Továbbtanulás

2024.08.16. 18:17

Több mint 17 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba

A szeptemberben induló képzések pótfelvételi eljárásában összesen több mint 17 ezren vettek részt – ebből 74%-uk az alapképzést, 15%-uk pedig a mesterképzést jelölte meg. A tavalyi évhez hasonlóan az állami ösztöndíjas képzésekre a felvételizők 44%-a adta be jelentkezését. Tovább erősödtek az egyházi intézmények is: a jelentkezők 23%-a választott egyházi fenntartású intézményt.

Veol.hu

Forrás: pexels.com

A pótfelvételi során egy intézmény egy szakjára lehetett jelentkezni (ugyanazon szak állami ösztöndíjas és önköltséges formája egynek számít). Az idén 32 egyetemen és főiskolán nyílt lehetőség benyújtani az agrár, a hitéleti, az informatikai, a műszaki, az orvos- és egészségtudományi, a pedagógusképzés, a sporttudományi és a természettudományi képzési területek bizonyos szakjaira állami ösztöndíjas formában a jelentkezést.

A pótfelvételi eljárás során a pedagógusképzés aranyérmes lett: több mint 4700-an jelentkeztek a területhez tartozó szakokra. A jelentkezők 65%-a választotta a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt, úgynevezett MTMI+ képzéseket – a műszaki, természettudományi, agrár, orvos-egészségtudományi és informatikai szakok egyikét.

A felvételi döntés 2024. augusztus 29-én várható - közölte az Oktatási Hivatal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában