Jegyvásárlás

2024.09.11. 20:00

Bliccelés: Nem hiszi el, mennyivel tartozik a MÁV-nak a veszprémi rekorder és hányszor bukott le – Mutatjuk az adatokat

Idén eddig 32 büntetést és összesen több mint 800 ezer forintot szabtak ki a MÁV jegyvizsgálói olyan veszprémi utasokra, akik a vonat fedélzetén nem tudták vagy nem akarták rendezni az emelt összegű pótdíjat. Ebből az összegből eddig mintegy 72 ezer forint érkezett be a vasúttársasághoz.

Rimányi Zita

Fotó: Benkő Péter/Napló

A vasúton tapasztalt bliccelés Veszprém vármegyei adatairól kértünk tájékoztatást a MÁV-tól. A zrt.-től kapott információk szerint a jelenleg kezelésükben lévő követelések közül egy veszprémi bliccelő tartozása meghaladta az egymillió forintot. „A rekorder veszprémi utasunkat 61 alkalommal büntették meg járatainkon az évek során” – áll a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

Az szintén kiderült a vasúttársaság tájékoztatásából, hogy a bliccelő utasok menetjegyüket már csak emelt összegű pótdíj megfizetése mellett pótolhatják. A pótdíj összege a vonaton 2600 forint, míg utólagosan fizetve 25 ezer forint. Amennyiben a bliccelő a bírságot nem fizeti meg 30 napon belül, úgy már 50 ezer forintos pótdíjat kell fizetnie, és a követelés kezelési és postaköltséggel, illetve adott esetben késedelmi kamattal is növekszik.

A bírságot kapott bliccelők a nagyobb problémákat, a felesleges többletköltségeket kerülhetik el azzal, ha tartozásukat mihamarabb rendezik. Ehhez a vasúttársaság segítségét is kérhetik: egyedi fizetési konstrukciót, részletfizetést, fizetési halasztást is kaphatnak, ha szeretnék rendezni tartozásukat.

A fizetést megtagadók esetében a bírósági végrehajtók a jövedelemből tilthatják le a vasúttársaságnak járó összeget, míg az adósság nem rendeződik, vagy rosszabb esetben a bliccelő ingatlanjára vethetnek ki végrehajtási jogot. Olyan is előfordult már, hogy egy adós veterán autóját foglalták le nagy összegű adósság fejében. A magas összeggel tartozók ellen a vasúttársaság büntetőfeljelentést tesz, mivel az már csalásnak minősülhet.

A büntetésekről és a fennálló tartozások rendezéséről a vasúttársaság oldalán lehet részletes tájékoztatást elolvasni. Természetesen a pótlóbuszokra is jegyet kell venni, és a vasúttársaság honlapján közzétettek szerint a 11. számú vasútvonalon a tervezettek szerint majd október 6-tól közlekedhetnek ismét a teljes hosszában a vonatok, azaz akkor szűnik meg a több hónapos vágányzár Zirc és Veszprém között. Addig kérik az utasok türelmét és megértését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában