Ritkán fordulnak elő a 29-es vonalon

2024.08.07. 21:00

Szovjet erőgépek hasítanak a balatoni éjben (videó)

Videónkon egy dupla gépmenet, vasúti szóval mozdonyvonat látható. Két „Szergej”, azaz két szovjet nagy dízel, méghozzá az északi Balaton-parton.

Benkő Péter

A menet nem különleges, érdekessége az, hogy ezek a gépek ritkán fordulnak elő a 29-es vonalon, év közben különösen. Nyáron viszont a sűrűbb menetrend szerinti forgalom mellett még Erzsébet-táboros különvonatok is érkeznek Zánkára, sok-sok kocsival és sok, nyaralni vágyó gyermekkel, ekkor kell a vonóerő. Ezeket a vonatokat jellemzően a szovjet erőgépek vontatják Balatonfüredtől, de ha kell, besegítenek az egyéb járművek meghibásodása okozta segélyezésbe is, más vonatoknál.

Ilyen nappal, amikor szovjet nagydízel segélyezi a kisebb hazait. Balatonfüredről indulnak Tapolcára
Ilyen nappal, amikor szovjet nagy dízel segélyezi a kisebb hazait. Balatonfüredről indulnak Tapolcára
Fotó: Benkő Péter/Napló


Így fordul elő az, hogy két „Szergejt” is küld a vasút a Balatonhoz, melyek dolgukat elvégezve késő este vagy éjszaka hazaindulnak Székesfehérvárra, ott a telephelyük, a menet pedig érdekes látvány a sötétben. Természetesen az első mozdony adja a vonóerőt, a hátsó pedig egy vontatott gép. A videón, melyet Mészáros Péter készített, a remot, azaz remotorizált, korszerűsített M62-es, ma 618-as sorozat két tagjai, a fotón pedig egy klasszik „Szergejt" mutatunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában