Salsa és bachata

2024.09.11. 17:00

Az ellentétek vonzzák egymást? – Forró latin táncok kezdőknek és haladóknak

Feltöltődés a stresszes hétköznapokban, mozgás és agytorna, kulturált kikapcsolódás – ezek jellemzik a salsa és a bachata mozgásformát, melyekben a Salsa Cubana Autentica tánciskola ízelítőt adott az érdeklődőknek a pápai református gimnázium balett-termében.

Haraszti Gábor

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma balett-termébe hirdetett bemutatóórát az egyesület, melynek célja egyebek mellett az oktatott táncok bemutatása, valamint azok alapjainak kipróbálása bárki számára.

Lépésről-lépésre ismerkedtek a salsa alapjaival az érdeklődők
Lépésről lépésre ismerkedtek a salsa alapjaival az érdeklődők
Fotó: Haraszti Gábor

2016-ban alakult a tánciskola két éve változtatta meg a nevét Salsa Cubana Autenticára annak érdekében, hogy jobban kifejezze azt az értékrendet, amit a táncok eredeti formájának továbbadása kapcsán képviselnek. Pápán a salsát és bachatát, két hasonló, de mégis sok értelemben különböző stílust mutattak be az érdeklődőknek.

– Próbálunk ellenállni a kereskedelmi vonalnak, ami könnyebben emészthető, instant, de szerintünk nem ad értéket a táncosoknak és a tánckultúrának – mondta Horváth Attila, az iskola vezetője, oktatója. – Jelenleg körülbelül 60-70 tanítványunk van, bízunk benne, hogy a szeptemberi beiratkozással növekszik a létszámunk. Jellemzően két stílust tanítunk, az egyik a kubai salsa, melyre a négy ütemre jutó három lépés, egy szünet, kivárás, a pár egymás körüli mozgása, illetve Rueda formációban a random figurák és párcserék, a vidám effektusok, mint például a taps, a kiáltás jellemző. Rendkívül sokrétű, sok örömet adó, változatos, energikus, akár egy életre szóló hobbit jelentő mozgásforma csodálatos kubai, latin, salsazenékre táncolva. 

Bachata, az érzelmek tánca 

Horváth Attila hozzátette, ezen kívül oktatják a népszerű bachatát, mely elsősorban az érzelmek tánca. Három fő típusa közül a dominikai Bachata (mely az igazi és eredeti Bachata) egész és fél ütemekre, pattogós ritmusokra, virtuóz lábtechnikára épül. A Moderna irányzat az előzőnek egy egyszerűsített, inkább figurális elemekre épülő rokona, míg a Sensual bachata már egy teljesen elvonatkoztatott kifejezése a modern bachatazenének, főként izolációk és hullámok kombinációja, rendkívül túlfűtött.

– Nálunk a fő vonal a Moderna és a dominikai, melyeket kiegészítünk néhány közérthető sensual-elemmel. Ezen táncok nehézségi szintjét, komplexitását próbáljuk a tanulók képességeihez igazítani, mivel az eredeti táncosok rendkívül összetett, gyermekkortól elsajátított tánctudását szinte lehetetlen utolérni – jegyezte meg Horváth Attila.

Horváth Attila oktató szerint a táncok elsajátításához tisztelet és a megfelelő mennyiségű gyakorlás szükséges
Horváth Attila oktató szerint a táncok elsajátításához tisztelet és a megfelelő mennyiségű gyakorlás szükséges
Fotó: Haraszti Gábor

Az otthoni gyakorlás is nagyon fontos

Az oktatótól megtudtuk, a táncok elsajátításához meg kell adni a tiszteletet, az időt és a megfelelő mennyiségű gyakorlást, ha ez mind teljesül, akkor „a legjobb barátunkká” válhat az adott mozgásforma.

– Jobb képességgel, előképzettséggel vagy tehetséggel ezek a táncok könnyebben, akár hónapok alatt egy erős kezdő szinten elsajátíthatók. Ha ezek a tényezők hiányoznak, akkor bizony csak a kemény, tudatos gyakorlás segíthet. Nálunk rendszeresen vannak gyakorlóórák a tudásanyag elmélyítésére, a közösség összefogására, de az otthoni, önálló gyakorlás is nagyon fontos, illetve használni kell a lehetőségeket táncos rendezvényeken való részvétellel, de csak a fokozatosság betartásával. Fontos dolog, hogy nem szabad feladni, segítséget kell kérni az oktatóktól vagy a táncos társaktól, ha a táncos valahol elakad. Nagyon kevés az olyan tanuló, aki szorgalommal nem képes eljutni egy elfogadható szintre. A hölgyek többnyire könnyebben veszik az akadályokat, az uraknak több türelmet kell hozniuk magukkal. De az út, ami a tanulás során elvezet a célig, csodálatos élmény – mesélte az oktató.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában