Remek volt a hangulat

2024.09.09. 14:00

A Veszprém Vármegyei Önkormányzat csapata készítette a legfinomabb pörköltet Farkasgyepűn

Farkasgyepű Község Önkormányzata és a Farkasgyepű Fejlődéséért Egyesület második alkalommal rendezte meg a településen a Bakony vad-, gasztro- és családi napot. Az eseményt számos családi és gyerekprogram színesítette, köztük vadpörköltfőző verseny, melyet a Veszprém Vármegyei Önkormányzat nyert meg.

Haraszti Gábor

Reggel főzéshez gyülekeztek az emberek a játszótér melletti területnél, szakavatott kezek szelték a húsokat, gyújtottak alá a kondéroknak, hogy aztán illatos pörköltek rotyogjanak a bográcsokban.

Sokan jöttek el a családi napra
Sokan jöttek el a családi napra
Fotó: Haraszti Gábor

Az eredményhirdetés előtt elsőként az esemény fővédnöke, Takács Szabolcs, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal vezetője köszöntötte a főzőcsapatokat és a kilátogatókat, a főispán beszédében hangsúlyozta, a vadászati kultúra hagyományainak ápolása nemzeti kincsünk, amelyet az ilyen rendezvényekkel tovább erősíthetnek.

Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke beszédében emlékeztetett, 2017-ben Ismerd meg a vadászokat címmel elindítottak egy ifjúságnevelő programot.

– Ezt a kezdeményezést Papp Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém vármegyei elnöke hívta életre. A program nem azért indult, hogy vadászokat neveljünk, hanem azért, hogy egy  kicsit kimozdítsuk a fiatalokat a komfortzónájukból, átvezessük őket a természetbe, próbáljuk velük a vadászat helyét, szerepét a természet fenntartástani rendszerében megismertetni. Ebben tematikus vadásztáborok, iskolai programok, kiadványok, előadások voltak és vannak a segítségünkre. A mai rendezvény is ilyen, melyhez gratulálok, országos szinten is szinte példa nélküli az a hangulat, ami itt fogadott – fogalmazott a kamara elnöke.

A zsűrinek nehéz dolga volt
A zsűrinek nehéz dolga volt
Fotó: Vármegyei Önkormányzat/Fux Marcell

Változatos programok, ízletes vadételek, jó társaság

A főzőversenyen tíz csapat indult, az ételeket Széles Sándor, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Kormányhivatal főispánja, Bors Richárd, a Nimród vadászújság főszerkesztő-helyettese, valamint Baracskay Lajos, a Veszprém Vármegyei Vadászkamara titkára bírálta el. Az értékelés során az ízvilág mellett a tálalást és a kreativitást is figyelembe vették. Az első helyet a Nagy-Tóth Petra, Vipler Emőke, Zsebe Péter, Imre László alkotta vármegyei önkormányzati csapat szerezte meg, akik egy klasszikus vadpörköltet készítettek gombával, mellé savanyú káposztát, aszalt gyümölcsöket kínáltak.

A legfinomabb pörköltet a vármegyei önkormányzati csapat készítette
A legfinomabb pörköltet a vármegyei önkormányzati csapat készítette
Fotó: Haraszti Gábor

– Nagyon meglepett minket az első hely – mesélte lapunknak Imre László. – Kollégáimmal évek óta részt veszünk vármegyei önkormányzati rendezvényeken, általában a résztvevői szerepkör jut nekünk, ezúttal viszont a mi ételünket látták a legjobbnak, aminek természetesen nagyon örültünk – nyilatkozta a győztes csapat séfje.

A színpadi programokat a Bakony Vadászkürt Egylet, a Városlődi Pergő-Rozmaring Táncegyüttes, az MH Légierő Zenekara és a Pápai Musical Stúdió fellépése színesítette. A szervezők a legkisebbekről sem feledkeztek meg, Ismerd meg, főzd meg, edd meg címmel közös főzés volt a gyerekekkel, majd a Bakonyerdő Zrt. erdei iskolájának foglalkozása szórakoztatta a piciket, de volt íjászat, légvár és kézműves-foglalkozás is. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában