Az Agórában ünnepeltek

2 órája

Idősek világnapja Veszprémben – „Minél többen közlekednek a generációs hidakon, annál erősebb tud lenni a közösség”

A veszprémi önkormányzat az idősek világnapján minden évben ünnepséggel köszönti a veszprémi nyugdíjasklubok tagjait, szoros együttműködésben a Veszprémi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületével. Nem volt másként idén sem, az Agóra színházterme pedig pénteken is megtelt szépkorúakkal.

Juhász-Léhi István

Fotó: Nagy Lajos/Napló

1991-ben rendezték meg először az idősek világnapját. Azóta minden év október elsején megemlékezünk a Föld több mint 600 millió idős lakosáról. Magyarországon egyre többen élik meg a 100. életévüket, számuk már 1100 felett van, míg a 90 év felettiek létszámát 35 ezerre becsülik. A születéskor a várható élettartam a férfiaknál 69, a nőknél 77 év. Az idősödő magyar társadalom új kihívásokat teremt a szociális ellátás és a foglalkoztatás területén. A 2023-as adatok szerint Veszprémben a 60 év felettiek száma meghaladja a 15 ezret, vagyis a lakosság negyede időskorú. 

Horváth Gergő és Forgács Bernadett, a Veszprémi Napló főszerkesztője
Fotó: Nagy Lajos/Napló

A pénteki veszprémi ünnepségen elhangzott: az önkormányzat figyelemmel kíséri az időskorúak helyzetét, a folyamatos tennivalókat a hosszú távú idősügyi és szociális szolgáltatástervezési koncepció és a helyi esélyegyenlőségi program rögzíti, emellett a polgármesteri hivatal valamennyi szervezeti egysége folyamatosan foglalkozik az időskorúak helyzetének javításával. 

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője ünnepi köszöntőjében elmondta, Veszprémben és térségében azért is jó élni, mert olyan aktív közösségek vannak, mint a nyugdíjasoké. Úgy fogalmazott, hogy az egész térségre kihat az az életöröm, ami a szépkorúakat jellemzi. Ovádi Péter arra kérte a jelenlévőket, hogy sokáig tartsák meg a jókedvet.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere arról beszélt, hogy a városban nem csak évente egy alkalommal találkoznak az idősekkel, hanem az élet szinte minden pillanatában. Hozzátette, a köszönetnek mindig van helye irányukba, ezért ezúton is megköszönte, hogy az elődök felépítették a várost és olyanná tették, amilyennek ismerjük. A polgármester köszönetet mondott azért is, hogy felnevelték a következő generációt. Kiemelte, a nyugdíjasok ugyanolyan fontos alakítói a város közéletének, mint amikor aktívak voltak. 

Porga Gyula elmondta, abban hisz, hogy egy harmonikus városban a különböző élethelyzetekben és korban, nemre való tekintet nélkül mindenki megtalálja a magának kedves elfoglaltságot. Hozzátette, léteznek hidak a közösségek és a generációk között, melyek az átjárást biztosítják, és ezeket a hidakat elsősorban az idősek építik. A polgármester kiemelte: minél többen közlekednek a generációs hidakon, annál erősebb tud lenni a közösség. 

Ezután elismerések átadása következett. A Veszprémi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének elnöksége 2013-ban hirdette meg először a Mesél a múlt című pályázatot, elsősorban a veszprémi középiskolás diákok számára. A pályázati felhívás fókuszában a generációs kapcsolatok erősítése és a veszprémi idős emberek, köztiszteletben álló személyek, szakemberek munkásságának, életútjának bemutatása áll. Idén egyedül a Vetési Albert Gimnázium diákjai nyújtottak be pályaművet a pályázatra, összesen 14-et. Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata fődíját Sári Eszter érdemelte ki. Kiemelt díjat kapott Hargitai László Dániel. Veszprém vármegye napilapja, a Napló díját Szikszai Zoé és Horváth Gergő vehette át Forgács Bernadett főszerkesztőtől.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában