„Minden magyar felelős minden magyarért”

14 órája

Bronzportré őrzi Szabó Dezső emlékét

Hermann István – aki 1986 és 2021 között vezette a pápai könyvtárat – kezdeményezésére a Szabó Dezső utcában az utca névadójának állítottak emléket Pápán. A kolozsvári születésű író bronz portréját Áldozó Tamás polgármester és Balogh Krisztián, az ötlet kivitelezője közösen leplezte le.

Haraszti Gábor

Szabó Dezső a két világháború közötti magyar irodalom nagy hatású képviselője, aki 1918-ban fejezte be legismertebb művét, Az elsodort falu című könyvét, amely Erdélyben és Budapesten játszódik, és a kor általa magyarpusztítónak tartott irányzatait ecseteli. A könyv óriási érdeklődést keltett, egy csapásra ismertté és híressé tette. Civil kezdeményezésre a róla elnevezett pápai utca első házának falán mostantól egy portré őrzi az író emlékét, alatta pedig a tőle származó „Minden magyar felelős minden magyarért” idézet olvasható.

Áldozó Tamás, Balogh Krisztián és Hermann István az avatóünnepségen
Áldozó Tamás, Balogh Krisztián és Hermann István az avatóünnepségen
Fotó: Haraszti Gábor

Az avatóünnepségen az utcabelieket Áldozó Tamás köszöntötte, aki először elismerését fejezte ki Balogh Krisztiánnak, amiért a közösség érdekében az emlékhely létesítésében közreműködött, nem mellesleg vállalva annak az anyagi vonzatát is.

– Úgy gondolom, ez egy példamutató hozzáállás mások számára is, akiknek fontos az, hogy hol laknak, milyen identitása van annak az utcának, vagy mit sugall az az utcanév, ahol a házuk található – fogalmazott a polgármester. – Szabó Dezső életútja rendkívül ellentmondásos, és hogyha a portréját kellene megfesteni, akkor abba legalább annyi olyan elemet találnánk, ami ellenszenvessé teszi őt, mint amennyi szimpatikussá. Középiskolai tanár volt, de kiállhatatlan módszerei és viselkedése miatt tulajdonképpen gimnáziumról gimnáziumra vándorolt és minden állomáshelyét botrányos körülmények között hagyta el. Közéleti újságíró volt, de azok a gondolatok, amik különböző korszakaiban vezették a tollát, azoknak egy jelentős része finoman szólva sem vállalható. Ha írói munkásságát tekintjük, akkor karcolta az akkori nagyon magas színvonalú magyar irodalmi életnek a legmagasabb nívóját, hiszen az első munkái a Nyugatban jelentek meg, és a Nyugat első generációjához tartozni egy elismert rang a magyar irodalom történetében. Legyenek büszkék arra, hogy egy ilyen neves, egyébként a maga korában Nobel-díjra is felterjesztett, bár azt el nem nyert magyar íróról elnevezett utcában laknak – fordult a lakókhoz a polgármester.

A portré Kiss László szobrászművész alkotása
A portrét Kiss László szobrászművész készítette
Fotó: Haraszti Gábor

A beszédek után leleplezték és megkoszorúzták a portrét, az ünnepség kötetlen beszélgetéssel zárult. A bronz portré Kiss László rajztanár, szobrászművész alkotása. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában