Megtelt a díszterem

2024.08.27. 17:30

Tanévnyitó konferencia: a digitális eszközök használatától a teljesítményértékelésig

Az Oktatási Hivatal országos szakmai tanévnyitó konferenciát szervezett kedden a Veszprém vármegyei köznevelési intézmények fenntartói képviselőinek és az intézmények igazgatóinak, amire teljesen megtelt a veszprémi Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola díszterme.

Juhász-Léhi István

Pálfi Erika, a Belügyminisztérium Köznevelésért Felelős Államtitkárság főosztályvezetője a rendezvény előtt elmondta, az Oktatási Hivatal, amely ebben az évben 25 éves, a pedagógiai oktatási központok révén minden évben megszervezi ezt a tájékoztatósorozatot, ahol minden tanévkezdéssel kapcsolatos információt igyekeznek átadni. Ilyenkor minden igazgatót meghívnak fenntartótól függetlenül, azaz nem csak a tankerületi iskolák igazgatói érkeznek, az óvodák igazgatói is jönnek, és egyházi intézmények vezetői is.

Az Oktatási Hivatal Országos Szakmai Tanévnyitó Konferenciát szervezett kedden Veszprém vármegye köznevelési intézmények fenntartói képviselőinek és az intézmények igazgatóinak
Az Oktatási Hivatal országos szakmai tanévnyitó konferenciát szervezett kedden a Veszprém vármegyei köznevelési intézmények fenntartói képviselőinek és az intézmények igazgatóinak
Fotó: Fülöp Ildikó

– Elmondjuk, hogy milyen taneszközök, milyen tankönyvek készültek még a nyár során, amiket lehet használni. Milyen digitális fejlesztések várhatók, kik, mikor, mennyi laptopot kapnak, hiszen folytatjuk szerencsére ezt a programot is – sorolta Pálfi Erika. – Ebben az évben tudunk beszélni a bérfejlesztés további lépéseiről is, ez is egy rendkívül fontos dolog. De nyilván érdekli a pedagógusokat, az igazgatókat a teljesítményértékelés új rendszerének az elkezdése, ami a jövő héten startol. 

– Lényegében minden pedagógust értékelnie kell az intézményvezetőknek, úgyhogy az ezzel kapcsolatos összes információt átadjuk a konferencián – tudtuk meg. – Ugyanakkor a heti öt testnevelés megtartásával kapcsolatban szabályozásbeli újdonság van. Fontos célunk, hogy tényleg minden gyerek mozogjon, mert a Covid óta az látható, hogy a Netfit-mérésen a tanulóknak az egészségi állapota túl sokat nem romlott, de nem is javult, ezért ezzel komolyabban kell foglalkozni. 

0-24-ben ott van a tanulók kezében, gyakorlatilag 6 évestól 18 éves korig

Eközben megjelent egy rendelet nemrégiben azzal kapcsolatban, hogy az OECD országaiban – amibe Magyarország is beletartozik – felmérések voltak a digitális eszközök használatáról. Ebből kiderül, hogy 0-24-ben ott van a tanulók kezében, gyakorlatilag 6 évestól 18 éves korig.

– Jelen vannak a tanítási órákon is, ami zavarja az együttműködést a tanárral, a kiscsoportos munkában az odafigyelést a közös munkára, ezért történt meg egy szabályozásbeli korlátozás, aminek a lényege, hogy a tanulóknál ne legyen mobiltelefon egész nap az iskolában – fogalmazott Pálfi Erika.

Hegedűs Barbara, Veszprém alpolgármestere arról beszélt: országos szinten is kiemelkedő iskolákkal büszkélkedhet a város, ami a pedagógusok munkájának is köszönhető. 

Az Oktatási Hivatal Országos Szakmai Tanévnyitó Konferenciát szervezett kedden Veszprém vármegye köznevelési intézmények fenntartói képviselőinek és az intézmények igazgatóinak
Az Oktatási Hivatal országos szakmai tanévnyitó konferenciát szervezett kedden a Veszprém vármegyei köznevelési intézmények fenntartói képviselőinek és az intézmények igazgatóinak
Fotó: Fülöp Ildikó

– Fő célunk, hogy minél élhetőbb legyen Veszprém, aminek az alappillére az oktatási és nevelési munka, az, hogy a gyerekek, fiatalok milyen környezetben tanulhatnak, kik veszik őket körbe – mondta a városvezető. – Az önkormányzat igyekszik segíteni az iskolák munkáját is, például olyan támogatásokkal, hogy a tanórán kívüli tevékenységek támogatására is pályázhatnak, akár kirándulásokra, vagy egyéb kulturális programra.

15 ezer forintos támogatás

A felújításoknál is partnerek a tankerülettel, ha gyors segítségre, vagy olyan beruházásra van szükség, amire nincs finanszírozási keretük. Hozzátette, a tanévkezdés mindig nehéz, és plusz terhet róhat a családokra. Az önkormányzat részéről a beiskolázási támogatással igyekeznek segíteni, ami 15 ezer forintos támogatást jelent, és szociális alapon kell igényelni. 

– Biztatjuk a családokat, hogy vegyék igénybe ezt a szolgáltatást, hiszen ez segítség a tanévkezdésnél – emelte ki Hegedűs Barbara, aki elmondta azt is, emellett vannak olyan különböző egyesületi támogatásai az önkormányzatnak, amikkel szintén az iskolák tevékenységét tudják segíteni. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában