Nyaralástörténeti látogatóközpont

2024.09.10. 17:30

Időutazás a füredi Esterházy-kastélyban, ezt a különleges attrakciót nem érdemes kihagyni (képgaléria)

A felújított balatonfüredi Esterházy-kastély kétszintes épületében Nyaralástörténeti látogatóközpontot alakítottak ki, melyben a Nyár a Balatonon (1825-1914) című interaktív kiállítás időutazásra invitál: látni lehet a reform- és kiegyezéskori balatoni fürdőkultúrát, a meleg- és hidegfürdőzést, a tavi gőzhajózás, illetve vitorlázás történetét, a füredi Anna-bálok forgatagát, sorolta P. Miklós Tamás helytörténész, a látogatóközpont vezetője.

Kovács Erika

Balatonfüreden egy újabb idegenforgalmi, illetve kulturális attrakció, a felújított Esterházy-kastély és a műemlék épületében létrehozott Nyaralástörténeti Látogatóközpont várja a látogatókat, közölte P. Miklós Tamás. A központ vezetője a látnivalók bemutatásakor elmondta, az épület földszintje ma is őrzi Esterházy Kázmér főispán által 1782-ben épített savanyúvízi nyaraló kiskastély elrendezését. 

P. Miklós Tamás helytörténész, a látogatóközpont vezetője mutatta be az érdekességeket, melyeket a felújított Esterházy-kastélyban lehet látni Balatonfüreden
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

A kétszintes épületben lévő Nyár a Balatonon (1825-1914) című interaktív kiállítás pedig érdekes időutazást kínál. Lehet látni a fürdőhely történetét, valamint a füredi gyógyforrások vízére épült gyógyászati, rekreációs tevékenységet. A látogató „találkozhat” hazánk nagyjai, mások mellett Jókai Mór, Blaha Lujza, Wesselényi Miklós, Széchenyi István, Deák Ferenc, Berzsenyi Dániel, Vörösmarty Mihály, Garay Gábor Füredhez kötődő történeteivel. Megismerhetjük a Balaton 19. századi életét, a füredi fürdőélet fejlődését, európai szintűvé válását, mindezt sok és érdekes információval, fiókok és ajtók nyitogatásával, érintőképernyők és hangzópanelek nyomkodásával tehetjük meg. 

Mint ismert, támogatással és önkormányzati pénzből, egymilliárd 226 millió forintból felújították és egy interaktív nyaralástörténeti kiállítást hoztak létre a szívkórház mellett lévő, 1400 négyzetméteres, barokk stílusban épült Esterházy-kastélyban. A felújítása a világörökségi helyszínek fejlesztésére kiírt programban történt. A nyaralónak épült kastély első szintjét 1783-ban hozták létre. A műemlék épületbe létrehoztak egy 200 négyzetméteres látogatóközpontot, rendbe tették a kertet. Az épület több mint 160 éven keresztül az Esterházy család tulajdonában állt, majd többen bérelték, 1950-ben a magyar állam tulajdonába került, aztán sokáig munkásüdülőként működött. A műemlék épület hosszú évek óta üresen, leromlott állapotban állt. Egy telekcserével került az önkormányzathoz. Felújítás közben találtak egy értékes falfestményt, amelyet a műemlékvédelem restaurált.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában