Mezőgazdaság

2024.08.23. 17:00

Vadkárkezelési szolgáltatásokat indít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A vadkár az ország több térségében szinte általánosan, más térségeiben lokálisan a mező- és erdőgazdálkodás egyik kiemelt hátráltató tényezőjévé vált. Ez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) álláspontja, amin úgy igyekszik változtatni, hogy az érintett gazdálkodók részére széles körű tájékoztatást, és különféle szolgáltatásokat biztosít a tábla-, valamint erdőrészlet szintű vadkár sikeres megelőzésére, a kárigények eredményes érvényesítésére.

Szijártó János

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara első körben a tájékoztatásra helyezte a hangsúlyt, ennek érdekében állították össze a Vadkárkalauz kiadványt, valamint a falugazdászok segítségével folyamatosan biztosítják a személyes konzultáció lehetőségét. A felkészült falugazdászok minden vármegyében biztosítják az érintett területek felmérését, személyre szabott tájékoztatást adva a vadkármegelőzés jövőbeni lehetőségeiről, az aktuális vadkárigények célszerű rendezési útjairól. A következő fázisban a sikeres igény érvényesítéshez formanyomtatványokat bocsátanak a gazdák rendelkezésére mind a vadászatra jogosultakkal, mind pedig az érintett hatóságokkal történő kapcsolatfelvételhez.

A gazdák nemcsak az időjárással, a költségek növekedésével kell megküzdeniük, hanem a vadkárral is. Ebben kíván segítséget nyújtani a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A gazdák nemcsak az időjárással, a költségek növekedésével kell megküzdeniük, hanem a vadkárral is. Ebben kíván segítséget nyújtani a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Fotó: Szijártó János / Napló

Pap Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara Veszprém vármegyei szervezetének elnöke a kezdeményezés kapcsán úgy vélekedett, hogy maga a tájékoztatás kiterjesztése érthető és jó lépés a NAK részéről, ám a vadkár kérdésének megítélése szerinte némileg eltúlzott. - Az jó, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjai részére egy új, ezzel összefüggő szolgáltatási lehetőséget kínál, ám korántsem olyan éles a helyzet a vadkár kérdésében. Nem jellemző, hogy a vadgazdálkodók ne tudnának megegyezni a gazdákkal adott szituációban. Persze vannak kivételek, hiszen részben emberi kapcsolaton, kommunikáción is múlik egy-egy eset utáni egyeztetés eredménye. Ami a vadkár mértékét illeti, abban nincs látványos növekedés, inkább a költségek növekedtek - hangsúlyozta Pap Gyula. Hozzátette, a NAK által nyújtott tájékoztatás hiányt pótol, a gazdák és a vadászatra jogosultak között zajló egyeztetés közvetlen és tevékeny segítése pedig abban az esetben előnyös, ha a két fél nem tud megegyezni. Abban viszont nem biztos - mondta-, hogy ez a harmonikus együttműködés legjobb alapja.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában