Balaton Wine & Gourmet fesztivál

2024.09.06. 20:00

A gasztronómiát ünneplik Veszprémben, díszvendég: Olaszország (képgaléria, videó)

Bekerülhet az olasz konyha az UNESCO szellemi örökségei közé, hangsúlyozta Manuel Jacoangeli, Olaszország magyarországi nagykövete a régió legnagyobb gasztronómiai ünnepe, a vasárnap estig tartó a Balaton Wine & Gourmet fesztivál megnyitóján Veszprémben, a Jezsuita kolostor és romkertben pénteken.

Kovács Erika

Mészáros Zoltán, a hétvégi rendezvény ügyvezető igazgatója köszöntőjében egyebek mellett azt mondta, az olasz konyha, mely szavai szerint a nemzetközi gasztronómia anyahajója, többet tud annál, amit a világ tud róla. Manuel Jacoangeli, Olaszország magyarországi nagykövete kiemelte, meghatározó szerepet tölt be a gasztronómia a kultúrában. A mostani rendezvényen bemutatják az olasz konyha és borászat legjavát, ízelítőt adnak az itáliai életérzésből és stílusból is.

Mészáros Zoltán, a hétvégi rendezvény ügyvezető igazgatója köszöntőjében egyebek mellett azt mondta, az olasz konyha, mely szavai szerint a nemzetközi gasztronómia anyahajója, többet tud annál, amit a világ tud ról
Mészáros Zoltán, a hétvégi rendezvény ügyvezető igazgatója köszöntőjében egyebek mellett azt mondta, az olasz konyha, mely szavai szerint a nemzetközi gasztronómia anyahajója, többet tud annál, amit a világ tud ról
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Porga Gyula, Veszprém polgármestere rámutatott, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program felhelyezte Európa térképére Veszprémet és a régiót, mely így ismert lett nemzetközi szinten is. – A mostani rendezvény is jelzi, a tavalyi kiemelt év után is van folytatás, fogalmazott. 

Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója szintén a tavalyi program folytatását emelte ki, majd üdvözölte, hogy a mostani rendezvényen bemutatkozik a szlovéniai Nova Gorica is, mely szintén jelzi a fesztivál nemzetközi jellegét. Károlyi Zsuzsanna, a rendezvény fő támogatója, E.ON Hungária Csoport márka- és marketingvezetője a rendezvény kapcsán az olasz életérzést és a fenntarthatóságot emelte ki.  Az eseményt a VeszprémBalaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa örökségeként, az Olasz Külkereskedelmi Intézet társszervezésében, az E.ON Hungária Csoport fő támogatásával szervezik meg. A fesztiválon az olasz és a magyar gasztronómia legjavából adnak ízelítőt, kitűnő italokat kínálnak, a jezsuita kolostorban esténként Michelin-csillagos olasz séfek különlegességeket főznek.

– Sok hasonlóság van az olasz és a magyar konyha között, szögezte le Gianni Annoni szakács, étterem-tulajdonos, televíziós műsorvezető, a rendezvény házigazdája lapunk érdeklődésére. Ilyen például a zsíros kenyér, igaz, mások a zsírok, mások az emberek, más a nyelv is. Olaszországban is főznek gulyáslevest, de sok köménnyel, amit lehet, a magyarok nem tudnának, ahogy mondta, „felemészteni”. Mindkét konyhában vannak olyan lángosok is, melyek hasonlítanak egymásra. – Mindenütt az a cél, hogy együtt üljünk egy asztalnál, együnk egy jót és igyunk hozzá egy jó pohár fröccsöt! Kávét igyatok, amikor akartok, de a cappuccino, illetve a habos kávé 11 után már tilos! Ez szabály! – jegyezte meg határozottan, a tőle megszokott jókedvvel a sztárszakács. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában