Sok tényező határozza meg az árakat

2 órája

A legtöbben hamvasztással búcsúztatják el szerettüket

Jelenleg a többség a hamvasztásos temetést választja, amelynek egyik formája lehet a hamvak szórása.

Juhász-Léhi István

Milyen költségekkel jár egy temetés? Milyen kiadások maradnak a búcsúszertartást követően? Van-e lehetőség úgynevezett alternatív temetésre? Ezekkel a kérdésekkel kerestük meg az illetékes VKSZ Zrt-t.

A VKSZ Zrt. mint önkormányzati többségi tulajdonban lévő vállalkozás a temetőfenntartási tevékenysége mellé azzal a céllal hozta létre 2010-ben a temetkezési szolgáltatási részlegét, hogy piacra lépésével normális mederben tartsa a kapcsolódó - esetenként túlzó - szolgáltatói árakat, tájékoztatta lapunkat a cég. 

Mint megtudtuk, a VKSZ temetkezési szolgáltatásai árának egy részét a veszprémi önkormányzat közgyűlése határozza meg, a másik részét pedig vezérigazgatói utasítás rögzíti. A temetések árát sok tényező határozza meg: az elhunyt szállítása, a kért szolgáltatások és a hozzátartozók által választott kellékek árai.

A koporsós temetések aránya körülbelül az összes temetésszám 15 százalékát teszi ki, napjainkban a többség a hamvasztásos temetést választja, amelynek egyik formája lehet a hamvak szórása.

A temetések utáni költségként jelentkezhet a síremlék ára, illetve az, hogy a sírhelyeket Veszprémben a helyi önkormányzati rendelet alapján 25 évenként kell újraváltani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában