2024.09.09. 14:00
A Veszprém Vármegyei Önkormányzat csapata készítette a legfinomabb pörköltet Farkasgyepűn
Farkasgyepű Község Önkormányzata és a Farkasgyepű Fejlődéséért Egyesület második alkalommal rendezte meg a településen a Bakony vad-, gasztro- és családi napot. Az eseményt számos családi és gyerekprogram színesítette, köztük vadpörköltfőző verseny, melyet a Veszprém Vármegyei Önkormányzat nyert meg.
Reggel főzéshez gyülekeztek az emberek a játszótér melletti területnél, szakavatott kezek szelték a húsokat, gyújtottak alá a kondéroknak, hogy aztán illatos pörköltek rotyogjanak a bográcsokban.
Az eredményhirdetés előtt elsőként az esemény fővédnöke, Takács Szabolcs, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal vezetője köszöntötte a főzőcsapatokat és a kilátogatókat, a főispán beszédében hangsúlyozta, a vadászati kultúra hagyományainak ápolása nemzeti kincsünk, amelyet az ilyen rendezvényekkel tovább erősíthetnek.
Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke beszédében emlékeztetett, 2017-ben Ismerd meg a vadászokat címmel elindítottak egy ifjúságnevelő programot.
– Ezt a kezdeményezést Papp Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém vármegyei elnöke hívta életre. A program nem azért indult, hogy vadászokat neveljünk, hanem azért, hogy egy kicsit kimozdítsuk a fiatalokat a komfortzónájukból, átvezessük őket a természetbe, próbáljuk velük a vadászat helyét, szerepét a természet fenntartástani rendszerében megismertetni. Ebben tematikus vadásztáborok, iskolai programok, kiadványok, előadások voltak és vannak a segítségünkre. A mai rendezvény is ilyen, melyhez gratulálok, országos szinten is szinte példa nélküli az a hangulat, ami itt fogadott – fogalmazott a kamara elnöke.
Változatos programok, ízletes vadételek, jó társaság
A főzőversenyen tíz csapat indult, az ételeket Széles Sándor, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal főispánja, Bors Richárd, a Nimród vadászújság főszerkesztő-helyettese, valamint Baracskay Lajos, a Veszprém Vármegyei Vadászkamara titkára bírálta el. Az értékelés során az ízvilág mellett a tálalást és a kreativitást is figyelembe vették. Az első helyet a Nagy-Tóth Petra, Vipler Emőke, Zsebe Péter, Imre László alkotta vármegyei önkormányzati csapat szerezte meg, akik egy klasszikus vadpörköltet készítettek gombával, mellé savanyú káposztát, aszalt gyümölcsöket kínáltak.
– Nagyon meglepett minket az első hely – mesélte lapunknak Imre László. – Kollégáimmal évek óta részt veszünk vármegyei önkormányzati rendezvényeken, általában a résztvevői szerepkör jut nekünk, ezúttal viszont a mi ételünket látták a legjobbnak, aminek természetesen nagyon örültünk – nyilatkozta a győztes csapat séfje.
A színpadi programokat a Bakony Vadászkürt Egylet, a Városlődi Pergő-Rozmaring Táncegyüttes, az MH Légierő Zenekara és a Pápai Musical Stúdió fellépése színesítette. A szervezők a legkisebbekről sem feledkeztek meg, Ismerd meg, főzd meg, edd meg címmel közös főzés volt a gyerekekkel, majd a Bakonyerdő Zrt. erdei iskolájának foglalkozása szórakoztatta a piciket, de volt íjászat, légvár és kézműves-foglalkozás is.