehát szükség van rá. Ez nagy öröm, hiszen a gyerekek a kertekben a környezetvédelemmel is találkoznak, tető nélküli tanteremben tanulnak kertészkedni és ismerkednek a közösségi értékekkel. Az iskolakert a környezeti nevelési programunk egyik eleme, de a minisztérium a többi környezeti nevelési programra is kiemelt figyelmet fordít – mondta a helyettes államtitkár, és méltányolta a mentorkertek tevékenységét. Elmondta továbbá, hogy a minisztérium idén 48 millió forintot biztosított az iskolakertek, óvodakertek pályázatára, és átadta az eszközöket a gyerekeknek.

Gősi Zoltán Csaba igazgató vette át az eszközök egy részét Keszthelyi Nikoletta helyettes államtitkártól
Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Gősi Zoltán Csaba, igazgató arról beszélt, hogy a tavaly elnyert mentorkert cím különösen nagy elismerés az iskola számára, hiszen az lehetővé tette, hogy tovább fejlesszék az iskolakertet, új eszközöket szerezzenek be és részt vehessenek szakmai képzéseken. - A program keretében átadhatjuk tapasztalatainkat az iskolakerttel még csak ismerkedő intézményeknek. Az Országos Iskolakert Program ötödik ütemének részeként lehetőségünk nyílt az eszközök beszerzésére, mintegy 980 ezer forint értékben. Az új eszközök lehetővé teszik, hogy tovább fejlesszük a kertet és kertművelési ismereteinket. Diákjaink megtapasztalhatják a kertészet és a fenntarthatóság fontosságát – mondta az igazgató. Kiemelte az alapítvány tevékenységét, amely biztosította a szakmai támogatást és méltányolta az iskola pedagógusa, Németh György munkáját, aki az iskolakerti munkát irányítja. A pedagógusnak köszönhetően az iskolakert igazi közösségi tér is, ahol a diákok a természettel ismerkedhetnek, megtanulhatnak tervezni, türelemmel várni az eredményekre.  

Pauliczky Nóra az Iskolakertekért Alapítvány elnöke gratulált az intézménynek a mentoriskola címért. 
- A megyében mentorintézményként az iskola segíti a környező iskolák iskolakerti munkáját, amely komoly vállalás a következő öt évre. Ez egy olyan különleges iskolakert, amely évtizedek óta töretlenül működik, az országból is sokan a csodájára járnak. Az, hogy ez megtörténhetett, köszönhető a kollégák felelősségteljes gondolkodásának, a gyerekek komoly munkájának, hiszen még nyáron is bejárnak gondozni a kertet – mondta az elnök, és ajándékul egy, a saját kertjéből hozott különleges lopótököt nyújtott át a gyerekeknek, hogy annak magját vessék el majd jövőre, a tökből pedig madáretetőt készítsenek.

Németh György kertvezető felelevenítette az iskolakert történetének elmúlt évtizedeit is.

- Generációk sora nevelte a növényeket itt, magam tizenöt éve gondoskodom a kerti feladatok koordinálásról, irányítom a gyerekek munkáját, oktatom őket hagyományos és korszerű ismeretekre, fenntartható, környezetbarát kertművelésre. A pályázat keretében munkánkat megkönnyítő, a megfigyeléseket biztosító eszközökkel, gépekkel gazdagodtunk. Az igényelt eszközök kiválasztása során szem előtt tartottuk, hogy azok ne csak a technika tantárgy korszerű oktatásában legyenek segítségünkre, hanem más tárgyakéban is. Befőzőgéppel, periszkóppal, növényszárító hálóval, komposztálóval, kesztyűkkel, táprudakkal, karókkal, időjárásjelző állomással, palántaneveléshez polikarbonát házikóval gazdagodtunk – mondta a tanár. Hozzátette, hogy mivel a kertben sok termő gyümölcsfa van, nagy segítségükre lesz a befőzőautomata.

Az ünnepséget az iskola gyermekeinek ünnepi műsora színesítette, majd az iskolások mutatták be a vendégeknek a kertet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában